La fel ca toate celelalte rapoarte din vremurile antice, cele ale Bibliei prezinta probleme. In primul rand, rapoartele sunt adesea incomplete. In al doilea rand, nu putem fi totdeauna siguri ca stim metoda dupa care calculau cei din vechime; de exemplu, daca socoteau anul ca incepand primavara sau toamna, sau daca era folosita calcularea inclusiva intr-o expresie ca "trei ani". Iarasi, nu e intotdeauna posibil de a sincroniza cronologia biblica cu aceea seculara.
Pentru acestea si pentru alte motive care s-ar putea prezenta, nu este posibila pregatirea unei scheme complete si exacte a cronologiei Bibliei. Totusi este posibila construirea unei schema ipotetice, mai ales pentru domeniile regilor evrei, care poate fi de mare ajutor pentru cercetatorul Bibliei.
O astfel de schita cronologica pentru perioada de la Exod la Exil e data la paginile 36 si 77. Scopul acestui articol este de a prezenta motivele pentru alegerea datelor prezentate in schema. Paginile urmatoare cerceteaza datele prezentate de surse, discuta principiile si metodele folosite de carturari la construirea cronologiei antice si explica aplicarea acestor principii la problemele acestei perioade a istoriei biblice. Ar trebui sa se adauge ca oameni invatati au diferit in concluziile lor cu privire la cronologia biblica si ca acest articol nu prezinta in totalitate nici o schema cronologica publicata pana acum.
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania