Sursa: www.intrebariimportante.ro
Nu a spus Isus ” Nu ceea ce intră în om Il spurcă, ci ceea ce iese din el “? Conform acestei afirmații putem mânca absolut orice. Altfel spus, nimeni nu ar trebui să ne oprească de la a mânca orice. Alimentația este un capitol în care deciziile le luăm la nivel individual. Așa este?
De ce să dăm o așa de mare importanță sănătății ? Contează atât de mult ?
Pasajul luat în discuție se află în Marcu 7:18-20.
Ce aspecte sunt implicate aici ? Noul Testament declară categoric: ” Nu știți că trupul vostru este Templu al Duhului Sfânt … Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul vostru ” (1 Cor. 6:19,20 ). “Dacă nimicește cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu; căci Templul lui Dumnezeu este sfânt: și așa sunteți voi” (1 Cor. 3:17). “Fie că mâncați, fie că beți, faceți totul spre slava lui Dumnezeu” (1 Cor. 10:31).
Scripturile sunt consecvente. Ele nu ne spun într-un loc să avem grijă ce mâncăm și ce bem, pentru ca apoi, în alt loc, să ne spună că nu contează ce mâncăm sau ce bem.
Să revedem întreg capitolul 7 din Marcu. Fariseii aveau legi foarte stricte în ceea ce privește curăția ceremonială. Ei credeau că dacă se atingeau la piață de un om dintre Neamuri (ne-iudeu), aceasta însemna întinare, necurăție. Toate vasele de gătit precum castroanele, cănile și farfuriile trebuiau spălate foarte bine dacă fuseseră atinse de un ne-iudeu, deoarece ei considerau că acesta le pângărise (întinase). (Vezi Marcu 7:1-5).
Obiectul discuției în Marcu capitolul 7 nu erau legile sănătății din Leviticul 11 , date de un Dumnezeu iubitor, pentru a păstra sănătatea poporului Său, ci “datina iudaică a bătrânilor ” (Marcu 7,5). Fariseii credeau că a mânca cu mâinile nespălate însemna să preiei necurăția de la Neamuri. Problema luată aici în discuție nu este “ce mănânci” ci “cum mănânci”.
Răspunsul Domnului nu este o respingere a legilor sănătății pe care Domnul însuși le-a dat, ci mai degrabă o respingere a ideii de întinare ceremonială prin atingerea de Neamuri. In acest context, ” nimic din afara omului nu poate produce păcat sau întinare. Toate păcatele se nasc în mintea omului”.
Evreii respingeau poruncile lui Dumnezeu pentru a menține tradițiile lor exclusiviste (Marcu 7:9). Expresia “făcând toate bucatele curate” din traducerea K. J. V. a versetului 19, se traduce mai corect cu: “făcând toate alimentele curate”. Cuvântul folosit aici este broma. Nici un aliment nu este necurat din punct de vedere ceremonial. Nici un aliment nu are păcat în sine. Nu din afară, ci dinăuntru se naște păcatul (Marcu 7:21).
Isus nu a considerat animalele necurate ca fiind bune de mâncat. Ele erau spurcate și nu trebuiau mâncate niciodată. Problema luată în discuție în Marcu 7 nu este sănătatea care poate fi afectată prin consumarea animalelor necurate, ci întinarea ceremonială care vine prin atingerea de Neamuri, întinare sau necurăție care, considerau ei, se transferă, prin mâncare asupra corpului.
Pastor Viorel Dascalu