Trei ani si jumatate din lucrarea lui Hristos. – Intrucat scriitorii celor patru Evanghelii nu erau preocupati de uniformitatea sau de ordinea strict cronologica, au fost totdeauna diferente de interpretare in reconstruirea succesiunii si duratei evenimentelor lucrarii lui Hristos. Nici una din diferitele armonii ale Evangheliilor nu poate pretinde dovezi complete pentru cronologia ei. Unii atribuie perioadei un an, altii doi si mai multi, altii trei ani si jumatate, unii chiar sapte ani. Comentariul acesta prezinta o schema cronologica ipotetica a naratiunilor biblice construita pe cele trei sarbatori de Paste relatate de Ioan (Ioan 2,13; 6,4; 12,1) si pe cealalta sarbatoarea nenumita (Ioan 5,1) dar interpretata ca fiind la fel un Paste si in felul acesta atribuie 31/2 ani lucrarii lui Hristos (vezi p.193; 229, diagrama 5), incepand-o in toamna anului 27 d.Hr. si terminand-o in primavara anului 31 d.Hr.
Cele saptezeci de saptamani ale lui Daniel. – Lipsa unei dovezi concludente pentru data exacta a inceputului lucrarii lui Hristos nu numai ca a condus la deosebiri de pareri in ce priveste evenimentele implicate, dar a determinat si pe critici sa afirme ca sunt contradictii intre Evangheliile sinoptice si Ioan si sa atace aplicatia istorica a profetiei referitoare la cele 70 de saptamani (Daniel 9,24-27) la viata lui Hristos. Marea perioada profetica ce urma sa "sigileze vedenia si profetia" prin indicarea timpului lui "Mesia Domnul" fusese interpretata, in decursul veacurilor, de cei mai multi scriitori teologi ca aratand spre intaia venire a lui Hristos, cu rastignirea pe cruce fie la mijlocul, fie la sfarsitul celei de-a 70-a saptamani. Interpretarea istoricista clasica incepand de la Reformatiune era ca cea de a 70-a saptamana vine imediat dupa a 69-a, fara gol de timp si ca evenimentele profetizate ca urmand sa aiba loc in saptamana a 70-a isi gasesc implinirea in legatura cu viata lui Hristos. Comentariul acesta prezinta ceea ce constituia interpretarea majoritara in cursul miscarii advente din secolul al XIX-lea si anume, ca cele 70 de saptamani incep cu anul al VII-lea al lui Artaxerxe (vezi la Daniel 9,25). Articolul acesta arata ca, plasand botezul lui Hristos la inceputul celei de-a 70-a saptamani si rastignirea Lui pe cruce la "mijlocul saptamanii", dovezile disponibile pentru datarea lucrarii lui Hristos pot fi armonizate cu interpretarea aceea.
Nu exista nici o dificultate in a amplasa "darea poruncii" la inceputul celor 70 de saptamani in toamna anului 457 i.Hr. Aceasta a fost tratata in volumele precedente (vezi la Daniel 9,25; pentru stabilirea datei, vezi vol. III, p.100,103,104). Cititorul care gaseste o armonie posibila intre evenimentele prezise profetic cu privire la sfarsitul acelei perioade si datele istorice cu privire la viata lui Hristos, poate lasa povara implinirii profetice sa decida preferinta sa in cazul datelor care sunt deschise la interpretari felurite ca de exemplu anii 27,28 sau 29 d.Hr., pentru inceputul lucrararii lui Hristos si 30,31 sau 33 pentru crucificarea Lui.
Pentru a rezuma: In prezent nu exista o dovada concludenta istorica si cronologica si nici nu exista o dovada contra ca Isus Si-a inceput lucrarea in toamna anului 27 d.Hr., la sfarsitul celor 69 de saptamani de ani dupa anul 457 i.Hr.; si ca El a incheiat simbolismul sacrificiilor la cruce 31/2 ani mai tarziu, in primavara anului 31 d.Hr., ultima jumatate a saptamanii a 70-a extinzandu-se inca 31/2 ani, pana la sfarsitul celor 490 de ani de la punctul de plecare. Dar, desi nu se poate sustine ca aceste date sunt definitiv dovedite prin dovezi sursa istorice directe, se poate sustine ca ele sunt deductii cu totul logice din profetie- drept concluzii care nu sunt incompatibile cu orice fapt cunoscut si in armonie cu multe fapte care sunt cunoscute din cercetari recente.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania