In orice parte te-ai intoarce, viitorul iti pare ingrijorator. Raul se extinde tot mai mult, punand in primejdie valorile sociale, familiale si morale, chiar pe cele mai sigure. Egoismul indarjit al oamenilor, (individual, colectiv sau ca natiune), distruge cimentarea si solidaritatea indispensabila vietii sociale. Contestarea generalizata a oricarei ordini stabilite face exercitarea autoritatii tot mai dificila. Cresterea peste masura a conflictelor intre natiuni ia amploare, iar puterea de distrugere a armelor actuale devine din ce in ce mai inspaimatatoare. Toata omenirea se ingrijoreaza intrebandu-se: "Oare, toate acestea vor mai dura mult? Ce se va intampla cu noi… maine?" Numai Cuvantul lui Dumnezeu este in masura sa raspunda acestor intrebari chinuitoare. El vesteste (lamuritor pentru toti) venirea vremurilor grele cand lucrurile vor merge din rau in mai rau.
Chiar si ucenicii doreau sa stie timpul celei de a doua veniri, pentru a se pregati sa-L intampine si astfel sa poata spune: "Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului."
Locul preferat (‘de odihna’) al lui Isus era pe muntele masilinilor. Aici, ucenicii L-au intrebat: "Invatatorule…, cand se vor intampla toate aceste lucruri? Si care va fi semnul cand se vor intampla aceste lucruri?"
Raspunsul lui Isus n-a fost dat doar pentru satisfacerea curiozitatii ucenicilor, ci ca sa-i pregateasca pentru evenimentele viitoare. Cu intelepciune si chibzuinta, El a schitat semnele timpului, exceptand pe acela are depaseau capacitatea de intelegere a ucenicilor. In acele timpuri, starea de decadere morala a preotilor si a poporului ajunsese la punctul culminant, pecetluind ruptura definitiva dintre ei si Dumnezeu prin rastignirea lui Isus pe cruce. In timp ce Pilat cu fatarnicie se spala pe maini si semna actul de rastignire a celui nevinovat, evreii strigau: "Sangele Lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor nostri". … Aceasta s-a si implinit. In acelasi fel se vor implini si fagaduintele referitoare la cea de-a doua venire a lui Isus. Cat de mobilizatoare sunt cuvintele Lui: "… Bagati de seama sa nu va insele cineva." In continuare, El atrage atentia ucenicilor asupra urmatoarelor evenimente: "Veti auzi de razboaie si vesti de razboaie: vedeti sa nu va spaimantati, caci toate aceste lucruri trebuie sa se intample… Un neam se va scula impotriva altui neam, si o imparatie impotriva altei imparatii."
Au trecut veacuri de cand Isus a rostit aceste profetii. De atunci doua razboaie mondiale au ucis milioane de oameni. Acum lumea intreaga este tot mai agitata. Este imposibil ca in aceste imprejurari sa nu iei in seama verdictul dat de Isus: "Oamenii isi vor da sufletul de groaza, in asteptarea lucrurilor care se vor intampla pe pamant…" Lumea este atat de inarmata incat e posibila o distrugere totala a acestui pamant de mai multe ori. E trist ca traim in acest timp al groazei inarmarii, in aceasta vreme a nesigurantei si a neincrederii. Un astfel de timp a prevestit si profetul Daniel: "… caci aceasta va fi o vreme de stramtoare, cum n-a mai fost de cand sunt neamurile si pana la vremea aceasta…"
Isus, la randul Lui, in timp ce a umblat pe acest pamant, a repetat (putin modificat) acest gand profetic: "… Si pe pamant va fi stramtoare printre neamuri, care nu vor sti ce sa faca la auzul urletului marii si al valurilor." Marea popoarelor va rasuna la ciocnirea valurilor infuriate ale natiunilor. Azi lumea traieste aceste vremuri ale timpului din urma…
Groaza timpului
Groaza timpului
Gligoras Drugea – Sursa: Pro Logos