Autor: Frank Sherwin
Modelul creaționist continuă să prindă formă pe măsură ce rezultate din diferite domenii științifice sunt analizate din perspectivă ne-darwinistă.
Oamenii de știință sugerează faptul că bacteriile patogene și paraziții de azi au avut de fapt roluri benefice sau cel puțin neutre în lumea dinaintea căderii (în păcat). Să luăm, spre exemplu, cazul bacteriei cunoscute sub numele de E. coli, cîteodată dăunătoare, dar care altfel are un rol benefic. Localizată în intestinul gros, acest organism complex ajută la producerea de vitamine și chiar la prevenirea bolilor. Există de asemenea un vierme numit Strongyloides stercoralis care trăiește atît în mediul liber, cît și ca parazit. Cu alte cuvinte, viermele trăiește foarte bine în lumea înconjurătoare fără om, dar poate de asemenea infecta oamenii, cu rezultate devastatoare. Se sugerează că infecțiile parazite și bacteriile cauzatoare de boli sunt rezultate ale căderii.
Bacteria Vibrio cholera cauzează boala intestinală numită holeră. Boala este mortală din cauza toxinei secretate de bacterie. Ce ar fi dacă "înainte de Cădere" această toxină ar fi avut o funcție alternativă? O toxină foarte similară este produsă de V. fischeri, o curioasă bacterie simbiotică emițătoare de lumină, găsită în calamarul hawaian [1]. Creatura folosește proprietățile luminescente ale bacteriei pentru a scăpa de prădătorii din apa limpede în care se hrănește. Cu toate că acesti calamari sunt buni vînători, ei constituie o hrană gustoasă pentru marii prădători de noapte. Văzut de jos, întunecatul calamar ar fi în mod normal expus din cauza luminii lunii. Dar în partea ventrală calamarul are un organ subțire conținînd V. fischeri înconjurat de un sac de cerneală care funcționează precum diafragma unui aparat foto.
Lumina provenind de la bacterie, reflectată, este radiată în jos într-un fel care contracarează lumina lunii, făcînd calamarul virtual invizibil pentru prădători. Cînd bacteria este înfometată, secretă toxina asemănătoare holerei care nu îl îmbolnăvește pe calamar, ci îl informează pe acesta că bacteria are nevoie de hrană, pe care calamarul apoi i-o furnizează. Într-adevăr, așa cum sugera un evoluționist, "Poate că atunci cînd studiam patogeneza holerei studiam de fapt un aspect al unei converstații normale care a luat-o razna" [2]. Oamenii de știință creaționiști ar sugera mai degrabă că aceasta poate fi o consecință a blestemului căderii.
Aceasta ne aduce la o teorie creaționistă propusă de biologul Joe Francis. El privește lumea virusurilor și a microbilor dintr-o perspectivă creaționistă. "Microbii au fost creați ca un substrat organic; o legătură între macro-organisme și un mediu bogat chimic dar inert din punct de vedere fizic, pentru a furniza un substrat pe care creaturile multicelulare pot prospera și pot persista…" [3]. Într-adevăr, multe celule bacteriale comunică și funcționează ca o comunitate simbiotică [4], și un număr din ce în ce mai mare de astfel de relații este în mod constant descoperit. Patogeneza poate fi astfel o divergență de la scopul creațional original. V. fischeri și V. cholera reprezintă exemple în acest sens.
Referinte:
1. http://whyfiles.org/022critters/light2.html
2. Ibid.
3. Francis, J. "Organosubstrate of Life," The Fifth International Conference on Creationism, (2003, Pttsburgh, PA., Creation Science Fellowship), p. 433.
4. As read in sciencedaily.com reporting on Virginia Tech research.
Sursa articolului: Acts & Facts, Vol. 34 Nr 11 November 2005. Traducere de Paul Cocei
Cu permisiune
Sursa: www.creationism.info.ro