„Ascultarea este mormânt al voinței și înviere a smereniei.”
Exceptând obsedanta temă a lui Filioque (Duhul Sfânt purcede de la Tatăl È™i de la Fiul sau doar de la Tatăl), una dintre polemicile marei schisme din 1054 dintre Biserica Ortodoxă È™i Catolică a fost cea a punerii la index a legii lui Moise. Legea celor Zece Porunci sau legea lui Moise a fost unul dintre nodurile gordiane ale scindării È™i anatemizării reciproce. Biserica Răsăriteană a căzut în disgraÈ›iile celei Occidentale deoarece È™i-a însuÈ™it critica ereticilor severieni care condamnau Legea lui Moise ca fiind blestemată. Problematica zilei de închinare, sâmbătă sau duminică, a fost în vizorul clericilor erudiți sau al credincioșilor simpli, și continuă să constituie mărul discordiei în creștinătatea contemporană. În fond, cum reușește o zi să genereze o miză atât de capitală? Celebrarea unei zile sau a alteia, pare la suprafaÈ›ă o chestiune insignifiantă. Însă în ea rezidă un singur principiu, È™i anume: acela al ascultării. Neascultarea sau rebeliunea alături de mândrie este prima esenÈ›ă a păcatului.
Herbert Douglas spune în mod corect că ”păcatul este un pumn pe care ființa creată îl dă în faÈ›a Creatorului ei, păcatul este neîncrederea creaturii în Dumnezeu, detronarea Lui din poziÈ›ia de Domn al vieÈ›ii”.
Emil Bruner declara de asemenea: ”păcatul este ca un fiu mânios care îÈ™i loveÈ™te tatăl în faÈ›ă, este impunerea cu obrăznicie a voinÈ›ei sale mai presus de voinÈ›a tatălui”. Parafrazând grosierele, dar pline de înÈ›elepciune vorbe ale lui Bruner, mă pot considera eu sau dvs. mai înÈ›elept decât Dumnezeu? SubconÈ™tient poate că da. Iscarioteanul (Iuda) credea că are planuri mult mai bune decât ale lui Isus.
Iscarioteanul din mine poate urla la fel de tare, însă ultima doză de bun-simÈ› mă face încă să tac. Adu-ți aminte de ziua de odihnă este porunca lui Dumnezeu (Exod 20: 8-11). Aritmetica ne învaÈ›ă că dacă numeri de la duminică – prima zi a săptămânii (Matei 28:1) până la ziua a È™aptea, făcând un modest exercițiu pe care personal l-am făcut cu unsprezece ani în urmă, veÈ›i descoperi Sabatul. Tradiția, mândria, familia, Biserica ar trebui să pălească măcar în faÈ›a matematicii. Altminteri, riscăm să credem că noi facem regulile închinării, impunându-le cu insolenÈ›ă lui Dumnezeu.
Daniel Nițulescu