Putem să mergem la parcurile de distracții?
Distracția, la ora actuală, este o “industrie” foarte prosperă. Oamenii cheltuiesc sume imense de bani pentru a “scăpa de stress”, pentru a se “elibera de griji” și pentru a da” culoare vieții” (am citat ce spun oamenii despre distracție).
DEX-ul dă următoarea definiție:
DISTRÁCÅ¢IE, distracții, s.f. 1. Ceea ce distrează, ceea ce produce destindere sufletească; amuzament, petrecere; agrement.
Agrementul sau destinderea nu sunt interzise de Sfânta Scriptură. Ceea ce reglementează Biblia se referă la modul cum se realizează această destindere, relaxare sau petrecere a timpului liber.
Primul verset pe care vreau să-l subliniez fixează niște reguli foarte bune pentru protecție:
Psalmii 1:1: “Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se oprește pe calea celor păcătoși, și nu se așează pe scaunul celor batjocoritori!"
– Dacă locul sau timpul de distracție conține ceva rău (prin efectele aduse asupra participantului) – nu este potrivit.
– Dacă locul sau timpul de distracție are ceva păcătos în sine (care încalcă flagrant Legea morală a lui Dumnezeu) – trebuie evitat.
– Dacă timpul sau locul de distracție conține bătaie de joc (de bani, de timp, de ceea ce înseamnă valori morale, de ceea ce înseamnă om sau de Dumnezeu) – nu trebuie frecventat
Se pot stabili câteva chestiuni care ar trebui să stea la baza deciziei de a participa, sau nu, la o anumită distracție:
1. Banii cheltuiți nesăbuit ne vor fi imputați de Dumnezeu.
Isaia 55:2: "De ce cântăriți argint pentru un lucru care nu hrănește? De ce vă dați cîștigul muncii pentru ceva care nu satură?…"
Proverbe 5:7-11: “Și acum, fiilor, ascultați-mă, și nu vă abateți de la cuvintele gurii mele: depărtează-te de drumul care duce la ea, și nu te apropia de ușa casei ei, ca nu cumva să-ți dai altora vlaga ta, și unui om fără milă anii tăi, ca nu cumva niște străini să se sature de averea ta, și tu să te trudești pentru casa altuia; ca nu cumva să gemi, la urmă, când carnea și trupul ți se vor istovi.” (este vorba despre femeile cu moravuri ușoare, dar principul se aplică și în domeniul distracției)
2. Păcatul nu trebuie să ne mai stăpânească:
Romani 6:12-13 :“Deci, păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor, și să nu mai ascultați de poftele lui. Să nu mai dați în stăpînirea păcatului mădularele voastre, ca niște unelte ale nelegiuirii; ci dați-vă pe voi înșivă lui Dumnezeu, ca vii, din morți cum erați; și dați lui Dumnezeu mădularele voastre, ca pe niște unelte ale neprihănirii.”
3. Dumnezeu ne vede și știe ce facem:
2 Corinteni 5:9: “De aceea ne și silim să-I fim plăcuți, fie că rămânem acasă, fie că suntem departe de casă.”
4. Biblia vorbește despre faptul că, într-o zi, fiecare faptă a noastră va fi cercetată sau judecată. Și distracțiile noastre vor fi verificate:
Eclesiastul 11:9: “Bucură-te, tinere, în tinerețea ta, fii cu inima veselă cât ești tânăr, umblă pe căile alese de inima ta și plăcute ochilor tăi; dar să știi că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată.”
2 Corinteni 5:10: “Căci toți trebuie să ne înfățișăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-și primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup.”
5. Trebuie să ne depărtam total de practicile păgânești sau poftele lumești:
Tit 2:11-13: “Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toți oamenii, a fost arătat și ne învață s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești, și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie, aștepând fericita noastră nădejde și arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu și Mântuitor Isus Hristos.”
6. Mai importantă trebuie să fie prietenia cu Dumnezeu decât cea cu lumea:
Iacov 4:1-4: “De unde vin luptele și certurile între voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se luptă în mădularele voastre? Voi poftiți, și nu aveți; ucideți, pizmuiți, și nu izbutiți să căpătați; vă certați, și vă luptați; și nu aveți, pentru că nu cereți. Sau cereți și nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre. Suflete preacurvare! Nu știți că prietenia lumii este vrăjmășie cu Dumnezeu? Așa că cine vrea să fie prieten cu lumea, se face vrăjmaș cu Dumnezeu.”
Pastor Viorel Dascalu