Sursa: confluente.ro
De multe ori ne-am gândit că pentru a ne ruga și închina lui Dumnezeu este necesar să mergem la o anumită biserică sau într-un anumit loc unde se desfășoară servicii divine de închinare. Nimic mai fals! De curând am avut ocazia să citesc despre un mod inedit de a oferi oamenilor ocazia de a se ruga lui Dumnezeu. Este vorba despre un pastor, pe nume Roger Couillard, din Surprise, Arizona, care s-a gândit să vină în întâmpinarea omului grăbit și lipsit de timp în a mai căuta pe Dumnezeu. Mai precis, Roger Couillard și-a demarat lucrarea de păstorire a sufletelor prin a plasa o pancartă pe care scrie „Te poți ruga aici și acum!” pe mașina sa parcată în fiecare zi de luni, marți și vineri între orele 10:00 – 13:30 la marginea drumului în vecinătatea unei intersecții principale din localitatea El Mirage.
Am putea spune că acest pastor a ales o modalitate neașteptată de a-și pierde timpul pe marginea șoselei. Dar lucrurile nu stau așa, fiindcă întrebat despre rezultatele pe care le-a obținut, el a declarat: „Multe persoane sunt doritoare să se oprească să se roage, deoarece au diferite nevoi urgente, iar bisericile nu sunt totdeauna deschise pentru a-i primi.” Cel mai adesea persoanele interesate de rugăciune doresc să obțină călăuzire pentru probleme legate de locul de muncă, familie sau diferite chestiuni de ordin spiritual la care nu găsesc răspuns.
Pastorul Couillard a ales acest mijloc de a a-și ajuta semenii tocmai fiindcă există o mulțime de cazuri urgente, care nu necesită amânare. De aceea, celor doritori el le oferă câte o broșură intitulată „Care este identitatea mea în Isus Hristos”, ce cuprinde și informații de contact pentru cei ce doresc să-l contacteze pe pastor și în alte ocazii.
Citind această relatare și urmărind materialul video atașat, m-am gândit cum ar fi ca un preot sau un pastor din România să încerce o astfel de metodă. Poate nimeni nu i-ar da atenție. Poate ar fi considerat un excentric sau o persoană cu „probleme”, fiindcă așa este specificul nostru în a evalua acele lucruri pe care nu le cunoaștem și ni se par bizare.
Oricum, chiar și în Statele Unite o astfel de abordare a fost cu totul inedită, fiindcă în loc să mai stea să aștepte ca oamenii să vină în casa de rugăciune, acest slujitor bisericesc a ales să iasă în întâmpinarea celor ce au nevoie, acolo unde aceștia se găsesc. Nu citim în Evanghelii că Domnul Hristos mergea prin toate cetățile și satele din Galilea, Iudeea și Samaria, vorbind cu toți cei interesați? Sau că El discuta cu oricine era doritor indiferent de locul unde s-ar fi aflat?
Fântâna de la marginea cetății nu era un loc nepotrivit, răscrucea de drumuri nu era lăsată la o parte, piața publică nu era neglijată, astfel că în orice loc posibil Domnul Hristos căuta să vină în ajutorul oamenilor acolo unde se aflau ei. Prea mult s-a bătut monedă pe o religie care îi strânge pe credincioși în casele de rugăciune, în timp ce ogorul lumii zace în paragină și neglijat de toți așa-zișii lucrători.
Fenomenul diminuării frecventării bisericilor și adunărilor va deveni tot mai accentuat, indiferent că ne place acest lucru sau nu. Modelul de închinare se schimbă de la o epocă la alta, însă cine este dispus să țină cont de acest lucru?
De ce să ne fie teamă să spargem tiparele ce nu mai funcționează? De ce să rămânem închistați în scheme care nu mai sunt de actualitate?
Închinarea la colț de stradă nu este ceva nou, fiind un lucru cunoscut în vechime. Folosirea Internet-ului pentru a-i conduce pe oameni la Dumnezeu nu ar trebui să ne șocheze, fiindcă avem un contact mai profund decât într-o adunare publică în care individul devine doar un obiect topit în mulțime.
Vanitatea omenească se hrănește cu tot ce este senzațional și are o nuanță de popularitate, dar când este vorba de a face o lucrare cu un suflet de fiecare dată, mai toți „lucrătorii plătiți” se dau la o parte. Prin urmare, aș dori ca exemplul lui Roger Couillard să fie urmat și de alții dintre cei care aparțin breslei „păstorilor de suflete”. Cu siguranță că atunci religia ar deveni mult mai practică și mai apropiată de nevoile reale ale oamenilor, fiindcă adevărata sfințenie are nevoie doar de persoane care sunt capabile să aducă puritatea Cuvântului în viața de zi cu zi. Felicitări pastorului Roger Couillard și fie ca exemplul său să ne dea de gândit!
Octavian Lupu