“Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si cu toata puterea ta…” Fiecare avem un obiect sau fiinta pe care o adoram. Cel mai potrivit si avantajos este sa-L iubim pe Dumnezeu. Aceasta nu reduce dragostea fata de ceilalti ci o amplifica, o ordoneaza si ii da consistenta optima. Poate ne intrebam: “Cum ne putem manifesta dragostea fata de Dumnezeu?”
Sacrificiul este cel mai puternic argument al dragostei. Marimea sa este direct proportionala cu marimea dragostei. Acest cuvant vine de la “sacru”, echivalent cu notiunea de “sfant”, adica ceva pus de o parte pentru un scop deosebit. Daca vrem sa ne masuram dragostea fata de Dumnezeu atunci sa ne intrebam: “Cat sacrificam pentru El?”. Sacrificiul poate fi sub forma de timp. Dragostea fata de Dumnezeu se vede prin durata timpului petrecut cu El. Ce fericiti sunt cei ce au obiceiul sa-si ia timp in mod regulat pentru a-l petrece impreuna cu Dumnezeu. Poate ca nu exista ceva care sa fie mai potrivit sa ofer lui Dumnezeu decat timpul meu. Pentru ca eu sunt o fiinta temporara timpul meu este limitat, iar El este vesnic, nelimitat in timp. Oferindu-I timpul meu lui Dumnezeu, nu fac decat sa-mi dau putinul meu pentru a primi in schimb viata vesnica. Patronul unei firme foarte prospere spunea ca nu are timp sa se roage sau sa mearga la biserica. Un prieten, care era un crestin foarte devotat i-a recomandat sa inceapa prin a-I oferi lui Dumnezeu cate cinci minute zilnic. Acesta l-a ascultat si curand a constatat ca nici o jumatate de ora nu era suficient. Timpul sacrificat in cultivarea relatiei cu Dumnezeu este un timp binecuvantat ce va influenta pozitiv restul timpului meu. Incercati si dumnevoastra fie ca aveti prea mult timp liber asfel ca va plictisiti, fie ca sunteti asa de ocupat incat nu aveti timp nici pentru a servi masa in liniste. In orice caz nu veti regreta.
Educatia este forma pe care o imbraca dragostea mea fata de Dumnezeu. In copilarie imi placeau foarte mult puii de gaina cand erau mici, imbracati in puful lor auriu. Uneori imi manifestam dragostea fata de cate unul strangandu-l foarte mult in maini, pana cand saracul pui nu mai putea nici sa respire. Mama ma invata dragostea fata de pui prin a le da mancare, apa, protectie contra frigului sau pisicii. Este nevoie ca dragostea fata de Dumnezeu sa fie educata. Biblia este de neinlocuit in aceasta privinta. Fiecare dintre noi am primit o anumita educatie a manifestarii dragostei. Unii cred ca dragostea trebuie declarata. Cuvintele insa nu sunt suficiente. “Copilasilor sa nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul” – spune unul care a invatat chiar de la Mantuitorul cum sa-si exprime dragostea. Dragostea fata de Tatal nostru din ceruri cere exercitatea in mod armonios a tuturor capacitatilor noastre afective, rationale si fizice. Este o daruire totala intr-o relatie totala. Iata o provocare pentru ficare dintre noi.