Pământul (numit și "Terra" sau și "planeta albastră") este în sistemul solar a treia planetă ca distanță față de Soare și a cincea ca mărime. Pamantul este un loc ideal din mai multe puncte de vedere:
Suprafata pamantului – este acoperită în proporție de 70,8% de apă, restul de 29,2% fiind solid și "uscat". Aceasta repartizare este numai buna pentru ca oamenii sa-si desfasoare viata in cele mai bune conditii.
Este situat la distanta perfecta fata de Soare (aproximativ 149.500.000 km). Daca planeta noastra era mai aproape de Soare (exemplu planetele Mercur si Venus), ea ar fi aratat ca un urias carbune plin cu lava, oceanele s-ar fi evaporat, ghetarii s-ar fi topit si ar fi fost variatii mari de temperatura: ziua ar fi fost 450 grade Celsius iar noaptea ar fi fost intre -150 si -200 grade Celsius. Categoric in astfel de conditii nimic n-ar mai fi supravietuit pe Terra. Daca eram situati mai departe de Soare (exemplu planeta Marte sau satelitii planetei Jupiter sau ai lui Saturn), oceanele, marile, fluviile toate ar ingheta iar temperatura pe Terra ar fi fost de la -100 pana la -300 grade Celsius. Fiind mereu aceste temperaturi, pe Terra nu ar mai exista apa decat sub un strat foarte gros de gheata. Categoric nici aici n-ar mai fi nimic de adaugat in legatura ku vro supravietuire sau o eventuala adaptare a vreunui animal sau a vreunei plante.
Planeta noastra daca ar fi s-o comparam ku alte planete din Sistemul Solar, ne-am da seama ca este cea mai mare planeta solida dar fata de planetele gazoase precum Jupiter sau Saturn,Terra are dimensiuni foarte mici. In jurul Soarelui, se invart noua planete (cu tot cu Pluto). Cinci planete sunt solide (Mercur, Venus, Terra, Marte, Pluto), iar celelalte planete reprezinta planetele gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun). Planetele gazoase sunt cu mult mai mari decat Terra. De exemplu planeta noastra, Terra are un diametru de 12.756,3 km, pe cand planeta Jupiter care este si cea mai mare planeta din Sistemul Solar are 142.900 deci de aproximativ douasprezece ori mai mare decat Pamantul.
Atmosfera Pământului este compusă din 77% azot, 21% oxigen, cu urme de argon, dioxid de carbon și apă. Plăcile tectonice și procesele biologice intrețin un flux continuu de dioxid de carbon între atmosferă și aceste "rezervoare". Cantitatea redusă de dioxid de carbon din atmosfera este extrem de importantă în menținerea temperaturii suprafeței Pământului, prin efectul de seră. Efectul de seră ridică temperatura medie a suprafeței cu aproape 35 de grade C (de la un înghețat -21 C la un confortabil +14 C); fără aceasta oceanele
Viorel Dascalu