Da, au dat! Iată câteva scurte exemple (există multe altele):
1. Biserica Catolică: “Declarația privind libertatea religioasă: Dignitatis Humanae” (7 decembrie 1965, adoptată la Conciliul Vatican II). În partea finală a documentului se spune: “….este necesar ca libertatea religioasă să fie accesibilă tuturor, bucurându-se de o temeinică garanție constituțională și demonstrându-se respect față de înalta datorie și dreptul omului de a-și conduce în mod liber viața sa religioasă în societate.”
2. Consiliul Mondial al Bisericilor: “Declarație privind Libertatea Religioasă”, adoptată la Prima Adunare a CMB la Amsterdam în 1948. La pagina 69 citim: “Drepturile referitoare la libertatea religioasă stipulate în acest document vor fi recunoscute și respectate de toate persoanele fără deosebire de rasă, culoare, sex, limbă sau religie și fără impunerea de restricții bazate pe prevederilor legilor administrative” (Religia și Drepturile Omului: Documente Fundamentale; editată de Tod Stahnke și J. Paul Martin, Universitatea Columbia, 1998, p.207).
3. Alianța Mondială a Baptiștilor: “Manifest privind libertatea religioasă”, adoptat la cel de-al șaptelea Congres Mondial al Baptiștilor, Copenhaga, august 1947. “Datoria noastră primordială este aceea de a extinde drepturile referitoare la libertatea conștiinței către toți oamenii, indiferent de rasă, culoare, sex, sau religie (sau lipsă de religie).”
4. “Declarația privind libertatea religioasă” a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, adoptată la Conferința Generală de la Utrecht, Olanda, 8 iulie 1995. În primul paragraf citim: “De peste un secol, adventiștii de ziua a șaptea sunt promotori activi ai libertății religioase”. Enciclopedia Adventistă de Ziua a Șaptea conține de asemenea un articol despre “Libertate religioasă”. Mai există și următoarea declarație: “Extremismul religios caracterizat prin bigotism și intoleranță, indiferent de ce gen, trebuie deplâns și stopat. Fiecare persoană are dreptul de a-și exprima ideile religioase cu convingere, însă respectând întotdeauna drepturile celorlalți” (Declarații, principii și alte documente, Conferința Generală a Adventiștilor de Ziua a Șaptea, 1996, p.46).
NOTA:
Aceaasta întrebare È™i răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care È™i le pun adventiÈ™tii” scrisă de John Graz È™i Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz și Bert Beach nu au pretenția de a oferi soluții infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experiența bogată în cadrul denominațiunii, pe cea de conducători și educația lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite și interesante la multe întrebări și probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro