Sursa: www.intrebariimportante.ro
Cum este tratată noțiunea de post în zilele noastre? Ce este rău și ce ar trebui făcut ca postul să fie plăcut lui Dumnezeu?
Trăim într-o lume în care postul a devenit, în general, doar o simplă formă sau o chestiune de rutină. De multe ori nici nu are motivație precisă. Întrebați pe cei care zic că postesc: De ce postești?”
Postul a ajuns să fie doar o simplă tradiție, un obicei lipsit de sens și de substanță. Iată câteva chestiuni care demonstrează dacă această practică mai are vreo însemnătate profundă sau nu:
Se “postește” în anumite zile ale săptămânii: luni, miercuri și vineri. De ce s-au ales aceste zile? Unde scrie? Cine a spus? A cerut Dumnezeu?
“Postul”, de cele mai multe ori, nu este post câtuși de puțin. Este doar o schimbare TEMPORARĂ‚ a regimului alimentar. Se mai numește și regim alternativ.
Alimentele au fost împărțite, artificial, în două categorii:
– alimente de post (definiția DEX):POST3, posturi, s.n. 1. Interdicție de a mânca unele alimente (de origine animală) prescrisă credincioșilor de către biserică în anumite zile sau în anumite perioade ale anului. ♢ Loc. adj. De post = a) (despre mâncare) pregătit numai din alimente îngăduite de biserică; p. ext. gătit fără carne (și fără grăsimi animale); b) (despre zile sau perioade de timp) în care se postește; fig. în care se rabdă de foame.
– alimente de frupt (definiția DEX): FRUPT, frupturi, s.n. Produsul în lapte al animalelor mulgătoare; derivate ale laptelui. ♦ Mâncare de lapte, ouă, carne, pește sau derivate ale lor, de la care creștinii ortodocși sunt opriți în timpul posturilor.
Unde scrie în Sfânta Scriptură că există alimente de post și de frupt? NICĂ‚IERI. Biblia vorbește despre animale curate sau animale necurate și nu despre anumite alimente mâncabile în unele zile sau despre altele care nu pot fi mâncate în acele zile (perioade). Există alimente care se pot mânca oricând și altele care nu se pot mânca NICIODATĂ‚.
În practica modernă, în multe situații, postul a ajuns să fie doar o cură de slăbire. Sunt persoane care refuză să mănânce – fără nicio legătură cu postul spiritual, religios, cel despre care vorbește Biblia. Cel mai cinstit ar fi ca să fie catalogat așa cum este în realitate: cură de slăbire.
În unele cazuri sunt persoane care postesc încercând să-L oblige pe Dumnezeu să facă anumite lucruri sau să-L înduplece. Ei “forțează mâna lui Dumnezeu”. Este ceva foarte asemănător cu ceea ce se întâlnește în plan social și politic: greva foamei. Oamenii cred că postul acesta, negru, îl obligă pe Dumnezeu să ia decizii așa cum vor ei.
Postul nu ar trebui să fie pentru Dumnezeu ci pentru noi. Prin post se transferă din timpul și din energia dedicată alimentației către domeniul spiritual. Mintea și trupul se dedică special relației cu Dumnezeu, pentru o vreme. Această decizie nu ar trebui să fie nici impusă, nici ritualică, nici formală. Ea ar trebui să fie benevolă și motivată lăuntric.
În mod normal, POST înseamnă lipsa totală a consumului de alimente. În anumite cazuri (situații de boală, pentru copii sau bătrâni, etc.) se poate “posti” și prin reducerea alimentației la strictul necesar – din punct de vedere cantitativ sau chiar “sărirea” peste o masă sau două. Postul nu trebuie să țină obligatoriu 24 de ore sau un număr de zile (trei, șapte, zece, douăzeci și una, patruzeci). Fiecare să postească cât poate sau cât îi permite sănătatea.
În perioada de post mai îndelungat (chiar și de o zi) trebuie să se țină cont de nevoia organismului în ceea ce privește apa. Postul înseamnă doar lipsa alimentelor și nu a apei din organism.
Concluzionez cu câteva versete din cartea profetului Isaia:
Isaia 58:3: “La ce ne folosește să postim”, zic ei, “dacă Tu nu vezi? “La ce să ne chinuim sufletul, dacă Tu nu ții seama de lucrul acesta?” Pentru că, zice Domnul, în ziua postului vostru vă lăsați în voia pornirilor voastre, și asupriți pe simbriașii voștri."
Isaia 58:6-8: "Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți, și rupe orice fel de jug; împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acopere-l, și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci lumina ta va răsări ca zorile, și vindecarea ta va încolți repede; neprihănirea ta îți va merge înainte, și slava Domnului te va însoți.”
Pastor Viorel Dascalu