• Home
  • Despre noi
  • Resurse biblice
  • Link-uri
  • Contact

Cercetati Scripturile

Portal de resurse biblice

Ești aici: Acasă / Resurse biblice / Intrebari imp. / Bani si avere

Bani si avere

mai 9, 2011 By Site Editor

Zecimea

Sursa: www.intrebariimportante.ro

Ce este zecimea? Zeciuiala este un lucru care e susținut de Biblie? Cât trebuie să dea cineva ca parte pentru Dumnezeu? Cui sau unde se dă zecimea?

Biblia are adânc încrustată pe paginile ei doctrina despre zecime sau zeciuială.

Sistemul zecimii este minunat în simplitatea lui. Echitatea lui este dată pe față în proporția cerută atît de la bogați, cît și de la săraci. În proporția în care Dumnezeu ne-a dat folosința bunurilor Sale, tot astfel noi trebuie să-I întoarcem zecimea.

Când Dumnezeu cere zecimea (Mal. 3, 10), El nu face apel la recunoștință sau generozitate. Deși recunoștința trebuie să fie o parte a tuturor manifestărilor noastre față de Dumnezeu, noi dăm zecime pentru că Dumnezeu a poruncit. Această zecime aparține lui Dumnezeu și El cere ca noi să I-o dăm înapoi.

a) Exemple de zeciuială.

Zeciuiala este o practică acceptată în toată Scriptura. Avraam a dat lui Melhisedec, preotul Celui Prea Înalt, „o zeciuială din toate” (Gen. 14, 20). Făcând astfel, El a recunoscut preoția divină a lui Melhisedec și a arătat că este un bun cunoscător al acestei sacre instituții. Această referire ocazională la zecime arată faptul că ea era deja un obicei stabil la data aceea timpurie.

Este evident că și Iacov a înțeles cerința zeciuielii. Ca exilat și fugar, el a făcut o juruință lui Dumnezeu, zicând: „Îți voi da a zecea parte din tot ce-Mi vei da” (Gen. 28, 22). Și după exod, când poporul Israel era așezat ca națiune, Dumnezeu a reafirmat legea zeciuielii ca instituție divină de care depindea prosperitatea lui Israel (Lev. 27, 30-32; Num. 18, 24. 26. 28; Deut. 12, 6. 11. 17).

Departe de a desființa această instituție, Noul Testament își însușește valabilitatea ei. Isus a aprobat zeciuiala și a condamnat pe aceia care violau spiritul ei (Mat. 23, 23). În timp ce legea ceremonială, care reglementa jertfele ce simbolizau jertfa ispășitoare a Domnului Hristos, și-a găsit împlinirea la moartea Sa, legea zecimii nu s-a sfârșit.

Pentru că Avraam este tatăl tuturor credincioșilor, el este modelul creștinilor și în ceea ce privește zecimea. După cum Avraam a dat zecime lui Melhisedec, preotul Celui Prea Înalt, tot astfel credincioșii Noului Testament dau zecimea lui Hristos, marele nostru Mare Preot, în conformitate cu rânduiala lui Melhisedec (Evrei 5, 9. 10; 7, 1-22).

b) Folosirea zecimii.

Zecimea este sfîntă și ea trebuie să fie folosită numai pentru scopuri sacre. Dumnezeu a poruncit: „Orice zeciuială din pămînt, fie din roadele pămîntului, fie din rodul pomilor, este a Domnului; este un lucru închinat Domnului. orice zeciuială din cirezi și din turme. să fie o zeciuială închinată Domnului” (Lev. 27, 30-32). „Aduceți însă la casa visteriei toate zeciuielile”, spunea El, „ca să fie hrană în Casa Mea” (Mal. 3, 10).

În Israel, zecimea era folosită în mod exclusiv pentru leviți, care, neprimind nici o parte de moștenire în cadrul tribului, trebuia să-și folosească tot timpul lor în slujba întreținerii închinării lui Israel, slujind în sanctuar și instruind poporul în Legea Domnului (Num. 18, 21. 24).

După crucificare, când rolul preoției levitice, călăuzite în mod divin s-a terminat, zecimea trebuia să fie încă folosită pentru a-i susține pe slujitorii bisericii lui Dumnezeu. Pavel ilustrează acest principiu, subliniindu-l, făcând o paralelă între serviciul levitic și noua lucrare de slujire a Evangheliei. El declara: „Dacă am semănat printre voi lucrurile duhovnicești, mare lucru este dacă vom secera bunurile voastre vremelnice? Dacă se bucură alții de acest drept asupra voastră, nu ni se cade cu mult mai mult nouă?. Nu știți că cei ce îndeplinesc slujbele sfinte, sunt hrăniți din lucrurile de la Templu și că cei ce slujesc altarului au parte de la altar? Tot așa Domnul a rânduit ca cei ce propovăduiesc Evanghelia, să trăiască din Evanghelie” (1 Cor. 9, 11-14).

Membrii bisericii, deci, aduc de bunăvoie zecimea lor la „casa visteriei, ca să fie hrană în Casa Mea” (Mal. 3, 10). Cu alte cuvinte, astfel încât să fie suficiente fonduri în biserica lui Dumnezeu, pentru a asigura mijloacele de trai, ca slujitorii ei să ducă mai departe Evanghelia.

Pastor Viorel Dascalu

Din categoria: Intrebari imp.

Lori Balogh - Dincolo de Orizont

Categorii articole


SANO VITA - In armonie cu tine CONCELEX - Excelenta in constructii
Daniel Ionita - Lansarea Editiei a 2-a Testament - Antologie de Poezie Romana Moderna (versiune bilingva Romana/Engleza)

PARTENERI MEDIA

Vizitati profilul Intercer la Instagram - Our LWS Instagram photos

Orhideea Gardens - Apartamente business class la pret economy

Institutul Teologic Adventist - Sesiunea Iulie 2014

RESURSE CRESTINE

Noutati Intercer - Noutati din lumea crestina si stiri generale Director de link-uri Intercer - Fa cunoscut site-ul tau!
Website Intercer pentru mobil - intercer.mobi AdServ Intercer - Mica publicitate si reclama
Intercer Istoric - Pionierat, inovatie, voluntariat, consecventa Biblia pe telefonul mobil - mai mult de 60 de limbi, versiuni paralele
Biblia in limba romana online, text si audio Calea Catre Hristos, text si audio
Studii biblice - studiu, inspiratie, descoperire Scrieri E.G.White in format audio
Intercer English - Articles, news, video clips Intercer Video Clipuri de la Youtube, Vimeo, etc.

[footer_backtotop]

Intercer Romania · Intercer Canada · Lucian Web Service · Termeni · Polita confidentialitate · Autentificare