Pronunțarea termenului “jihad”, “război sfânt”, crează încă emoție intensă în rândul ascultătorilor, deoarece el duce inevitabil cu gândul la război în numele credinței. Expresia “război în numele credinței”, la rândul ei, este o construcție neobișnuită deoarece, în mintea noastră, termenul “credință” este opus, contradictoriu și incompatibil cu cel de “război”. Unii islamologi susțin că traducerea acestui termen prin “războiul sfânt” este în general tratată ca eronată. În sens religios, el a fost întotdeauna acceptat cu sensul de “luptă împotriva sinelui” (jihad al-nafs), “luptă împotriva relelor sau a lui Satan” (djihad al-saytan), dar și ”luptă împotriva oricăror înclinații rele”, precum plăcerile trecătoare ale sinelui (jihadul cel mare), văzut de Profet ca superior luptei propriu-zise, numite jihadul cel mic.
Este islamul o religie radiclă și sângeroasă? Coranul face lumina și în acest sens: “Să vă spun cine este cel mai mare între oameni? Este bărbatul care ia frâul calului și merge la război pe calea lui Allah.” Mai mult chiar, potrivit unei alte tradiții, Mahomed ar fi afirmat: “Aș vrea să lupt în calea lui Allah și să fiu ucis, apoi să fiu adus la viață ca iar să pot fi ucis”. Sub acest aspect, deci, jihadul este o datorie colectivă, stipulată prin versetul 2,212: “Războiul vă este orânduit și el vă este urât”.
ObservaÈ›i? Avem înclinația naturală să opinăm despre alții. Religia creștină vă este mai cunoscută, mă refer la dogmă. Prin definiție, creștinsimul este religia păcii: ,,Dacă îți dă cineva o palmă peste obraz, întoarce-l și pe celălalt.” În acest punct teoretic între creștini și musulmani este o diferență de la cer la pământ.
Având în vedere istoria, care religie o fi mai războinică? Greu de precizat. Afganistan, Irak, Vietnam sunt doar câteva nume de războaie “nesfinte”. Nu mai vorbim despre luptele surde dintre creștini și creștini: războiul din Iugoslavia, dintre catolici și protestanți din Irlanda. N-am prea auzit de războaie între musulmani.
Până la urmă, cui i se potrivește mai bine războiul? Legendarul Mahathma Ghandi, care a câștigat independența Indiei prin militantism pacifist, spunea: „Îmi place Hristosul vostru. Nu-mi plac creștinii voștri. Creștinii voștri sunt atât de diferiți de Hristosul vostru. „
Daniel Nițulescu