Mostenitorii lui Alexandru sub regenti. – Administrarea teritoriului persan de curand cucerit nu era o sarcina usoara. Generalii lui Alexandru au fost de acord sa aseze pe tron pe fratele vitreg, debil mintal, al lui Alexandru, Philip Arrhidaeus, drept coregent cu pruncul Alexandru, fiul principesei bactriene Roxana, nascut dupa moartea tatalui sau. Conducatorii macedoneni (cei mai multi generali ai lui Alexandru) au fost numiti ca guvernatori prin cuprinsul imperiului. Interesele protivnice ale generalilor, ale vaduvei lui Alexandru, Roxana, ale mamei lui, Olimpia, si ale partizanilor lui Filip Arrhidaeus au dus la o decada de razboi si intrigi. Pentru un rezumat al luptei care s-a dat printre succesorii lui Alexandru, vezi vol. IV, p. 824,825.
Antigonus face cel mai puternic efort pentru imperiu. – In lunga si complexa lupta pentru putere dintre numerosii "succesori", rezultatul a tins sa se concentreze in incercarea lui Antigonus de a castiga si a pastra puterea pentru sine. Adversarii lui principali – Casandru din Macedonia, Ptolemeu din Egipt si Lysimah din Tracia – au format o alianta propusa de Seleuc. Dupa ce lupta a ajuns la un armistitiu in 312-311 i.Hr., intelegerea din 311 a lasat principalele teritorii ale imperiului in mainile acestor cinci conducatori (vezi vol. IV, p. 824, harta B). Decada urmatoare a fost plina de confuzii de tot felul. Casandru a dat la moarte pe regele-copil Alexandru si pe mama lui Roxana. Cu privire la incercarea lui Antigonus de a castiga intreg imperiul pentru sine si cu privire la lupta care a urmat intre Casandru, Lysimah, Ptolemeu si Seleuc, vezi vol. IV, p. 825, harta C. Lupta aceasta a atins apogeul in 301 la batalia decisiva de la Ipsus in Frigia, pe care au castigat-o cei patru aliati. Antigonus a fost ucis si teritoriul lui a fost impartit.
Impatrita divizare a imperiului. – Astfel, in anul 301, chestiunea unui imperiu unit fata de regate separate a fost rezolvata (vezi vol. IV, p. 825, harta C). Planul cel mai puternic pentru unitate daduse gres. In locul unicului imperiu al lui Alexandru erau patru regate macedonene independente, plus fragmente mai mici (mai ales in Asia Mica). Teritoriul lui Seleuc se intindea din Asia Mica pana in apropiere de Ind, cu capitale la Antiohia pe Orantes, in Siria, si Seleucia pe Tigru, in apropiere de actuala cetate Bagdad. Ptolemeu din Egipt recastigase districtele Palestina si Siria de Sud. Lysimah avea nu numai Tracia , dar si o mare parte din Asia Mica de nord-vest. Casandru detinea Macedonia si era ocupat cu incercarea de a consolida toata Grecia. Posesiunile imprastiate ale lui Demetrius nu puteau fi considerate un al cincilea regat.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania