Reconstituirea modului de viata in lumea antica cere adunarea de dovezi din mai multe surse diferite. In Egipt, tablourile in culori din morminte sau basoreliefurile descriu in mod viu obiceiurile oamenilor din toate domeniile vietii, imbracamintea, uneltele, mobilierul, casele, precum si diferitele ocupatii. In Mesopotamia, sursa materiala este de o natura mai limitata. Tablourile de pe sigiliile cilindrice, statuile si basoreliefurile ofera o parte din informatia necesara pentru o descriere a deprinderilor si obiceiurilor acelei tari. Alte dovezi provin din documentele legale, religioase sau de afaceri. De mare valoare, de asemenea, sunt obiectele pastrate in ruinele din Orientul Apropiat, cum ar fi vasele de gospodarie, uneltele, armele, obiectele de toaleta, bijuteriile si alte obiecte de uz zilnic.
Descrierea urmatoare se bazeaza pe aceste multiple izvoare. Trebuie totusi sa retinem ca dovezile pentru unele perioade sau regiuni sunt mai bogate ca altele si ca tot mai raman unele goluri in cunostintele noastre. Cand vorbim despre obiceiurile si deprinderile oamenilor din epoca patriarhala, intelegem timpul de la aproximativ 2000 la 1500 i.Hr. Obiceiurile nu au fost intotdeauna aceleasi in decursul acestor 500 de ani si nici nu erau aceleasi in fiecare regiune. Totusi, lumea antica nu a experimentat schimbari asa de drastice cum s-a intamplat cu lumea moderna ca rezultat al remarcabilelor inventii si descoperiri ale ultimelor doua secole.
Desi sunt de observat mici schimbari in cultura diferitelor perioade ale antichitatii, viata a fost esential aceeasi in decursul multora. Daca un om din secolul al XV-lea d.Hr. s-ar ridica astazi din mormant, cu greu ar recunoaste lumea in care a trait candva. El ar observa schimbari radicale in fiecare amanunt al vietii, in sistemele de transport, comunicatie, modul de a scrie, timpul, treburile gospodaresti, conditiile de trai, imbracamintea, ingrijirea medicala si conditiile sociale. In Orientul antic lucrurile nu erau asa. Un om din secolul al XX-lea i.Hr. plasat deodata in secolul al XV-lea i.Hr. ar vedea desigur unele lucruri curioase pe care nu le cunoscuse, cum ar fi calul si carul si cateva arme si unelte, dar ar fi in stare sa se adapteze la noua situatie in cateva ore. De fapt, el nu s-ar simti scos din mediul sau in unele locuri ale Orientului antic nici astazi. Din acest motiv, descrierea vietii de toate zilele a oamenilor care au trait in epoca patriarhala, asa cum este prezentata in capitolul prezent se aplica oarecum uniform la intreaga perioada in discutie. Insa, intrucat cele doua culturi principale ale antichitatii, egipteana si mesopotamiana, difera categoric una de alta, ele urmeaza sa fie tratate separat.
Palestina si Siria nu au furnizat mult material ca sursa pentru subiectul in discutie, din cauza lipsei aproape complete a dovezilor pictografice. Descrierea vietii zilnice in aceste tari in timpul epocii patriarhale depinde, deci, in cea mai mare masura de dovezile arheologice si de analogiile dintre Egipt si Mesopotamia, care, din fericire, au pus la dispozitie picturi si descrieri ale palestinienilor.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania