Uneori adventiștii de ziua a șaptea sunt acuzați de activiști socio-politici că promovează ideea de genul “răsplată în cer cândva” și nu fac nimic pentru a îmbunătăți lumea din jurul lor. Această acuzație este atât neadevărată, cât și nedreaptă. Adventiștii nu trăiesc într-un viitor utopic; ei nu sunt interesați doar de lumea viitoare. De fapt, credința lor în Împărăția lui Dumnezeu care are să vină le cere să fie martori ai acelei noi lumi prin pregătirea chiar acum a unei omeniri noi.
Confruntați cu multe probleme grave ale societății, adventiștii nu pot – și în general nu sunt – indiferenți față de situația socială și strigătul oamenilor aflați în nevoie. Pionierii noștri s-au opus sclaviei și exploatării degradante a femeilor, precum și tratamentului îngrozitor al multor copii. Adventiștii s-au luptat cu nenorocirea pe care o reprezintă alcoolismul (ce a făcut Consiliul Mondial al Bisericilor în acest domeniu?) și s-a opus industriei obscene a tutunului și “uciderii” de către aceasta în fiecare an a sute de mii de oameni, majoritatea lor fiind “prinși” atunci când erau încă tineri și nechibzuiți.
Adventiștii administrează cel mai mare sistem educațional protestant la nivel mondial, care include aproximativ un milion de studenți înscriși în șase mii de școli. Sistemul medical adventist înconjoară globul pământesc și ajută milioane de oameni în fiecare an. Agenția Adventistă pentru Dezvoltare și Refacere (ADRA) implementează proiecte în valoare de zeci de milioane de dolari în fiecare an în aproximativ 120 de țări (în 1998 ajutorul total s-a ridicat la 136 milioane de dolari). Toate acestea sunt “răsplată pe pământ” și în gura a multor oameni înfometați, nu nectar sau ambrozie pe norii cerului!
Adventiștii de ziua a șaptea cred în distincția dintre activitatea socio-politică individuală a cetățenilor creștini și implicarea politică la nivel de biserică, ca organizație. Biserica are datoria de a se ocupa de principiile morale și de a da o direcție biblică, nu de a pleda pentru directive politice.
Deși adventismul își propune să semene semințe care în mod inevitabil vor avea consecințe sociale și politice, Biserica nu dorește să se amestece în luptele politice partinice. Recunoaștem că nu întotdeauna va fi ușor de făcut distincția dintre acestea, deosebirile uneori nefiind evidente; cu toate acestea, Biserica trebuie să urmărească idealul și să “umble din loc în loc făcând bine” (Fapte 10:38).
NOTA:
Aceaasta întrebare È™i răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care È™i le pun adventiÈ™tii” scrisă de John Graz È™i Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz și Bert Beach nu au pretenția de a oferi soluții infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experiența bogată în cadrul denominațiunii, pe cea de conducători și educația lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite și interesante la multe întrebări și probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro