Sursa: www.imaginealuidumnezeu.ro
Sunt multi locuitori ai acestei planete care considera ca oamenii sunt „animale mai evoluate”. Oare asa sa fie? In prezentul inscris vom analiza marea diferenta dintre felul cum se dobandesc instinctele la animale si cum se capata ele la om. Vom sublinia importanta perioadei de dependenta fata de parinte in ambele cazuri.
Instinctul matern – animalele au grija de progenituri un timp relativ foarte scurt, apoi le abandoneaza. La oameni relatia dintre parinti si copii se pastreaza pentru toata viata.
Instinctul de dobandire a hranei – animalele petrec aproape tot timpul cautand hrana. Omul mananca pentru ca sa traiasca si nu traieste pentru ca sa manance.
Instinctul social de grup – la animale are rol de supravietuire prin protectie si sprijin. La om socializarea inseamna mult mai mult decat atat: partasie, impreuna simtire, relatie, respect, etc.
Instinctul conservare – aici diferenta nu este prea mare
Instinctul de orientare – animalele sunt mai inzestrate decat omul in privinta acestui simt. Omul nu are nevoie de el asa cum au nevoie animalele.
Instinctul sexual – animalele folosesc acest instinct doar pentru reproducere, este prezent periodic (caldurile, etc.) si se poate manifesta, in general, cu orice alt animal de sex opus. La oameni se remarca o permanenta a dorintelor sexuale (exceptie copilaria si batranetea + cazuri patologice). Sexualitatea uneste, ofera satisfactie si, in mod normal, este in cadrul casatoriei cu un singur partener de sex opus.
Instinctul de aparare a teritoriului – la animale are o forma putin mai diferita decat la oameni. Oamenii educati nu „invadazea” teritoriile altora.
Omul difera mult de animale prin limbaj, cultura, educatie, perioada foarte lunga de crestere si grija parinteasca fata de copii. Toate aceste diferente se datoreaza creierului uman. E vorba de peste 100 de miliarde de neuroni care fac conexiuni pe baza unor informatii dobandite prin nastere sau prin educatie.
Simpla capacitate a omului de a domestici si de a stapani anumite animale demonstreaza ca e vorba de cu totul altceva decat un ANIMAL. Omul e om! El doar poate „involua” spre indobitocire. Acesta e un alt aspect.
Viorel Dascalu