Capitolul 9: Jurnalul de bord
La scurt timp după ce am încheiat ultimul capitol, am avut ocazia să călătoresc cu un vas de croazieră alături de prietenul meu pe care l-am menționat de-a lungul lucrării. Stând pe puntea vasului într-una dintre după-amiezele călătoriei, el m-a întrebat pe neașteptate: Care sunt cele două documente deosebit de importante pentru a naviga, din punctul de vedere al traseului ce trebuie să fie parcurs?
Am stat puțin pe gânduri și i-am răspuns: Cred că un astfel de document este planul de navigație, în care se consemnează itinerariul călătoriei. În aviație se numește "plan de zbor" și cuprinde toată desfășurarea planificată a călătoriei, fiind indicate punctele de verificare a corectitudinii urmării traseului de zbor.
– Excelent răspuns! Dar care ar fi celălalt document important pentru a naviga în condiții de maximă siguranță?
Am reflectat mai mult decât la prima întrebare, după care am răspuns: Cred că este vorba despre jurnalul de bord, acel document în care se consemnează modul în care s-a desfășurat călătoria și problemele apărute, însoțite de modul în care au fost ele rezolvate. În acest jurnal de bord se menționează și dacă s-a respectat sau nu planul de călătorie, sau de voiaj, stabilit inițial. Pe baza acestui jurnal se pot trage concluzii utile în întocmirea pe viitor a planurilor de navigație, în funcție de cele consemnate.
– Minunat! mi-a zis din nou prietenul meu. Acum hai să aplicăm aceste lucruri la situația noastră pentru a avea o învățătură utilă în elaborarea planurilor de vindecare spirituală. Prin intermediul a tot ce ai scris până în clipa de față, ai stabilit un plan de călătorie, sau de voiaj, pornind de la problemă și ajungând la soluție. În acest sens, am parcurs un itinerariu similar traseului parcurs de o navă pe mările și oceanele acestei lumi. Însă în viața "reală", uneori lucrurile nu decurg așa cum ți-ai planificat inițial. Uneori pot să apară furtuni neașteptate sau împrejurări neprevăzute pe care nu aveai cum să le iei în considerare de la început. În plus, s-ar putea ca planul pe care l-ai alcătuit să nu fie totuși prea bine adaptat la situația concretă cu care te confrunți, fapt pentru care sunt utile observațiile ce vor conduce la modificarea și îmbunătățirea lui. Sau s-ar putea ca pur și simplu să dorești să adaugi impresii desprinse pe durata "călătoriei", adică a aplicării planului de vindecare pe drumul de la problemă la soluție. Iată câte rațiuni pentru a mai adăuga o etapă în aducerea la îndeplinire a unui plan de vindecare și anume cea de întocmire a jurnalului "de bord", sau de călătorie.
Am înțeles imediat ceea ce a dorit să îmi comunice prietenul meu și s-a mai născut un capitol destinat "jurnalizării" traseului spiritual în cazul problemelor pe care căutăm să le rezolvăm prin intermediul planului de vindecare spirituală. Practic, este puțin probabil ca un astfel de plan să fie atât de bun încât să nu mai fie necesară nici un fel de modificare. Să ne gândim la diferitele produse comercializate pe piața calculatoarelor. La diferite intervale producătorii aduc îmbunătățiri la produse și astfel apar versiuni noi care le înlocuiesc parțial sau total pe cele vechi, ca rezultat al modificării vechilor variante de produs.
De aceea, este necesar să adăugăm această rubrică ce ne va permite să definim noi planuri de vindecare spirituală și de asemenea vom putea identifica noi probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Jurnalul asociat unui plan de acțiune va fi un mijloc continuu de reflectare asupra modului în care tratăm problema cu care ne confruntăm și deopotrivă o modalitate de corecție în cazul în care planul nu funcționează așa cum ne-am propus.
În continuare voi oferi câteva modele de jurnalizare, pe care le vom atașa planurilor deja alcătuite sub titlul de "Observații și adnotări" pentru fiecare caz. Astfel, pentru prima situație luată cu titlu de exemplu, intitulată generic "De la singurătate la acceptarea celorlalți", am putea avea adnotări în genul:
"14.08.2008: Am aplicat cu succes ce am scris în planul de acțiune, dar ar mai trebui să adaug o nouă acțiune importantă și anume aceea de a fi atent ca în contextul locului de muncă unde îmi desfășor de activitate să îmi definesc un comportament specific diferit de cel manifestat în familie sau în viața personală. Acest lucru este de la sine înțeles și de aceea voi analiza din nou problema cu care mă confrunt dar adaptată situațiilor pe care le am în relație cu colegii de serviciu."
La al doilea caz analizat în cadrul lucrării noastre, intitulat generic "De la gânduri negre la trăirea pozitivă a vieții", am putea avea adnotări în genul:
"15.01.2009: Am aplicat cu succes principiile enunțate în planul de acțiune. Totuși, mai există multe lucruri pe care le omit în aplicarea lui și de aceea am hotărât să îl citesc de mai multe ori pe săptămână pentru a-l însuși pe deplin."
La al treilea caz analizat în cadrul lucrării noastre, intitulat generic "De la excesul în muncă la o viață armonioasă", am putea face observații în genul:
"24.01.2009: Sunt încântat de rezultate și îmi pare rău că nu am aplicat aceste principii de acum câțiva ani, de când am început să am problemele pe care le-am menționat în descrierea de la începutul planului de vindecare. Mă gândesc să mai definesc un plan de vindecare intitulat "De la dezordine la o viață eficientă și împlinită"."
Sugestii ce merită a fi reținute:
1. Ia-ți timp pentru a completa planul de vindecare spirituală alcătuit cu o secțiune destinată observațiilor și adnotărilor, care să te ajute să rezolvi pozitiv problemele cu care te confrunți având la bază ceea ce ai studiat din cuprinsul Sfintelor Scripturi.
2. De îndată ce te treci la aplicarea unui plan de vindecare, este util să treci la consemnarea sub forma de "jurnal de bord", care să te ajute să corectezi eventualele aplicări greșite sau să reformulezi principiile în funcție de experiența ta practică.
3. Nu acționa rigid după un plan, ci încearcă să fii flexibil în aplicarea lui, menționând eventualele abateri justificate în partea de "observații și adnotări".
4. Urmărește modul în care planul de vindecare se armonizează cu experiența ta individuală prin îmbinarea gândirii pozitive cu studiul Bibliei și rugăciunea, preluând subiecte din ceea ce citești în Scriptură și împletindu-le cu experiența cotidiană.
5. Fă-ți un obicei din a scrie în acest "Jurnal de studiu și rugăciune" și mai ales urmează metodele ce au fost expuse în capitolele anterioare.
Concluzii la metoda studiului biblic aplicat
Am ajuns la finalul expunerii metodei studiului biblic aplicat și cred că am reușit sub o formă sau alta să vă captez atenția. Cum orice final reprezintă ocazia pentru un nou început, am mai adăugat în finalul acestei secțiuni o relatare asupra modului în care am devenit creștin, ca o exemplificare concretă a unei vindecări spirituale prin intermediul Cuvântului lui Dumnezeu.
Această experiență se constituie ca o punte către o nouă lucrare ce va fi dedicată vindecării prin evocarea experiențelor vieții, care va continua într-un fel ideea planului de vindecare spirituală prin metoda studiului biblic aplicat. De asemenea, am mai atașat și un caz pe care nu l-am tratat în cuprinsul lucrării, dar pe care îl găsesc util ca titlu de exemplu, legat de vindecarea de necredință.
Prezenta secțiune va fi urmată de una dedicată tratării particularizate a diferitelor altor probleme spirituale cu care ne confruntăm, fapt pentru care vă invit să urmăriți în continuare apariția și publicarea lor. Nu în ultimul rând, vă îndemn să aplicați și să exersați metodele pe care le-am expus în cuprinsul lucrării, pentru a putea gusta din vindecarea spirituală pe care ne-o oferă Domnul nostru Isus Hristos prin intermediul Cuvântului Său.
De aceea, de fiecare dată când voi avea ocazia, voi insista asupra necesității de a avansa etapă cu etapă în dobândirea vindecării prin Cuvântul lui Dumnezeu. Practic, nu există o altă cale de a ieși din labirintul vieții de pe acest pământ la al cărui capăt este distrugerea, dacă nu ajungi la ieșirea oferită de Dumnezeu. vindecarea deplină înseamnă eliminarea păcatului, anihilarea răului de orice fel din viața noastră și din istoria umanității. Conceptul este mult mai larg decât ne-am putea închipui, fiindcă include în cele din urmă refacerea Edenului, creat de Dumnezeu ca sălaș pentru omul creat după chipul Său.
Dacă discutăm despre vindecare la modul cel mai general cu putință, atunci vom identifica o vindecare spirituală, ce are drept scop refacerea chipului divin în noi, o vindecare fizică, ce se va realiza pe deplin când vom intra în slava divină și vom primi trupuri nemuritoare, precum și o vindecare a mediului înconjurător, adică a lumii în care trăim, a acestei naturi ce este poluată și aproape distrusă de iresponsabilitatea omului în gestionarea planetei Pământ.
Vindecarea spirituală se realizează prin intermediul "nașterii din nou", lucru menționat cu insistență în Evanghelii. Vindecarea fizică se va realiza pe deplin prin înviere și glorificare în slava lui Dumnezeu. Vindecarea planetei Pământ se va realiza prin refacerea lumii naturale, după ce judecata divină va distruge răul pe deplin.
Mergând mai departe în înțelegerea acestui concept, pot să spun că termenii "mântuire" și "vindecare" trimit către o aceeași realitate a renașterii noastre și a lumii în care trăim, făcându-se referință din unghiuri diferite. A fi vindecat înseamnă de fapt să fii mântuit, așa cum citim în Evanghelii, iar a fi mântuit înseamnă să fii vindecat de păcat și de toate consecințele acestuia: neputință, boală și moarte.
Păcatul, sau neascultarea de Dumnezeu, a afectat întregul pământ, având o putere de distrugere formidabilă, consecințele fiind gustate pe deplin de fiecare generație de oameni de-a lungul veacurilor. Prin urmare, vindecarea de păcat va presupune eliberarea de sub puterea acestuia ca rezultat al acțiunii unei autorități superioare a Duhului Sfânt.
De aceea, vindecarea prin Cuvânt nu reprezintă altceva decât rezultatul acțiunii creatoare și regeneratoare a Duhului Sfânt, care materializează conținutul acestui Cuvânt, adică îl transpune în realitate, într-un mod similar cu cel pe care-l vedem menționat în cartea Genezei, unde citim că "Domnul a zis" și "așa a fost". Puterea Duhului Sfânt este de așa manieră încât fiecare Cuvânt al lui Dumnezeu, așa cum citim din Sfintele Scripturi, devine o realitate obiectivă pe care ne putem baza, având astfel o siguranță deplină.
Pe de altă parte, noi nu putem să comandăm Duhului Sfânt să facă ceea ce noi credem sau dorim, însă atunci când ne apropiem de Cuvântul lui Dumnezeu, avem asigurarea că El va începe să acționeze vindecător asupra noastră. Astfel, pe măsură ce vom studia Cuvântul, Duhul Sfânt va începe să se manifeste asupra vieții noastre în chip tainic, dar tot mai lămurit, iar vindecarea va începe să se producă progresiv în inima și mintea noastră.
O astfel de vindecare va ajunge să atingă fiecare nivel al ființei noastre, făcând să se închidă rănile cauzate de păcat și redând aspectul original al ființei noastre lăuntrice sub acea formă curată, așa cum a fost creată de către Dumnezeu. O astfel de lucrare este la început invizibilă, dar efectele vor fi tot mai vizibile, pe măsură ce vom "scufunda" gândurile noastre în "cugetarea lui Dumnezeu" redată în Scriptură, până când cele două, gândirea noastră și cea a lui Dumnezeu, se vor împleti într-o țesătură indestructibilă.
A studia din Biblie înseamnă să gândești împreună cu Dumnezeu, iar a te ruga presupune să exprimi aceste gânduri împreună cu Dumnezeu, consecința directă a celor două conducându-te să acționezi în viață împreună cu Dumnezeu, lucru deseori menționat în epistolele apostolului Pavel sub numele de "taina evlaviei".
Toate cele menționate mai sus nu sunt altceva decât manifestarea unei vindecări depline, care aduce pace, bucurie, speranță, chiar și aici pe pământ, în mijlocul haosului, păcatului și neascultării din această lume. Așadar, vindecarea prin Cuvânt trebuie să fie scopul închinării noastre, a studiului Bibliei și al rugăciunii, deoarece numai astfel vom ajunge să "umblăm împreună cu Dumnezeu" și să devenim sfinți, fără prihană. Nimic nu se poate mai mult și nimic nu trebuie să fie mai puțin în atingerea standardului pus înaintea noastră de către Dumnezeu.
În loc de încheiere
Să privim acum imaginea de final a planetei Pământ așa cum citim din Apocalips 22:1-5 "Și mi-a arătat un râu cu apa vieții, limpede ca cristalul, care ieșea din scaunul de domnie al lui Dumnezeu și al Mielului. În mijlocul pieței cetății, și pe cele două maluri ale râului, era pomul vieții, rodind douăsprezece feluri de rod, și dând rod în fiecare lună; și frunzele pomului slujesc la vindecarea Neamurilor. Nu va mai fi nimic vrednic de blestem acolo. Scaunul de domnie al lui Dumnezeu și al Mielului vor fi în ea. Robii Lui Îi vor sluji. Ei vor vedea fața Lui, și Numele Lui va fi pe frunțile lor. Acolo nu va mai fi noapte. Și nu vor mai avea trebuință nici de lampă, nici de lumina soarelui, pentru că Domnul Dumnezeu îi va lumina. Și vor împărăți în vecii vecilor.".
În consecință, vindecarea va fi deplină; armonia și desăvârșirea de la început vor fi restaurate într-un plan superior. Astfel, orice urmă a răului va dispărea de pe pământ, iar Edenul va fi restaurat pe pământ ca un Nou Ierusalim în care Domnul va locui împreună cu cei răscumpărați.
Cei care au parte de vindecarea spirituală deplină, ca urmare a primei veniri a lui Hristos, vor avea acces la vindecarea fizică deplină ce se va realiza la a doua Sa venire.
Cei care vor avea parte de vindecarea fizică deplină, la a doua venire a lui Hristos, vor avea acces la vindecarea mediului planetei Pământ, la a treia Sa venire.
Cei care vor avea acces în mediul refăcut al planetei Pământ, la a treia venire a lui Hristos, se vor bucura veșnic de prezența lui Dumnezeu în Noul Ierusalim.
Ce ar putea fi mai prețios decât o astfel de vindecare oferită de către Dumnezeu? Nu merită pentru aceasta să înlături orice lucru ce te-ar împiedica să ai parte de vindecarea deplină prin planul Său?