Nicidecum! Studiind prezentul prin intermediul profeției putem vedea multe semne care confirmă convingerile noastre. Deși nu este locul ca să intrăm în detalii privind scenariul profetic al evenimentelor finale, vedem cum acestea prind contur. Niciodată nu a fost papalitatea atât de respectată din punct de vedere geopolitic. Papa Ioan Paul al II-lea este probabil considerat de mulți drept unul dintre oamenii cei mai importanți, mai influenți la începutul acestui secol. Într-o lume a decadenței morale, el este văzut ca un important apărător al valorilor morale, vieții, familiei și căsătoriei fără compromisuri. Când ne gândim la o mare putere ecleziastică, avem tendința să ne gândim la papalitate și acest papă. Când ne gândim la o superputere unică, trebuie să ne îndreptăm gândul spre Statele Unite ale Americii. Cine poate pune la îndoială aceste puteri? Nu este astfel confirmată interpretarea noastră profetică? Însă există alte probleme care trebuie identificate și clasificate și trebuie făcuți o mulțime de alți pași.
Trăim acum într-un, așa cum a fost numit, “sat global”. Toate zonele lumii sunt interconectate prin intermediul ciberspațiului, instituțiilor politice (inclusiv Națiunile Unite), companiilor multinaționale, organizațiilor religioase globale și a tribunalelor internaționale pentru crime împotriva omenirii. Toată această “globalitate” constituie un cadru necesar pentru ca evenimentele necesare să poată avea loc, deoarece sfârșitul marii lupte se va extinde la scară globală. Conflictul religios și persecuția la scară mondială presupune existența unei anumite forme de guvern mondial și a unei autorități religioase mondiale. Atât ONU cât și papalitatea și-au arătat veleitățile în acest domeniu.
De mai multe decenii pare a fi un calm deplin pe frontul legii duminicale. Mai recent, mai multe țări au avut parte de tensiuni și dispute în acest domeniu datorită ciocnirilor dintre opozanții și susținătorii ideii de “închis duminica”. În plus, scrisoarea pastorală din 1998 privind păzirea duminicii a contribuit la punerea problemei în agenda publică.
Trebuie să fim destul de înțelepți ca să nu confundăm și să amestecăm trecutul, prezentul și viitorul, sau să fim orbiți uitând evenimentele trecute sau închizându-ne ochii și mintea la noi și surprinzătoare evoluții. Foarte adesea împlinirea profeției este mult mai amplă și mai cuprinzătoare decât fusese anterior prevăzut de oameni. Împlinirea profețiilor referitoare la evenimentele finale va descoperi într-adevăr o minunată plenitudine care s-ar putea prea bine să depășească anticipările minților omenești. Dumnezeu nu este prizonierul interpretărilor noastre profetice limitate, indiferent cât de biblice ar fi ele. El este atât Stăpânul istoriei cât și al profeției. El este Cel care va decide când “vor începe aceste lucruri să se împlinească” (Luca 21:28) și când se va sfârși timpul. Între timp, “avem această nădejde, nădejdea revenirii Domnului”.
NOTA:
Aceaasta întrebare È™i răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care È™i le pun adventiÈ™tii” scrisă de John Graz È™i Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz și Bert Beach nu au pretenția de a oferi soluții infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experiența bogată în cadrul denominațiunii, pe cea de conducători și educația lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite și interesante la multe întrebări și probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro