Sursa: www.intrebariimportante.ro
Ce se poate spune despre Romani 14: 5? “Unul socotește o zi mai presus decât alta; pentru altul toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie pe deplin încredințat în mintea lui”. În realitate, ce deosebire se poate face între zile? E vorba de ziua de odihnă cumva?
Uneori este de folos să observăm ce nu spune un text biblic în aceeași măsură în care trebuie să observăm ce anume spune el.
Versetele 5 și 6 nu spun nimic nici despre închinare și nici despre Sabat. Ele vorbesc pur și simplu despre o zi. Ca să spunem că această zi este Sabatul înseamnă să facem o presupunere nefondată.
Romani 14:1 – dă tonul pentru întregul pasaj, arătând faptul că discuția se concentrează asupra “părerilor îndoielnice” (sau disputelor îndoielnice) sau concepții cu privire la chestiuni îndoielnice.
Care ar putea fi domeniile unde putem avea “păreri îndoielnice”? Putem sp avem astfel de opinii personale în ceea ce privește Legea lui Dumnezeu? Sigur NU! Este Sabatul Zilei a Șaptea, cel pus deoparte de Dumnezeu de la creațiune (Gen.2:1-3) și așezat în chiar inima Legii morale (Ex.20:8-11), o chestiune îndoielnică? Cu siguranță nu !
Cheia pasajului nostru se află în versetul 6 care afirmă: “Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face. Cine mănâncă pentru Domnul mănâncă, pentru că aduce mulțumiri lui Dumnezeu”.
Discuția gravitează în jurul zilelor de post și nu al zilelor de sabat. Unii creștini iudei credeau că există un merit aparte în a ține post în anumite zile. Ei Ii judecau pe ceilalți după propriile lor standarde. Fariseii posteau de cel puțin de două ori pe săptămână și se lăudau cu lucrul acesta (Luca 18:12).
În Rom. 14, Pavel scoate în evidență faptul că a posti sau a nu posti în anumite zile este o problemă de conștiință individuală și nu o poruncă a lui Dumnezeu
Pastor Viorel Dascalu