Despre genetica
„Tu mi-ai intocmit rarunchii, Tu m-ai tesut in pantecele mamei mele; Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale,, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!” (Psalmii 139:13-14)
Abordam de data aceasta cateva aspecte legate de genetica.
Din zilele creatiunii, atunci cand Domnul Dumnezeu a facut plantele (ziua a treia), pasarile (ziua a cincia), cat si animalele (ziua a sasea), toate au fost create „dupa soiul lor”. In ziua a sasea Dumnezeu l-a facut si pe om – coroana creatiunii – din tarana pamantului (barbatul) si dintr-o coasta a barbatului a facut femeia, intelegandu-se ca ambii apartin aceleiasi specii si au aceeasi structura genetica, iar urmasii lor apartin cu totii aceleiasi specii si, desi sunt diferite rase, ei sunt egali in fata lui Dumnezeu.
Intelegem din Scripturi ca intreaga lume vie (plante, pesti si animale) au fost facute „dupa soiul lor”, adica desi in aspectul exterior ele au anumite asemanari (spre exemplu toti copacii au frunze, tulpina si radacini si fac flori si fructe) exista deosebiri care merg de la aspectul exterior, vizibil cu ochiul liber, al cel microscopic de la nivelul celular sau subcelular, cat si deosebiri legate de comportament, felul de viata si hranire si mediul in care pot trai acele vietuitoare.
Mergand pana la nivelul microscopic vedem ca acele diferente pornesc in cele din urma de la nivelul nucleului fiecarei celule care contine mici particule formate din niste molecule identificate (baze purinice si pirimidinice) in numar de 5, care sunt asezate intr-o anumita secventa in lanturi lungi de ADN (acid dezoxiribonucleic), care codifica alcatuirea fiecarei proteine care se produce in corp si, in cele din urma, codifica orice trasatura fizica sau functionala a individului. Asadar, acest ADN contine toata memoria informatiei genetice a individului si aceasta memorie se gaseste identica in fiecare celula a acelui individ. Interesant, insa, este faptul ca aceasta memorie actioneaza diferit in celulele diferitelor tipuri de tesuturi, astfel ca numai o parte din proteinele codificate sunt produse de celulele unui anumit tesut (ex. oase) o alta parte din proteine este produsa de celulele unui alt tip de tesut (de exemplu, muschii), desi intreaga informatie genetica este stocata in nucleul fiecarei celule nucleate din orice parte a organismului. Nucleul oricarei celule din corpul uman, cu exceptia celulelor reproducatoare (ovulul si spermatozoidul) contine ADN-ul intr-un numar de 46 cromozomi grupati in 23 de perechi, 22 perechi sunt autozomi care contin cate 2 cromozomi identici pentru fiecare pereche si care nu difera la barbat si la femeie si perechea 23 care contine 2 cromozomi X la femeie si un cromozom X si un cromozom Y la barbat. In celulele reproducatoare, cromozomii se despart la nivelul fiecarei grupe, astfel incat fiecare din aceste celule va contine doar 23 cromozomi, dintre care 22 vor fi autozomi, iar al 23-lea va fi cromozomul sexual, totdeauna X in cazul ovulului si uneori X si alteori Y in cazul spermatozoidului, astfel incat la recombinarea lor sa se refaca numarul de 46 si sa se formeze o fetita in cazul ce contine cromozomul X sau un baietel in cazul unirii unui ovul cu un spermatozoid ce contine cromozomul Y.
Din acea unica celula rezultata prin unirea unui ovul cu un spermatozoid, prin multiple diviziuni se ajunge in circa 3 luni la formarea unui fat uman care contine toate organele si tesuturile „tesut in chip ciudat ca in adancimile pamantului” (Psalm 139:15) si, apoi, se dezvolta pana cand, la implinirea vremii, se naste apt pentru un nou stil de viata la care se adapteaza din mers sub ingrijirea atenta a mamei.
Desi Dumnezeu a fixat in fiecare celula caracteristicile fiintei ce o detine, totusi pacatul a patruns chiar si la acest nivel si departe de a realiza o schimbare in bine, asa cum promisese Satana, a adus degradare si stricaciune. Astfel, ca urmare a efectelor toxice ale unor substante chimice sau radiatii ionizante sau virusuri se pot obtine modificari genetice la nivelul ADN cu repercusiuni asupra fiintei. Daca modificarea este mai timpurie in dezvoltarea fiintei (spre exemplu asupra celulelor reproducatoare sau asupra celulei nou formate prin unirea gametilor – ovulul si spermatozoidul – sau asupra celulelor care se divid pana la formarea completa a organelor), atunci efectele sunt si mai grave, ducand la malformatii severe dintre care majoritatea, duc la moarte imediata sau ceva mai tarziu a fiintei, iar unele care totusi traiesc au afectari grave ale organelor, ducand la felurite handicapuri pentru intreaga viata.
Iata de ce este interzisa folosirea medicamentelor mai ales in perioada primelor 3 luni de sarcina, iar daca totusi se folosesc, se cantaresc foarte bine riscurile si avantajele posibile de catre medici bine pregatiti profesional. Iata de ce unele raceli banale pentru o persoana adulta pot fi catastrofale pentru micuta fiinta din pantecele mamei. Iata de ce expunerea repetata la radiatii ionizante (de exemplu efectuarea examenelor radiologice) mai ales a organelor genitale poate produce modificari ale celulelor reproducatoare.
In fine, aceiasi factori nocivi pot avea efecte grave chiar si mai tarziu, regula fiind aceeasi si anume organismele mai tinere sufera efectele cele mai severe (spre exemplu, cancerele si leucemiile determinate prin expunerea la radiatii ionizante).
Din aceste motive, cine vrea sa aiba copii sanatosi, trebuie sa aiba o deosebita grija de sanatatea proprie si, in mod deosebit, aceasta grija trebuie sa se manifeste in perioada de sarcina. Amintiti-va de sfatul dat de inger sotiei lui Manoah inainte de a-l naste pe Samson („Acum ia bine seama sa nu bei nici vin, nici bauturi tari si sa nu mananci nimic necurat.” Judec. 13:4)
De remarcat este faptul ca si starea psihica a mamei, in timpul sarcinii , are un efect puternic asupra viitorului copil. „Binele copilului va fi inraurit de obiceiurile mamei… Daca inainte de nasterea copilului se lasa in voia poftelor, daca este egoista, nerabdatoare si impunatoare, aceste trasaturi vor fi reflectate in dispozitia copilului. Astfel, multi copii au primit drept dar, la nastere, niste tendinte spre rau aproape de nevindecat. Dar daca mama adera cu hotarare la principiile cele bune, daca este cumpatata si plina de spiritul abnegatiei, daca este blanda, nobila si neegoista, ea poate da copilului sau aceleasi pretioase trasaturi ale caracterului.” (D.H. paragraful 333)
Munca istovitoare, hrana nesanatoasa, mediul ostil, comportamentul rau, lipsit de amabilitate si consideratie din parte celorlalti membri ai familiei si, in primul rand al sotului, vor avea efecte negative asupra viitorului copil.
Iata, de fapt, cum de exercita blestemul si pana in al patrulea neam al celor ce urasc pe Domnul si nu pazesc poruncile Lui, si cum se revarsa binecuvantarea pana la al miilea neam al celor ce iubesc pe domnul si pazesc poruncile Lui.
Un aspect care cred ca mai trebuie amintit, referitor la problemele legate de genetica, este cel legat de interventia constienta a omului pentru a realiza modificari genetice ale diferitelor soiuri de plante sau rase de animale, pentru imbunatatirea productivitatii recoltelor sau pentru obtinerea unor calitati dorite in special din punct de vedere economic la rase de animale. S-a constatat ca acele modificari genetice, desi obtin unele avantaje economice, sunt urmate de o crestere a bolilor canceroase la persoanele ce consuma asemenea alimente si, in prezent, exista un puternic curent in lumea stiintifica impotriva folosirii acestor metode banuite ca fiind cele ce aduc aceste efecte grave.
Clonarea, cea metoda prin care de poate obtine un organism nou pornind de la o singura celula a unei fiinte (chiar daca acea celula nu este reproducatoare), este o noua descoperire a stiintei din zilele din urma. Interesant este ca, desi acea fiinta care se naste din uterul unei mame adoptive si care seamana identic cu fiinta de la care a fost prelevata celula initiala, este tanara cronologic, durata ei de viata este mult mai scurta, imbatranind foarte repede si murind mult mai repede decat cele care se nasc urmand procesul natural.
De remarcat ca, si in cazul clonarii, si in cazul metodelor felurite prin care se incearca si se reuseste sa se nasca o fiinta (ex. fertilizarea ovulului in eprubeta), se porneste, totdeauna, de la celule vii, caci DOAR DUMNEZEU POATE DA VIATA; omul nu poate produce viata din substante lipsite de viata. Puterea de a da viata, de a mentine viata si de a reda viata dupa moarte, apartine numai si numai lui Dumnezeu. „In El avem viata, miscarea si fiinta.” (Fapte 17:28). Urmariti in continuare prezentarile in care vor aparea cateva aspecte practice legate de cresterea copilului mic.
Dr. Raileanu V.