De fapt, biserica noastră nu a dat în judecată Statul. Să explicăm ce s-a întâmplat și să lăudăm pe Domnul pentru ceea ce a făcut! Biserica noastră este oficial recunoscută în România, unde există peste 85.000 de membri botezați. Aceasta înseamnă că în fiecare Sabat, peste 100.000 de adulți și copii vin la biserică. În 1998, Ministerul Național al Educației din România a decis să programeze într-o sâmbătă cea de-a treia și ultima parte a examenului de Capacitate pentru anul 1999. Biserica și Asociația pentru Libertate Religioasă “Conștiință și Libertate” din România au reacționat și intervenit, cerând o schimbare a datei. Guvernul României a răspuns că în acel an era imposibil de schimbat data examenului. Programarea examenului sâmbăta a afectat aproximativ 1.000 de elevi adventiști.
În București, mai mulți părinți au decis să înainteze acțiune în justiție și au pierdut! Examenul a fost susținut sâmbătă, 5 iunie 1999. Aproximativ 640 de elevi adventiști nu au putut participa la examen. Autoritățile au fost surprinse de numărul elevilor care au refuzat să dea examen sâmbăta, pierzând astfel un an școlar. Ei au fost impresionați de faptul că elevii nu au vrut să-și încalce conștiința. Părinții au făcut apel la Curtea Supremă și au câștigat! Ministerului Educației Naționale i s-a pus în vedere să organizeze un alt examen pe 30 iulie. Ei au avut aproximativ 20 de zile la dispoziție pentru acest lucru. Bineînțeles că decizia Curții Supreme a fost contestată, apărând alte dificultăți, însă în cele din urmă ministerul a stabilit o dată pentru elevii adventiști. Faptul că pentru prima dată adventiștii din România au hotărât să-și apere drepturile în mod public a constituit un eveniment de cea mai mare importanță. Apostolul Pavel a făcut la fel. De mai multe ori el a spus poliției sau magistraților: “Sunt cetățean roman!” Legea există pentru a apăra cetățenii cinstiți și buni.
NOTA:
Aceaasta întrebare È™i răspunsul aferent este preluat din cartea „101 Intrebări pe care È™i le pun adventiÈ™tii” scrisă de John Graz È™i Bart Beach. Întrebările din această carte sunt reale, trimise de către membri ai Bisericii. Cu toate acestea, răspunsurile nu se consideră a fi replici oficiale.
John Graz și Bert Beach nu au pretenția de a oferi soluții infailibile sau de a reprezenta ultimul cuvânt. Însă, având în vedere experiența bogată în cadrul denominațiunii, pe cea de conducători și educația lor, ei au oferit răspunsuri bine gândite și interesante la multe întrebări și probleme propuse.
Sursa: www.adventist.ro