Există în terapia de familie o anumită asociere observabilă între membrii unei familii, denumită “triunghiul pervers”. Acesta se formează atunci când mama sau tata și/sau mai mulți copii se unesc cu un scop meschin împotriva celuilalt membru al familiei. Miza coagulării lor în jurul acestui deziderat nu este surplusul de iubire, ci alianța pe termen scurt pentru a atinge un obiectiv imposibil de realizat pe alte căi. De exemplu, copilul nu vrea să își facă lecțiile, se raliază cu tata pentru a-i înfrânge mamei instinctul pedagogic. Nu deducem că tatăl e cel prețuit mai mult. Dimpotrivă, când copilul va crește mare și va realiza snobismul și ignoranța care îl caracterizează, reproșurile vor ținti direct în partea asociată din trecut.
Ecumenismul în dogmă și valori seamănă izbitor de mult cu astfel de asocieri. Termenul provine din lumea greco-romană, unde era folosit îndeosebi cu sensul de “casă”, “a face o casă”, “teritoriul locuit al lumii noastre”. Sunt câteva decenii bune de când se încearcă construirea și consolidarea acestei case multilingve, policulturală și cvasi creștină. Cred că i-au așezat acoperișul dar încă mai plouă în ea. Și pentru că nu a fost așezată pe Stâncă, acest imobil va fi definit în timp ca un mare triunghi pervers.
La suprafață pare cel mai nobil scop pe care cineva îl poate promova vreodată. Subteran, nu este altceva decât o nouă încercare de a uni lumea fără Domnul Hristos. În acest context ecumenic nu mai există loc de misiune și evanghelizare. Prozelitismul este singura marcă neînregistrată.Toți suntem ai lui Dumnezeu. Unii dintre ei sunt chiar dumnezei! Conferințe antirasism, planuri pe termen lung de combatere a sărăciei, lupta pentru pacea mondială sunt doar câteva dintre direcțiile trasate de comisiile WCC (World Council of Churches: Consiliul Mondial al Bisericilor). Mie mi se pare același umanism al lui Petrarca și Boccaccio, dar cu altă pălărie. Omul reprezintă măsura tuturor lucrurilor în acest sistem. De dragul valorilor umane, în definitiv renunțăm la Hristos. Poate ne-o fi mai bine! Și “cine nu e cu noi, e împotriva noastră!”
Daniel Nițulescu