Printre cei 25 milioane de adventiști (16 milioane de membri plus aparÈ›inători È™i simpatizanÈ›i) vei găsi unii anti-catolici; și printre catolici vei putea găsi unii anti-adventiști. În ambele cazuri este o atitudine greșită. Adventiștii nu doresc să fie considerați anti-catolici. Noi nu suntem anti-catolici. În declarația Conferinței Generale “Care este poziția adventiștilor de ziua a șaptea față de romano-catolicism” citim: “Adventiștii de ziua a șaptea consideră că toți oamenii sunt egali înaintea lui Dumnezeu. Noi respingem bigotismul, indiferent de rasă, naționalitate sau doctrină religioasă.” Sunt reafirmate doctrinele noastre escatologice tradiționale, dar este menționată și posibila apariție a propriilor prejudecăți și a bigotismului. Citim: “Dacă…adventiștii nu reușesc să arate dragoste față de cei cărora li se adresează, noi nu dăm pe față adevăratul creștinism.” Concluzia declarației este importantă: “Adventiștii caută să fie corecți în raporturile cu ceilalți. Astfel, deși suntem conștienți de analele istoriei și continuăm să ne susținem concepțiile referitoare la evenimentele sfârșitului, recunoaștem unele schimbări pozitive în catolicismul de dată recentă și reafirmăm convingerea că mulți romano-catolici sunt frați și surori în Hristos.”
Este o rușine să citești în mari ziare din SUA articole agresive și lipsite de respect împotriva papei și a președintelui american semnate de dizidenți adventiști, dar care folosesc numele de “adventiști de ziua a șaptea”. Mulți credincioși și necredincioși sinceri confundă biserica noastră cu acești extremiști beligeranți. Putem să ne exprimăm dezacordul față de un sistem religios sau o teologie fără să rănim oamenii și să provocăm autoritățile. Cei care atacă alte biserici și pe credincioși ar trebui să citească din nou cuvintele lui Isus către ucenicii Săi care vroiau să ardă un sat samaritean: “Nu știți de ce duh sunteți însuflețiți” (Luca 9:55).
Interpretările profetice nu pot justifica lipsa de respect sau sensibilitate și, în fond, lipsa dragostei creștine. Cel mai rău este că aceia care acționează într-o astfel de manieră necreștină o citează pe Ellen G. White și susțin că sunt credincioși scrierilor sale. În realitate ea a fost mai puțin anti-catolică decât mulți protestanți de pe vremea ei. Ea a avertizat adventiștii, inclusiv pe predicatorii care folosesc Biblia pentru a-și justifica afirmațiile anti-catolice: “Sunt instruită să spun poporului nostru: Fiți atenți. Atunci când prezentați solia, nu recurgeți la atacuri personale împotriva altor biserici, nici chiar împotriva Bisericii Romano-Catolice. Îngerii lui Dumnezeu văd în diferitele denominațiuni mulți care nu pot fi abordați decât cu cea mai mare grijă. De aceea să fim atenți la cuvintele pe care le rostim” (Evanghelizare, pag.576). Ea a subliniat faptul că Hristos trebuie să fie în centrul soliei noastre: “Lăsați Cuvântul lui Dumnezeu, care este adevărul, să arate inconsecvența celor aflați în eroare.” Chiar și pastorii pot uita acest sfat înțelept. De ce? Primim noi poate mai mult sprijin financiar atunci când nu rostim “adevărul în tonuri și cuvinte de dragoste”? Este important să ne amintim următorul citat din Ellen G. White înaintea fiecărui discurs public. Ea spune: “Pastorii noștri nu trebuie să-și urmeze propriile impulsuri denunțând și expunând ‚tainele nelegiuirii’. Asupra acestor subiecte tăcerea este elocventă.” Adevărul ar trebui rostit în speranța de a ne face prieteni; intenția nu trebuie să fie de a ne face dușmani.
Parcurgând aceste citate nu trebuie să uităm că ele au fost scrise în timpul unei perioade foarte anti-catolice a SUA. Desigur, în aceeași perioadă, în Europa, catolicii aveau o puternică atitudine anti-protestantă. Ellen G. White a păstrat pe Hristos în centrul învățăturii sale.
NOTA:
Aceaasta întrebare È™i răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care È™i le pun adventiÈ™tii” scrisă de John Graz È™i Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz și Bert Beach nu au pretenția de a oferi soluții infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experiența bogată în cadrul denominațiunii, pe cea de conducători și educația lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite și interesante la multe întrebări și probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro