Sursa: www.intrebariimportante.ro
Ce legătură are iepurașul cu Paștele? Este iepurașul animalul care ilustrează cel mai bine simbolistica Paștelor? Se găsește în Biblie vreo legătură între iepuraș și sărbătoarea de Paști?
“Iepurasul de Paști este un simbol păgân, emblemă a fertilității, asociat de creștini cu aparițiile lui Iisus dupa Înviere. Prima menționare a iepurașului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această țară se credea că iepurașul aduce ouăle roșii în Joia Mare și pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paștelui.
În tradiția păgână anglo-saxonă exista o zeiță pe nume Eostre, cunoscută drept zeița primăverii. Simbolurile ei principale erau oul și iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeița a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluție pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deși nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.
Primăvara avea loc un festival dedicat zeiței, care ținea din martie până la sfârșitul lui aprilie. Când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiții din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în același timp și îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paștelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.
Iepurașii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar și penrtu că iepurii sunt puternic legați de lună în tradiția păgână. Iepurele era și un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paștele în fiecare an.
În Germania, iepurașii de Paște erau albi și se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraș le va aduce un coș plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut și primii iepurași de Paște dulci, în secolul 19. Ei erau făcuți din aluat de foi și zahăr.
În zilele noastre, iepurașul de Paște există cam în toată lumea, existând doar mici diferențe între tradiții. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elveția, de exemplu, cucii aduc ouăle colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mic cred în vulpița de Paște.”
Sursa: http://www.realitatea.net/de-unde-vine-legenda-iepurasului-de-paste_827308.html
Pastor Viorel Dascalu
Trebuie să subliniez încă odată că iepurașul de Paști nu are origine creștină. Dumnezeu a introdus iepurele pe lista animalelor necurate:
Leviticul 11:5-7,8 Să nu mâncați iepurele de casă care rumegă, dar n-are unghia despicată: să-l priviți ca necurat. Să nu mâncați iepurele, care rumegă, dar n-are unghia despicată: să-l priviți ca necurat. Să nu mâncați din carnea lor, și să nu vă atingeți de trupurile lor moarte: să le priviți ca necurate.
Sunt ferm convins că, dacă Dumnezeu ar fi vrut să asocieze un alt animal cu sărbătoarea de Paști, atunci ar fi făcut-o. Dar:
1. nu era nevoie – exista un animal deja: mielul care Îl reprezenta pe deplin Domnul Hristos.
2. nu un animal necurat – iepurele nu poate fi acceptabil conform principiilor biblice general valabile.
3. nu prin sincretism religios. Elementele de închinare păgâne au fost incriminate permanent de Dumnezeu în Sfânta Scriptură.
Concluzie:
Din ce în ce mai mult, în credința creștină, de-a lungul anilor, s-au strecurat elemente păgâne. Dumnezeu este categoric împotriva acestor “împrumuturi”. Cineva (Diavolul) are grijă ca să înlăture treptat, dar sigur, pe Domnul Hristos din creștinism:
Locul mielului este “furat” de iepuraș.
Azima este înlocuită cu cozonacul sau cu checul.
Sarmalele și ouăle detronează definitiv mâncarea simplă.
Verdețurile amare sunt înghițite de preparate culinare grase, cu carne.