Când răspundem la această întrebare trebuie să facem față problemei multiplelor sensuri ale prozelitismului. Definiția care a trecut testul timpului este aceea de a converti oameni dintr-o credință (sau lipsă de credință) la altă credință. Aceasta este și esența evanghelizării. În acest sens, noi nu ne opunem prozelitismului.
Adesea, din ce în ce mai mult, în cercurile ecumenice, prozelitismul are conotații peiorative. În acest context, el se referă la mărturisire coruptă, adică la folosirea de metode greșite în evanghelizare, cum ar fi oferirea de avantaje materiale (amintiți-vă expresia “creștinii de orez”), folosirea vorbelor lingușitoare, a declarațiilor false și obținerea de avantaje de pe urma oamenilor. Dacă acesta este prozelitismul, atunci îi suntem oponenți pe față.
Totuși, în anumite cercuri ortodoxe și câteva ecumenice, orice efort de a converti la biserica și credința ta o persoană, câtă vreme este botezată într-o biserică, chiar dacă aceasta a avut loc când era copil, este văzut ca prozelitism, ca o “adresă greșită”. Adventiștii nu pot accepta ideea că o persoană, botezată pe când era copil, care niciodată nu merge la biserică, care nu are nici o legătură vie cu Hristos, se situează în afara celor care au nevoie de a fi evanghelizați. În această privință noi preferăm să stăm alături de o serie întreagă de mărturisitori ai Evangheliei, incluzând pe apostolul Pavel, John Wesley și Billy Graham. Într-adevăr, “vai mie, dacă nu vestesc Evanghelia!” (1 Corinteni 9:16). A spune altora despre Evanghelia mântuirii prin Hristos este un mandat creștin primit de la Dumnezeu. În timp ce evanghelizarea autentică ne eliberează de seceta intelectuală și spirituală, falsul prozelitism ne înrobește și înlocuiește ignoranța cu servilismul față de legalism și formalism.
NOTA:
Aceaasta întrebare È™i răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care È™i le pun adventiÈ™tii” scrisă de John Graz È™i Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz și Bert Beach nu au pretenția de a oferi soluții infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experiența bogată în cadrul denominațiunii, pe cea de conducători și educația lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite și interesante la multe întrebări și probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro