Interviu cu Flavius Laurian Duverna
,,Secolul al 21-lea va fi religios, sau nu va fi deloc?”
A. Malraux
CercetatiScripturile – Inainte de a va pune alte intrebari cu privire la creatia proprie ca poet, ce ne puteti raspunde la aceasta cugetare, care a fost imortalizata in canalele istoriei scrise, pentru noi, posteritatea, care deja suntem in secolul al 21-lea?
Flavius Laurian Duverna – Daca punem paralel aceasta intrebare alaturi de cele raportate de Evanghelia dupa Luca 18, 8 p. doua ,,Dar cand va veni Fiul omului, va gasi El credinta pe pamant?”, constatam ca este o asemanare identica in continut si forma. Ambele intrebari puse au fost lasate fara rasapuns, ca mintile noastre sa cugete, sa cerceteze si sa analizeze in lumina faptelor si evenimentelor, la ce piatra kilometrica ne aflam, pe zbuciumatul traseu al istoriei omenirii. Si daca acordam prioritate Cuvantului Vesnic al lui Dumnezeu, avand in vedere cele raportate de profetul Isaia in cartea sa din capitolul 1, 9: ,, Daca nu ne-ar fi lasat Domnul ostirilor o mica ramasita, am fi ajuns ca Sodoma, si ne-am fi asemanat cu Gomora,” atunci raspunsul este clar si afirmativ: Secolul al 21-lea va fi unul religios, pentruca in el se pregateste o mica ramasita, numita poporul lui Dumnezeu, care Il va marturisi, dela o margine a pamantului la cealalta, si care va intampina pe norii cerului pe Isus Hristos, Mantuitorul lumii, implinid astfel dorinta scumpa de veacuri a revenirii Sale a doua oara, pentru a reaseza iarasi creatiunea pe fagasul ei de normalitate. E inadmisibila conceptia ca la venirea Sa a doua oara, Domnul Hristos, nu va gasi credinta pe pamant! E drept, ca in zilele din urma, premergatoare revenirii Sale, necredinta va predomina, dar va exista o mica ramasita ca martori si discipoli ai Sai, si care va constitui tezaurul Sau deosebit intr-o lume complet rasculata impotriva vointei lui Dumnezeu.
CercetatiScripturile – De ce credeti, ca si-a pus A. Malraux, aceasta intrebare?
Flavius Laurian Duverna – E mult prea departe, ca ceea ce spun, sa fie un rasapuns categoric si complet, asupra gandirii lui Malraux! Totusi, imi sprijin opinia, pe niste factori destabilizatori impotriva religiei, care s-au ridicat impotriva creationismului prin Dumnezeire. Mai intai, teoria evlutionismului asupra speciei umane, teorie care a pregatit, catre sfarsitul secolului al 18-lea, prin promotorii ei, revolutia Franceza de la 1789, care a desfiintat orice religie si a instituit Cultul Ratiunii. Desi Franta a revenit din nou la sistemul eclesiastic religios in 1797, samanta semanata a ganditorilor vremii, a mocnit in constiintele noilor generatii, dezvoltand curentul ateist pana a ajuns punctul maxim la inceputul secolului al 20-lea, prin revolutia rusa dela 1917, proclmand puterea sovietica, fara religie si fara Dumnezeu.
Puterea aceasta, bazata pe cea mai cruda tiranie si dictatura, care prin expansiunea sa teritoriala dupa cel de al doilea razboi mondial acaparase aproape toata Europa, si care si-a intins tentaculele spionajului politic pe toate continentele, sub pretextul ca sprijina natiunile oprimate de cercurile imperialiste, cred ca a fost un alt factor puternic asupra mintilor intelectuale ale vremii de oprimare a libertatii de constiinta si religie, care gandeau poate, ca nu se mai sfarseste niciodata, avand in frunte aceasta putere politico-nucleara. Dupa trei sferturi de veac, insa, la glasul strajerului din cer, in culmea gloriei sale, acest imperiu bazat pe forta si opresiune s-a destramat in cateva luni, vazand cu ochii. Atunci cand nimeni nu se astepta, i-a venit sfarsitul, iar sufletele oamenilor au inceput sa-L caute cu sete pe Dumnezeu. A fost o reinviere a religiei, din nou, prin acordarea dreptului la libertatea de constiinta si de a te inchina lui Dumnezeu, fara a te uita in stanga si in dreapta, sa apreciezi daca nu te vede cineva si sa te toarne la securitate ca ai si practici o anumita credinta.
CercetatiScripturile – A afectat, dictatura comunista, si in tara noastra, creatia literara, inclusiv poezia religioasa?
Flavius Laurian Duverna – Desigur! Amintesc cu aceasta ocazie numele poetilor Traian Dorz, Nicolae Moldoveanu, Costache Ioanid si alti, care au avut de suferit pentru operele lor. Scrierea si publicarea poeziilor religioase in timpul dictaturii comuniste, erau considerate uneltire impotriva oranduirii socialiste si pedepsita cu pierderea libertatii, cel mai scump drept pe care Dumnezeu l-a dat omului, atunci cand l-a creat. Incercarile de a-si publica poeziile in Romania, au fost interzise. Deaceea, Costache Ioanid si-a vazut poeziile in volum dincolo de ocean, dupa ce a emigrat in USA.
CercetatiScripturile – Cum clasificati poezia religioasa, pana, si dupa 1989, in Romania, ca stat national?
Flavius Laurian Duverna – Voi face o succinta incursiune in istoria ei, atat cat spatiul acestui interviu ne permite, dela primele inceputuri. Sentimentul religios de a crea si a fi pus in rime potrivite, a inceput sa se remarce si in limba romana, odata cu dezvoltarea tiparului. Incepand cu Dosoftei si ,,Psalmii” sai, si mai tarziu cu Ion Heliade Radulescu, prin ,,Imnul Creatiunii”, Vlahuta, prin ,,Hristos a inviat” care incepe cu minunatul sau vers ,,Si-au tremurat stapanii lumii”, Eminescu, Goga, Voiculescu, Crainic, au tinut vie constiinta contemporanilor, prin scrisul lor, si in poezie. Toti acestia, ne-au lasat opere, (poezii) de mare amvergura pe teme religioase. Dupa 1989, in literatura nationala, s-au remarcat o pleiada de poeti liberi in exprimarea versului religios crestin. Amintesc pe, Benone Burtescu, Florin Laiu, Iacob Coman, Daniel Chirileanu si altii, care prin scrisul lor, au imbogatit palmaresul poeziei literar-religioase, prin versurile lor de aur curatit prin focul sacru al celei mai mari Iubiri: ,,Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,” pironit intre pamant si cer pe crucea dela Golgota. Si inca s-au ridicat noi poeti valorosi, in asa zisele biserici neo protestante, care canta dragostea si harul lui Dumnezeu, pentru cea mai scumpa mantuire oferita oamenilor, in sublima jerfa dela cruce. Libertatea a adus provocarea oportunitatii de a se scrie din nou poezie religioasa. Faptul acesta e de bun augur! Site-urile crestine isi fac datoria promovand si raspandind rapid peste tot pamantul cunostinta despre dragostea lui Dumnezeu si prin versuri poetice. Gloria sa fie a Lui, pentru ca gandirea lui Chevalier de Bouflers:,,Societatea are nevoie de poeti cum noaptea are nevoie de stele”, este viabila si spentru secolul al 21-lea, inflacarand inimile copiilor poporului lui Dumnezeu in pregatirea pentru intalnirea cu Domnul lor, cand va veni pe norii cerului.
CercetatiScripturile – Revenind la personalitatea si profesia dumneavoastra, cand si cum v-ati facut debutul in poezia religioasa, pe internet?
Flavius Laurian Duverna – De profesie economist, la sfarsiutul anului 2004, fiind puternic marcat de cutremurul din 26 Decembrie in arhipeleagul indonezian, care a provocat catastrofalul Tsunami, am scris poezia ,,Janicul Tsunami,” pe care am trimis-o la ,,Intercer”, si care a fost publicata in 14 Ianuarie 2005. La o saptamana, a urmat a doua poezie, cu titlul ,,Dupa Tsunami”, si apoi, succesiv, poeziile ,,Testimonies”, ,,Examinare de an nou”, ,,Bilant Tsunami”, deci o serie de poezii legate de acest eveniment groaznic, descris si in ,,Verdictul Tsunami”, putin mai tarziu. De atunci si pana in prezent, am ramas un colaborator fidel la ,,Intercer”, care mi-a facilitat publicarea in continuare a poeziilor, incurajandu-ma, ca poeziile mele, sunt bine venite pentru site-ul Intercer.
A urmat publicarea si pe alte Site-uri: ,,Resurse Cestine”, ,,Misiune Ro”, ,,Eben Ezer”, ,,Cercetati Scripturile’’, si mai recent ,, Spre Cer AZS” si ,,Edenul Ceresc”, amintind cu satisfactie ca ele sunt reproduse si pe alte site-uri crestine. In tot ce am realizat pana acum in domeniul poeziei, am marea bucurie ca si in acest fel, cunostinta despre Dumnezeu si iubirea Lui, exprimate in versuri, pot fi prilejuri de mangaiere in necazuri, si de intarire si incurajare in deznadejde pentru multe suflete, care bajbaie, cautandu-L pe Dumnezeu, macar ca nu este departe de fiecare dintre noi.
CercetatiScripturile – Aveti o multime de poezii publicate. Numarul lor pe siteul nostru trece de patru sute. Nu intentionati sa le strangeti in volume, pentru a fi accesibile cat mai mult publicului cititor si iubitor de poezie crestin-religioasa? Ce proiecte aveti pentru viitor?
Flavius Laurian Duverna – M-am gandit la aceasta problema, si deocamdata, am inceput sa fac ultimele corecturi la un numar de circa o suta de poezii publicate, pentru alcatuirea si tiparirea primului volum. Nu este o munca usoara. Dar pentru dragostea lui Dumnezeu, aratata in Fiul Sau Isus Hristos, in vederea mantuirii noastre, ma straduiesc sa le aduc la o cat mai corecta forma si ritm, ca ele sa fie placute auzului si mintii, inviorand-o, prin subiectele spirituale dezvoltate.
CercetatiScripturile – Si la final, o ultima intrebare. Ce puteti spune acum in prag de an nou, 2008, administratiei site-ului ,,Cercetati Scripturile.org?”
Flavius Laurian Duverna – In primul rand, apreciez straduintele si munca depusa a intregului colectiv de redactie in adminisrarea lui, pentruca s-a impus in lumea internetului prin activitatea sa neobosita, de a da slava si glorie lui Dumnezeu.
Faptul ca el este activat saptamanal, da putinta de a fi vizitat cat mai des de catre publicul
dornic sa afle ce s-a mai pus pe site, de cand nu l-a mai accesat. Tot ce e nou, in legatura cu dragostea lui Dumnezeu, prin planul de mantuire realizat in marea jertfa dela Golgota, este bine primit de catre publicul cititor.
Mi-aduc aminte cand pentru 11 Septembrie s-a publicat poezia ,,Turnurile Gemenii’’pe fond de imagini, ce efect a avut acea prezentare. Cand am accesat site-ul si am vazut in josul paginii la numarul de vizitatori peste 550, am tresaltat de bucurie in Domnul. Era un numar impresionant! Trebuie deci, ca cei din colectivul de redactie sa sesizeze dorintele publicului, in prezentarea cat mai atractiva a tot ceea ce se publica. Este aici o tactica de management care trebuie fructificata spre slava si gloria lui Dumnezeu. Inimile oamenilor trebuiesc atinse si trezite la tot ce este mai frumos si sublim, privind dragostea lui Dumnezeu, asa cum a fost Ea demonstrata prin planul de mantuire, desavarsit in jertfa dela crucea Calvarului.
Pentru anul 2008, urez tuturor, ca si colaborator, mult succes in marele camp al
Evangheliei Vesnice, si multe satsfactii sfinte in lucrarea de incheiere a soliei ingerului al 3-lea! Maranata!…