Incepand din secolul al IX-lea i. Hr., asirienii au intalnit triburi ale mezilor in nord-vestul Persiei. Dupa un timp in care au avut relatii pasnice, mezii s-au alaturat scitilor, in alianta cu Babilonul, pentru a distruge Asiria (612 i.Hr.). In anul 549 i. Hr., Media a devenit provincie a noului imperiu Persan. Capitala Mediei, Ecbatana a devenit, capitala Persiei. Influenta mezilor a fost atat de puternica in Imperiul Persan, incat a devenit frecventa expresia asociata „mezi si persi”.
Trei popoare s-au stabilit in estul raului Iordan, cam in acelasi timp cu intrarea evreilor in Tara promisa. Istoria lor este cunoscuta doar din Vechiul Testament, din inscriptiile asiriene si din descoperirile arheologice.
La nord de Marea Moarta, intre raurile Arnon si Iaboc, locuiau amonitii. Ei erau inruditi cu israelitii, prin Lot si nu le-au opus rezistenta. Dupa exil, amonitul Tobia s-a opus lucrarii de refacere a zidurilor condusa de Neemia. Regatul amonit era protejat de invadatori printr-o serie de turnuri de control construite din piatra.
La sud de raul Arnon se intindea tara Moabuui. Poporul moabit, inrudit cu Israel si Amon, nu i-a lasat pe israeliti sa treaca pe aici, in drumul lor spre Canaan.
Un alt popor inrudit cu Israelui, care s-a opus si el trecerii isralitilor prin tara lor, a fost cel al edomitilor. Tara Edomului se afla la sud de Moab, intinzandu-se pana la Golful Acaba. Multi profeti iudei au rostis amenintari impotriva Edomului. Edomitii au profitat de exil, pentru a ocupa sudul Iudeii.