Sursa: www.intrebariimportante.ro
As vrea să știu și eu ce spunea decretul împăratului Constantin cel Mare cu referire la ziua de Duminică. Era și vreo specificare cu privire la ziua de Sabat (adică de Sâmbătă)?
Decretul la care faceți referire a fost emis pe data de 7 martie 321 d. Hr.
Iată decretul:
“Toți judecătorii, orășenii și muncitorii trebuie să se odihnească în venerabila zi a soarelui. Locuitorii satelor, însă, pot să se ocupe liber de cultivarea câmpului pentru că deseori se întâmplă ca nici o altă zi nu este mai potrivită pentru semanarea grâului în brazde, sau pentru plantarea viilor în sanțuri. În felul acesta câștigul dat de Providența cerească nu trebuie să se piarda din cauza aceasta.”
“Constantin cel Mare a generalizat, ca zi de repaus în imperiu, în 321, Duminica, sărbătoarea săptămânală a creștinilor, în care se permitea lucrul la câmp, țăranii fiind încă mai mult păgâni. În această zi soldații asistau la slujbe.” (Istoria Bisericească Universală, vol I, pag. 151)
În decret nu se face nicio referire la ziua de sâmbătă. A fost Constantin creștin atunci cand a dat decretul pentru serbarea Duminicii ca zi de sărbătoare în Biserica creștină, la anul 321?
Nu! Autorii Istoriei Bisericești, din care extragem citatele, spun:
“Constantin a fost botezat în vila sa de la Ancyrona, la marginile Nicomidiei, de episcopul semiarian Eusebiu de Nicomidia și alți câțiva clerici, cu câteva zile înainte de Rusalii, în luna mai, 337. El a murit curând după aceea, la 22 mai, același an, în Duminica Rusaliilor și a fost îngropat în Biserica Sfințiii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.” (Istoria Bisericească Universală, vol I, pag. 153)
Pastor Viorel Dascalu