Cartea Daniel este o carte pentru timpul sfarsitului, fapt mentionat atat in cuprinsul ei (cap.12,4), cat si de catre Domnul Isus atunci cand prezinta tabloul evenimentelor finale, singurul profet mentionat in mod explicit este Daniel (Matei 24,15).
Privind cu atentie cele 12 capitole ale cartii, poate fi remarcat faptul ca sunt doua parti distincte: partea istorica (primele 6 capitole) si partea profetica (ultimele 6 capitole). S-ar putea considera ca doar partea profetica are implicatii pentru timpul sfarsitului, insa in realitate intreaga carte, deci si partea istorica are ceva de spus cu privire la evenimentele finale. In esenta, prin profetii ni se descopera ce evenimente vor avea loc, care va fi contextul in care se vor desfasura acele evenimente, dar fapt deosebit de important, din partea istorica se deduce in mod clar ce fel de oameni va avea Dumnezeu in timpul sfarsitului, care va fi caracterul lor si care vor fi secretele biruintei lor.
Iata cateva dintre lectiile spirituale care le desprindem din partea istorica a cartii Daniel, lectii pe care trebuie sa le insuseasca orice tanar implicat in ultima confruntare din marea lupta:
1. Hotararea – „Daniel s-a hotarat sa nu se spurce…” Dan. 1,8
2. Rugaciunea in grupe mici – „… sa ceara indurarea Dumnezeului cerurilor…” cap.2,18
3. Exprimarea recunostintei – „Binecuvantat fie Numele lui Dumnezeu…” cap. 2,20
4. Modestia – „nu inseamna ca este in mine o întelepciune mai mare decat a tuturor…” cap. 2,30
5. Increderea – „Dumnezeul nostru, caruia ii slujim, poate sa ne scoata din cuptorul aprins, si ne va scoate…” cap. 3,17
6. Statornicia – „…sa stii, imparate, ca nu vom sluji dumnezeilor tai, si nici nu ne vom inchina chipului de aur…” cap. 3,18
7. Credinciosia – „…nu se gasea nici o greseala la el si nici un lucru rau… pentru ca el era credincios…” cap. 6,4
Sapte lectii pentru tineri
Sapte lectii pentru tineri