Cum sa asculti
Psihiatri au facut ani de zile observatii. Ei stiu ca cel mai mare bine pe care-l pot face cuiva este sa-l asculti. O buna ascultare, cea definita de medici, cere concentrare. Psihiatrii se leaga de orice cuvant. Ei invata sa citeasca limbajul expresiei fetzei si al gesturilor.
Ei au descoperit ca marea prapastie intre oameni nu este cea dintre oamenii batrani si oamenii tineri, sau dintre bogati si saraci. Cel mai adesea ea este intre oamenii insingurati si cei ce nu ii asculta. Singuratatea duce adeseori la sinucideri, boala psihica, promiscuritate sexuala, fuga sau depresie. Toate aceste verifica teza originala a lui Dumnezeu – “Nu e bine ca omul sa fie singur.”
Iar antidotul singuratatii este grija sincera a vreunui prieten. Modul corect de a asculta pe cineva este calea cea mai eficienta de a-ti demonstra grija pentru el.
A asculta nu este ceva pasiv. E o munca deosebit de grea sa fii “o ureche buna” pentru ca raza medie a atentiei este atat de scurta…
Potrivit lui Ralph G. Nichols, profesor la Universitatea Minnesota, unul dintre motivele pentru care suntem atat de deficitari la ascultare este ca gandim prea rapid. Desi in medie o persoana vorbeste cu viteza de 125 cuvinte pe minut, gadeste inca de patru ori mai mult in acel timp. Astfel, celui ce asculta, gandurile i-o iau inaintea conversatiei. Este nevoie de atentia si grija de a simti si a-ti imagina exact ceea ce ti se spune.
Profesorul Nichols sugereaza ca buna credinta in a asculta este o treaba la fel de dificila ca atentia necesara perceperii vitezei de accelerare a batailor inimii, sau a vitezei sangelui, sau a lentei viteze de crestere a temperaturii corpului uman.
Un bun ascultator este foarte atent la semnalele ce le emite. El este atent la mimica sa si evita gesturile care l-ar deconcerta pe vorbitor.Vorbitorul realizeaza instinctiv indiferenta celuilalt si se simte respins, abandonat.
Crestinul nu trebuie sa uite ca rugaciunea este alinarea milioanelor de oameni. Dumnezeu ne asculta fara intrerupere. Popularitatea rugaciunii sugereaza ideea ca necesitatea de a fi ascultat depaseste cu mult oferta.
Asadar, o buna ascultare ar trebui sa devina modul de a trai al tuturor celor ce vor sa demonstreze grija serioasa pentru aproapele lui. Atentia neegoista este unul dintre cele mai bune mijloace de a evita afectarea personalitatii cuiva chiar cu cele mai bune intentii, ca, de pilda, intentia de a-i impartasi propria-ti credinta.
De obicei oamenii se simt prost daca sunt ignorati cand vor sa-ti spuna ceva, mai ales cand crezi ca posezi raspuns pentru toate problemele lor. Ei s-ar putea sa se fereasca de asemenea atentia surda.