Sursa: www.intrebariimportante.ro
Putem spune cu certitudine care zi este ziua a șaptea ? Unii spun că ar fi Sâmbăta, alții afirmă că ar fi Duminica. Până la urmă se poate ști?
Există cel puțin patru argumente pe baza cărora putem spune cu certitudine că Sâmbăta este Ziua a Șaptea:
1. Biblia arată clar faptul că Isus a fost crucificat în ziua pregătirii ( Luca 23:54).Prietenii Săi apropiați s-au odihnit în ziua de Sabat, după Lege, ( Luca 23:55,56 ) și Isus a înviat din morți în ziua întâi a săptămânii ( Luca 24:1; Marcu 16:9 ).
Cei mai mulți dintre creștini recunosc faptul că Isus a murit vinerea, în ziua pregătirii, că S-a odihnit în mormânt în ziua următoare și că a înviat în prima zi a săptămânii – duminica. Sabatul este ziua dintre vineri și duminică sau ziua a șaptea – Sâmbăta.
La Paște (la ceremonialul destinat comemorării învierii) oficiantul slujbei citește din pasajele menționate și amintește faptul că Dumninica este ziua întâi a săptămânii.
2. Limbajul sau limbile lumii: în peste 140 de limbi ale lumii, cuvântul pentru ziua a șaptea este sau provine din cuvântul ” Sabat”. (Subota, Sabado, Sabato etc. Limbajul mărturisește în favoarea conservării ( păstrării) Sabatului de-a lungul secolelor.
3. Astronomia: Astronomii din întrega lume atestă faptul că ciclul săptămânal nu s-a schimbat niciodată. Centre precum Royal Naval Observatory din Statele Unite și Royal Greenwich Observatory din Anglia afirmă existența unui ciclu săptămânal constant.
4.Istoria: Poporul iudeu a păstrat un raport exact al Sabatului de-a lungul secolelor. Timp de peste 4000 de ani, ei au păstrat adevăratul Sabat în ziua de Sâmbătă.
5. Bisericile tradiționale recunosc oficial că ziua a șaptea a fost, este și va fi Sâmbăta, adică Sabatul biblic.
Pastor Viorel Dascalu