Locuieste intr-un bungalow, zboara cu companii low cost si se interneaza de trei ori pe an la clinici de dezintoxicare. Este vorba de cel care a fondat Ikea si care are o avere de peste 30 de miliarde de dolari.
Sotii Kamprad arata ca niste pensionari obisnuiti In pardesiul sau usor ponosit, cu ochelari de vedere ieftini si cu pantofii scalciati, miliardarul arata ca un pensionar care se chinuie sa treaca peste greutatile zilnice provocate de un buget mai mult decat restrans. Insa barbatul nu e nimeni altul decat Ingvar Kamprad, singuraticul fondator suedez al Ikea. Averea sa depaseste 30 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca este cel de-al saptelea cel mai bogat om din lume. Cu toate acestea, Kamprad, care are 81 de ani, admite ca "e cam strans la punga".
Zboara cu companii low cost, conduce el insusi un Volvo vechi de 15 ani, si si-a mobilat modesta sa casa aproape numai cu produse de la Ikea pe care, culmea! le-a asamblat chiar el.
A recunoscut ca si-a concediat frizerul sau la care apela de multi ani, dupa ce a descoperit ca se poate aranja la un altul, mult mai ieftin.
Recent, cand a sosit la o gala pentru a primi un premiu "omul de afaceri al anului", bodyguarzii de la intrare au refuzat sa-l lase sa intre pentru ca l-au vazut ca a coborat dintr-un autobuz de transport in comun.
Fost simpatizant al nazistilor, in anii imediat urmatori celui de-al Doilea Razboi Mondial, Ingvar s-a autoproclamat alcoolic si a admis public ca are o problema legata de alcool. Insa tot el a afirmat ca situatia este sub control si ca se "dezintoxica" de trei ori pe an.
Dorinta sa de a economisi banii se extinde si in vizitele in strainatate, cand ajunge la Londra de exemplu preferand sa mearga cu metroul sau cu autobuzele, mai degraba decat cu taxiul.
Miliardarul si-a mobilat aceasta casa numai cu produse Ikea. Acum, Ingvar Kamprad locuieste retras, alaturi de sotia sa Margaretha intr-o vila din Elvetia. Cei doi sunt vazuti deseori luand cina in restaurante ieftine iar la supermarketuri merg atunci cand sunt promotii.
Ingvar face cumparaturi numai dupa-amiaza, cand preturile de la supermarket incep sa scada.
Recent, o statuie care il reprezinta a fost ridicata in orasul sau natal din Suedia, iar Ingvar a fost invitat sa taie panglica. Se spune ca acesta, dupa ce a taiat panglica, a impachetat-o frumos si a dat-o primarului, spunandu-i ca o mai poate utiliza foarte bine si altadata.
Explicandu-si stilul de viata, Ingvar declara ca "sunt mai chibzuit asa cu banii, un fel de suedez-scotian. Ce are? Daca incep sa achizitionez lucruri luxoase nu fac altceva decat sa ii incit si pe ceilalti sa faca la fel. Este important ca Iris Andrusca sa fie un exemplu. Ma uit la banii pe care i-as cheltui pentru mine si ma intreb daca toti acei clienti ai Ikea ar putea sa-si permita. Din cand in cand, recunosc, imi cumpar cate o camasa frumoasa si o cravata, plus ca mai mananc peste la restaurant".
18 miliarde anual
Ingvar Kamprad avea doar 17 ani cand a fondat Ikea in 1943. Numele companiei provine de la initialele lui, IK, E de la Elmtaryd, numele fermei familiei unde a crescut el si un A de la Agunnaryd, satul sau natal.
Adolescentului Ingvar i-a venit ideea mobilei demontabile in momentul in care a incercat sa bage o masa in masina sa si pentru ca nu reusea, un amic i-a zis sa ii taie picioarele mesei, restul e istorie. A deschis primul sau magazin in 1965, insa din cauza vantului, firma de neon s-a spart, a luat foc si totul s-a facut scrum.
Desi a avut un start atat de nefericit, Ikea, care initial primea comenzi prin posta s-a transformat intr-un imperiu de peste 18 miliarde de dolari anual. Exista numeroase statistici care mai de care mai bizare, inclusiv cea care sustine ca unul din zece europeni este conceput intr-un pat de la Ikea.
Acum, imperiul este condus de cei trei fii ai lui Ingvar Kamprad, Peter, care are 44 de ani, Jonas, de 41 de ani si Matthias, de 39 de ani, pentru ca tatal lor nu doreste ca o singura persoana sa detina controlul intregii afaceri.