În primul rând încercăm fără întârziere să obținem informații corecte, ceea ce nu este atât de ușor pe cât pare. Aceasta presupune aflarea numelor, a timpului când au avut loc evenimentele și depistarea martorilor. Dacă avem corespondenți buni, aceasta se face repede, însă este foarte dificil să obții informații. Este posibil ca evenimentul să se fi întâmplat într-un loc izolat. Se poate ca membrii sau martorii să nu aibă o educație bună sau să se teamă să se expună din cauza amenințărilor. Zvonurile se pot răspândi rapid în lume. Uneori evenimentele au loc în orășele sau în țări unde membrii noștri sunt izolați. O agenție de presă publică informația iar noi trebuie să acționăm sau să reacționăm întemeindu-ne pe baza aceasta fragilă. Obținerea informațiilor complete și corecte poate lua ceva timp, acesta fiind motivul pentru care am stabilit o strategie.
Este necesar să colaborăm îndeaproape cu Departamentul Comunicații de la Conferința Generală. Biserica deține o rețea organizată și noi trebuie s-o folosim eficient. Reacția trebuie să aibă loc cât mai rapid posibil. Un reprezentant al bisericii vizitează locul, se întâlnește cu autoritățile și liderii religioși – adventiști și neadventiști – și obține informațiile. În același timp, noi contactăm organizații internaționale, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului și organizațiile neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului și a libertății religioase. Reprezentanți de la sediul nostru mondial, vizitează ambasada țării unde a avut loc evenimentul și sunt trimise scrisori guvernului.
Această acțiune trebuie să fie eficientă, bine coordonată și credibilă, să nu fie bazată pe zvonuri sau informații incorecte, parțiale. Persecutorii și autoritățile care-i sprijină trebuie să știe că suntem la curent cu situația și nu ne vom abandona frații și surorile. Poate fi o luptă îndelungată, dar niciodată nu trebuie să renunțăm. Guvernele trebuie să fie conștiente că persecutând unul dintre membrii noștri este ca și cum ai persecuta pe toți ceilalți 25 milioane de adventiști (16 milioane membri plus aparÈ›inători sau simpatizanÈ›i). Uneori ne restrângem acțiunea ca să nu punem în pericol sau să facem probleme lucrării bisericii noastre în regiunea respectivă.
Nu putem reacționa fără sprijinul membrilor și liderilor adventiști locali. Dacă liderii bisericii noastre locale și naționale nu sunt de acord, nu punem în aplicare strategia noastră, sau o parte din aceasta. Oricum, noi oferim ajutor, suntem gata să vizităm locurile și oamenii, acționând până când reușim. Nu putem face altfel.
NOTA:
Aceaasta întrebare È™i răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care È™i le pun adventiÈ™tii” scrisă de John Graz È™i Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz și Bert Beach nu au pretenția de a oferi soluții infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experiența bogată în cadrul denominațiunii, pe cea de conducători și educația lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite și interesante la multe întrebări și probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro