Am purtat un dialog cu Federația Luterană Mondială probabil pentru că atât luteranii cât și adventiștii sunt într-un fel copiii lui Luther. Adventiștii îl stimează foarte mult pe Luther (nu trebuie decât să citiți Marea Luptă dacă aveți îndoieli!) și în unele puncte ei sunt astăzi mai “luterani” decât mulți luterani.
Adventiștii consideră ca binevenit contactul cu alte organizații creștine. Ei nu sunt oameni nesociabili, cu un complex de tipul “mai sfânt decât tine”, și nu sunt nici exclusiviști teologici și sectari. Scopul întâlnirii cu frații noștri creștini luterani a fost unul simplu și fără pretenții: de a ajunge la o înțelegere reciprocă mai bună, de a înlătura clișeele false, de a descoperi baza pe care stă credința fiecăruia și de a descoperi puncte reale sau imaginare de fricțiune sau dezacord. Noi credem că aceste obiective modeste au fost atinse. Adventiștii și luteranii s-au întâlnit ca străini, probabil chiar suspicioși la început, dar au plecat ca prieteni, ca frați și surori care au avut o părtășie profundă. A lui Dumnezeu să fie slava.
Desigur, rămân deosebiri doctrinare semnificative, dar participanții au descoperit multe lucruri în comun: dragostea pentru Cuvântul lui Dumnezeu, preocuparea pentru libertatea religioasă și mai presus de toate Evanghelia îndreptățirii prin har și numai prin credință. Cele două părți nu au abordat doar punctele mai ușoare, ci s-au confruntat și cu unele subiecte dificile, cum ar fi semnul fiarei și, bineînțeles, Sabatul în opoziție cu duminica.
Un rezultat important a fost recomandarea ca luteranii să nu trateze Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea ca o sectă, ci ca o membră a Comuniunii Creștine Mondiale. Aceasta ar putea avea consecințe importante în special în țări unde luteranii reprezintă biserica majoritară de stat și unde uneori, în trecut, adventismul a fost tratat ca și când ar fi inferior unei biserici, nedemn de atenția favorabilă a opiniei publice.
NOTA:
Aceaasta întrebare È™i răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care È™i le pun adventiÈ™tii” scrisă de John Graz È™i Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz și Bert Beach nu au pretenția de a oferi soluții infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experiența bogată în cadrul denominațiunii, pe cea de conducători și educația lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite și interesante la multe întrebări și probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro