Într-una din zilele pe care le petreceam undeva la munte, priveam pe fereastră norii ce se mișcau pe cer și ploaia ce cădea cu picuri mari pe pământ. Deja se formaseră adevărate bălți pe marginea drumului și deopotrivă pe asfaltul din fața caselor. Cineva din preajmă spuse: – Ce vreme oribilă! Nu pot să suport ploaia aceasta ce nu se mai oprește!
La scurt timp, la televizor se anunța buletinul meteo în genul: – Vremea urâtă va continua și în următoarele zile, dar va deveni cu siguranță frumoasă spre sfârșitul săptămânii.
Auzind aceste lucruri m-am gândit că totuși suntem nedrepți când spunem despre o vreme ploioasă că este urâtă. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai exista ploaie. Cum ar mai fi posibil să avem hrană fără precipitații abundente, care să vină asupra pământului? Cum am mai putea să ne bucurăm de viață, dacă râurile ar seca din lipsa ploilor care le alimentează iarăși și iarăși?
În culturile antice, ploaia era un semn al binecuvântării, fiindcă ea oferea posibilitatea de a avea recolte ce asigurau supraviețuirea și dezvoltarea societății umane. În ce mă privește, m-am născut și am crescut într-o zonă montană, unde ploile și "vremea urâtă" erau regula și nu excepția, spre deosebire de câmpie, unde cerul senin și soarele puternic sunt predominante mai tot timpul anului.
Spre deosebire de cei din jur, totdeauna m-am bucurat de vremea "mohorâtă" gândindu-mă la beneficiile extraordinare pe care ni le aduce. Fiecare strop de ploaie pe care îl simțeam cum mă atinge, mă făcea să tresar de bucurie, fiindcă aveam senzația că primesc binecuvântarea vieții și puterea de a trăi asemenea plantelor.
Chiar și adierea vântului, care deseori se schimba sub forma unor rafale șuierătoare, ce făcea să-ți vină direct în față stropii de ploaie, mă înveselea simțind puterea cerului ce era împrumutată pământului pentru a rodi și întreține viața nenumăratelor ființe de pe suprafața lui. Așadar, din punctul meu de vedere vremea mohorâtă era deosebit de frumoasă și de instructivă, învățând de fiecare dată câte o nouă lecție despre ce înseamnă să primești putere pentru a trăi.
Tot astfel stau lucrurile și în ce privește viața noastră și evenimentelor prin care trebuie sau suntem nevoiți să trecem. Nu totdeauna putem vorbi despre soare și lumină, ci de multe ori este ploaie și întuneric, dar dacă am avea perspectiva completă, atunci ne-am da seama că perioadele de umbră nu au făcut decât să ne pregătească pentru cele de lumină, oferindu-ne elementele necesare germinării și creșterii de mai târziu. Atunci, am vedea în fiecare lucru, inclusiv în cele ce par a fi negative, oportunitatea viitorului, a ceea ce vom deveni în raport cu ceea ce suntem în clipa de față. Nu vreau să spun că ar trebui să ne mințim pe noi înșine spunând că în orice rău există un bine, ci mai degrabă aș dori ca ignorând partea întunecată să privim spre cea luminoasă, fiindcă în cele din urmă pe acest pământ, totul este format dintr-un amestec de lumini și umbre.
După un oarecare timp, m-am reîntâlnit cu prietenul meu și l-am întrebat:
– Se poate vedea lumina atunci când este întuneric?
El a zâmbit și mi-a răspuns: Poți vedea chipul unei persoane, atunci când îi privești doar umbra?
De data aceasta am râs și am zis: Da, dar cu o singură condiție, și anume dacă îți vei ridica privirea de la umbră la chipul persoanei în cauză.
– Așa este, mi-a răspuns, iar lumina o vei vedea atunci când vei avea capacitatea de a ignora întunericul ce o înconjoară.
– Dar cum poți ignora ceea ce este evident? Sau ce să faci atunci când întunericul predomină? l-am întrebat fiind puțin nedumerit de răspuns.
– Chestiunea este simplă: reformulează într-o manieră pozitivă problema cu care te confrunți și astfel lumina va fi pusă în evidență chiar în mijlocul celui mai dens întuneric! De fapt, tot acest drum pe care l-am parcurs începând cu enunțarea problemei, analiza ei, căutarea în Biblie, studiul aplicat, rugăciune și elaborarea planului de acțiune, își atinge finalitatea vindecătoare prin reformularea pozitivă a problemelor întâlnite, ca bază pentru o nouă viziune asupra vieții pe care o trăiești, conducând la o schimbare radicală în cel mai bun sens al cuvântului.
Spunând aceste cuvinte, prietenul meu s-a ridicat și a plecat, dar nu înainte de a-mi spune: Aștept să îmi trimiți cartea pe care o scrii. Sunt sigur că va fi un mare succes!
Am rămas singur, meditând la aceste cuvinte și deodată am înțeles că maladia cosmică de care suferim cu toții, se manifestă în primul rând prin această gândire cenușie, negativă, întunecată chiar, creatoare de dezechilibre grave, ea însăși fiind produsul lor. La polul opus avem însă Biblia, sau Cuvântul lui Dumnezeu, care ne oferă acel sprijin sigur pentru schimbarea acestor atitudini distructive, pesimiste și nihiliste, un cuvânt dătător de lumină și speranță, chiar și în mijlocul celui mai mare întuneric.
Astfel, am reușit să identificăm un fundament sigur pentru a începe marea lucrare de schimbare a întregii vieți, de așezare pe izvoarele originare, așa cum au fost ele lăsate la început de către Dumnezeu în grădina Eden. Prin urmare, să trecem acum la reformularea pozitivă a celor trei cazuri luate cu titlu de exemplu de-a lungul prezentei lucrări.
"În ultima perioadă de timp am înțeles că am capacitatea de a-i accepta pe cei din jur, așa cum sunt ei, fie că este vorba de ceilalți membri ai familiei, fie de colegii de muncă sau de alte persoane cu care am de-a face. Faptul că am învățat ce înseamnă iubirea lui Dumnezeu, mai precis faptul că El mă înțelege cu adevărat, că El cunoaște care sunt nevoile și încercările mele, mă determină să am răbdare și calm în relațiile pe care le am cu ceilalți, indiferent de împrejurare.
Dumnezeu nu m-a părăsit niciodată și El nu mă va lăsa vreodată singur, prin urmare El mereu îmi va oferi acoperământul providenței Sale. Așadar, nu pot să spun decât că nu mă mai simt abandonat pe o planetă pustie și nici tratat cu indiferență de cei din jur. Am un nou orizont, pe care doresc atât de mult să îl explorez, fiindcă am descoperit că Edenul este o stare de spirit și privind la Domnul El devine prezent chiar în inima mea."
Să trecem acum la reformularea pozitivă a celei de-a doua probleme pe care am expus-o în cuprinsul prezentei lucrări.
"În ultimele zile am constatat că nu există rațiune pentru mulțimea de gânduri negre ce mă asaltau din toate părțile. De fapt, teama de a privi în jurul meu era lipsită de rațiune, lucru de care mi-a dat seama de îndată ce am început să privesc la Dumnezeu și să studiez Cuvântul Său. Înțeleg că lucrurile par negative doar în măsura în care privim prea mult la realitatea prezentă așa cum suntem influențați de o gândire distructivă ce ne răpește bucuria de a trăi și așteptarea de lucruri bune în viitor.
Am început deja să nu mai simt cum nesiguranța mă împresoară la fiecare pas, fiindcă încrederea a luat locul deznădejdii. Veștile rele ce se succedau cu repeziciune până acolo încât le pierdeam șirul au dispărut ca și cum nu ar fi fost, rămânând în valea unei gândiri pe care am abandonat-o la poalele muntelui cunoașterii de Dumnezeu pe care am început să urc cu sârguință.
Acum am speranță și încredere din belșug și mă simt în siguranță, fiindcă Dumnezeu merge alături de mine și este prezent la fiecare pas. Am redobândit controlul vieții și mă bucur la gândul zilei de mâine, fiindcă știu că Dumnezeu îmi va deschide calea de fiecare dată când mă voi confrunta cu probleme sau cu situații neobișnuite."
Iar acum să trecem la reformularea pozitivă a celei de-a treia probleme expuse:
"Sunt tot mai preocupat să îmi investesc viața în lucrurile care merită cu adevărat: relația cu Dumnezeu, familia și trăirea principiilor spirituale creștine. Am convingerea că aceste ținte sunt cu putință de atins și de aceea voi lua măsuri ca relația cu familia mea să fie tot mai bună.
Vreau să am o legătură deschisă, sinceră și de suflet cu soția mea, și mă interesează să fiu cât mai apropiat de copii, pentru a le fi de ajutor, astfel încât să ofer un model de părinte și de om responsabil.
În privința serviciului, am decis să vin acasă cât mai devreme posibil și voi depune un efort înțelept pentru a avea timp pentru familie și viața personală. Sfârșitul de săptămână îl voi petrece alături de cei dragi și nu voi mai lăsa ca acest timp prețios să fie risipit în întruniri de afaceri.
Astfel, sunt sigur că voi trăi o viață împlinită și de un succes autentic."
Am încheiat și acest capitol, dar înainte de a trece mai departe, vă recomand următoarele Sugestii ce merită a fi reținute:
Sugestii ce merită a fi reținute:
1. Ia-ți timp pentru a-ți reformula pozitiv problemele cu care te confrunți având la bază ceea ce ai studiat din cuprinsul Sfintelor Scripturi, cu scopul de a-ți dezvolta viața spirituală, mai precis acele capacități cu care ai fost înzestrat de către Creator.
2. De îndată ce te confrunți cu diferite probleme în viața ta, parcurge etapele rezolvării și reformulării lor într-o manieră pozitivă, cu scopul de a le depăși. Nu încerca să amâni acest lucru, deoarece lucrurile se vor agrava, iar pierderile vor fi din ce în ce mai mari dacă nu intervii la timp.
3. Nu acționa după o singură schemă, ci întocmește mai multe variante de reformulare pozitivă a problemelor cu care te confrunți, pe care să le folosești în mod creativ în funcție de situație.
4. Îmbină gândirea pozitivă cu studiul Bibliei și rugăciunea, preluând subiecte din ceea ce citești în Scriptură și împletindu-le cu experiența cotidiană. Nu încerca să fugi de realitate, ci confruntă realitatea cu o gândire pozitivă în baza a ceea ce "stă scris" și cu o acțiune hotărâtă în acest sens.
5. Fă-ți un obicei din a scrie în acest "Jurnal de studiu și rugăciune" și mai ales urmează metodele ce vor fi expuse în capitolele următoare.