Sursa: www.intrebariimportante.ro
De ce sunt atât de multe familii nefericite? Ce poate duce o familie în pragul falimentului sau chiar la divorț?
În zilele noastre, din ce în ce mai multe familii ajung în pragul falimentului sau chiar eșuează. Cu mai multe zeci de ani în urmă, situațiile în care se ajungea la divorț erau extrem de rare. Acum s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Oare de ce?
Este edevărat că atunci când două persoane nu se înțeleg, de cele mai multe ori sunt vinovate amândouă. Dar există și situații în care doar unul dintre parteneri duce familia la ruină.Care sunt motivele pentru care mulți sunt nefericiți în căsătorie?
EGOISMUL este cel mai mare impediment în calea fericirii unui cuplu căsătorit. Mulți nu vor fi de acord cu această afirmație, deoarece este foarte nepopulară. Toți prietenii, familia și chiar specialiștii în probleme de familie ne sfătuiesc să căutăm propria fericire, să încercăm să obținem cît mai mult de la celălalt. În economia lui Dumnezeu, ne spune Tim LaHaye (2002), un renumit consilier marital, „nu obții nimic încercând să obții. Modalitatea de a obține ceva este dăruind.“ Trebuie să avem gândirea lui Hristos, ne spune apostolul Pavel în Filipeni 2:3-4: „Nu faceți nimic din ambiție egoistă sau din mândrie, ci, în umilință, considerați-i pe alții mai presus decât voi înșivă. Fiecare dintre voi ar trebui să fie preocupat nu doar de interesele lui, ci și de ale altora.“ Dacă intrăm în căsătorie cu această idee, că nu este datoria partenerului nostru să ne facă fericite, ci să ne concentrăm toată atenția asupra responsabilității noastre de a-l face fericit, vom găsi că acest lucru ne aduce multă împlinire.
AȘTEPTĂ‚RILE NEREALISTE. Mulți tineri se căsătoresc având în minte un anumit model de soție sau de soț, reprezentat poate de proprii lui părinți și se așteaptă ca partenerul de căsătorie să se poarte în același fel. Când acest lucru nu se întâmplă, există dezamăgiri profunde de ambele părți. Multe schimbări intervin și odată cu apariția copiilor. Părinții tineri se așteaptă ca toate lucrurile să revină la normal odată ce copilul se naște, iar când această „normalitate“ întârzie să mai apară apar frustrări și neînțelegeri cu privire la împărțirea noilor responsabilități.
NEMULÅ¢UMIREA este o stare ce împiedică multe cupluri să se bucure de relația lor. Fericirea adevărată nu depinde de împrejurări, de sentimente sau de alte persoane, este „o stare a inimii, nu o stare de lucruri.“ (Linda Dillow, 2002) Cu toate acestea, puține cupluri reușesc să se bucure de relația lor indiferent de circumstanțe și se amăgesc că fericirea lor depinde de contul din bancă sau de marca mașinii pe care o conduc. Adevărul este că, cine nu se știe bucura de puține lucruri, va găsi motive de nemulțumire și atunci când are multe, iar cine așteaptă perfecțiunea de la partenerul de căsătorie pentru a fi mulțumit nu va avea parte decât de frustrare.
STRESUL ȘI ÎNGRIJORAREA au capacitatea de a distruge orice relație dacă nu sunt ținute sub control. Stresul poate avea multe cauze: oboseala, lipsa de timp a celor doi parteneri unul pentru celălalt, conflicte latente, rămase nerezolvate, problemele legate de copii. Există ceva în natura noastră care nu ne lasă să ne bucurăm de momentele când ne merge bine ci ne face să ne îngrijorăm cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla. Motivele de îngrijorare sunt și ele diverse, pe primul loc fiind banii: cu ce vom plăti chiria luna aceasta? voi avea bani să le cumpăr copiilor de mâncare? Alte motive de îngrijorare ar fi fericirea relației de căsătorie, fidelitatea partenerului, posibilitatea îmbolnăvirii acestuia și multe altele. Din nou, Dumnezeu ne cere un lucru ieșit din comun, și anume să nu ne îngrijorăm cu privire la aceste lucruri, pe care oricum nu le putem controla, ci, prin credință, să acceptăm faptul că avem un Dumnezeu cu resurse inepuizabile care se poate îngriji de problemele noastre.
Pastor Viorel Dascalu