Sursa: www.intrebariimportante.ro
Cum să ne rugăm? Ce ar trebui să conțină rugăciunea noastră? Ce trebuie să evităm atunci când ne rugăm?
În articolul “Rugăciunea” am subliniat faprul că avem nevoie să învățăm să ne rugăm. Pentru aceasta trebuie să vedem care sunt “regulile” ce privesc rugăciunea, așa cum sunt subliniate în Sfânta Scriptură.
1. Rugăciunea trebuie să fie în funcție de nevoi, nu o repetare a acelorași cuvinte:
Matei 6:7-8: ” Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulțime de vorbe, vor fi ascultați. Să nu vă asemănați cu ei, căci Tatăl vostru știe de ce aveți trebuință mai înainte ca să-I cereți voi.”
2. Rugăciunea trebuie să fie duhovnicească, spirituală
Ioan 4:23-24: “Dar vine ceasul, și acum a și venit, când închinătorii adevărați se vor închina Tatălui în duh și în adevăr; fiindcă astfel de închinători dorește și Tatăl. Dumnezeu este Duh, și cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh și în adevăr.”
3. Rugăciunea trebuie să fie înălțată obligatoriu către Dumnezeu Tatăl:
Ioan 16:23: “În ziua aceea, nu Mă veți mai întreba de nimic. Adevărat, adevărat vă spun că, orice veți cere de la Tatăl în Numele Meu, vă va da.”
4. Rugăciunea trebuie să fie în Numele lui Isus:
Ioan 14:12-14: “Adevărat, adevărat, vă spun, că cine crede în Mine, va face și el lucrările pe care le fac Eu, ba încă va face altele și mai mari decît acestea; pentru că Eu mă duc la Tatăl: și orice veți cere în Numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul. Dacă veți cere ceva în Numele Meu, voi face.”
Ioan 16:23-26: “În ziua aceea, nu Mă veți mai întreba de nimic. Adevărat, adevărat vă spun că, orice veți cere de la Tatăl în Numele Meu, vă va da. Până acum n-ați cerut nimic în Numele Meu: cereți, și veți căpăta, pentru ca bucuria voastră să fie deplină…. În ziua aceea, veți cere în Numele Meu, …”
5. Rugăciunea trebuie să fie făcută prin Duhul Sfânt;
Romani 8:26-27: “Și tot astfel și Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră: căci nu știm cum trebuie să ne rugăm. Dar însuși Duhul mijlocește pentru noi cu suspine negrăite. Și Cel ce cercetează inimile, știe care este năzuința Duhului; pentru că El mijlocește pentru sfinți după voia lui Dumnezeu.”
Iuda 1:20: “Dar voi, prea iubiților, zidiți-vă sufletește pe credința voastră preasfîntă, rugați-vă prin Duhul Sfânt”.
6. Rugăciunea trebuie să fie făcută cu credință:
Marcu 11:24: “De aceea vă spun că, orice lucru veți cere, când vă rugați, să credeți că l-ați și primit, și-l veți avea.”
7. Rugăciunea să fie precedată de repararea relațiilor cu semenii:
Matei 5:23-24: “Așa că, dacă îți aduci darul la altar, și acolo îți aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo înaintea altarului, și du-te întîi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ți darul.”
Marcu 11:25-26: “Și, cînd stați în picioare de vă rugați, să iertați orice aveți împotriva cuiva, pentru ca și Tatăl vostru care este în ceruri să vă ierte greșelile voastre. Dar dacă nu iertați, nici Tatăl vostru care este în ceruri nu vă va ierta greșelile voastre.”
8. Rugăciunea nu trebuie făcută de ochii lumii sau pentru a fi un motiv de etalare. Ea trebuie să exprime umilința:
Matei 6:5: “Când vă rugați, să nu fiți că fățarnicii, cărora le place să se roage stînd în picioare în sinagogi și la colțurile ulițelor, pentru ca să fie văzuți de oameni. Adevărat vă spun, că și-au luat răsplata.”
9. Rugăciunea trebuie să fie permanentă:
1 Tesaloniceni 5:17: “Rugați-vă neîncetat.”
10. Rugăciunea trebuie să fie însoțită de mulțumiri:
Filipeni 4:6: “Nu vă îngrijorați de nimic; ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri.”
Coloseni 4:2: “Stăruiți în rugăciune, vegheați în ea cu mulțumiri.”
Rugăciunea a fost, este și va rămâne singura cale de comunicare cu Dumnezeu.
Pastor Viorel Dascalu