Priveam un peisaj deosebit de încântător de pe culmea unui deal destul de înalt și mă gândeam că nu aș fi putut vedea acele lucruri dacă nu aș fi depus un efort susținut timp de o oră pentru a urca din valea ce se zărea acum la picioarele mele. De multe ori de-a lungul acestei excursii mi-am dorit să renunț, dar în cele din urmă mă hotăram să merg până la capăt și astfel am ajuns pe cel mai înalt vârf al acelui masiv muntos.
Gândindu-mă la această experiență am înțeles că nu este suficient să dorim să atingem o anumită înălțime spirituală, ci trebuie să plănuim și să acționăm pentru a avea succes. Tocmai de aceea, vom trece la învățarea unui lucru fundamental în obținerea vindecării spirituale prin Cuvânt, și anume vom examina ce înseamnă și cum se poate realiza un plan de acțiune.
A întocmi un plan reprezintă un lucru similar pregătirii pentru escaladarea unui versant muntos, fapt ce presupune însușirea deprinderilor necesare unei astfel de acțiuni. În plus, nu este suficient să plănuiești o acțiune, dacă nu o și execuți, iar experiența va fi similară alpinismului, a acelei avântări către înălțimi necunoscute învingând gravitația, obstacolele terenului și mai presus de toate propria inerție pentru a ajunge în final să pui steagul biruinței pe cel mai înalt dintre toate vârfurile.
Recunosc că nu este nici simplu și nici ușor să întocmești un plan, dar după o vreme devine un obicei acela de a-ți defini obiective și de a le aduce la îndeplinire. Iar executarea corectă, desăvârșită a unui plan bun, va aduce cu sine ceam mai de seamă satisfacție.
Discutam cu prietenul meu, călăuza călătoriei mele în lumea miraculoasă a cunoașterii și aplicării Cuvântului lui Dumnezeu, iar el mi-a zis:
– Pentru a întocmi un plan de acțiune este necesar să ai o țintă clară și cel puțin un obiectiv către care să te îndrepți, fiindcă altfel nu vei reuși să știi unde vrei să ajungi și distanța la care te afli în raport cu ceea ce ți-ai propus. Practic, un plan este asemenea desenării un traseu pe o hartă, stabilind itinerariul ce trebuie parcurs, punctele de evaluare, de alimentare și în final, ținta întregii expediții.
– Vrei să spui, am răspuns, că un plan fără obiective reprezintă un lucru lipsit de sens? am spus mai departe.
– Mai mult ca sigur că așa stau lucrurile, mi-a răspuns el. Ei bine, înainte de a schița chiar și cea mai mică etapă de realizare a unui plan, trebuie să îți fie clare obiectivele pe care vrei să le aduci la îndeplinire. Nu aș exagera dacă aș spune că simpla enumerare a acestora poate forma deja schița unui plan de acțiune.
– Totuși, am continuat, nu aș dori să scriu despre lucruri prea complicate, care să ajungă să fie greu de urmărit de către cititori. Poate că deprinderea acestei "simple" arte se reduce la formularea obiectivelor pe care să le ai în vedere în cursul vieții, pornind de la studiul biblic aplicat, despre care am vorbit deja.
– Nu este chiar așa, mi-a răspuns el, ci mai degrabă ar trebui să gândești de la început că vei acționa în vederea atingerii obiectivelor pe care le vei formula. În principiu, nu este necesar să încorporezi mai mult de trei – patru obiective în cadrul unui plan de acțiune, iar pentru fiecare obiectiv va trebui să formulezi suficiente detalii legate de aplicarea concretă. Întotdeauna puterea se află în stăpânirea detaliilor și cu cât viziunea îți este mai precisă, cu atât vei reuși sa realizezi mai mult.
– De fapt, am continuat, orice comentariu biblic are la bază capacitatea de a comenta un singur verset, corect?
– Bineînțeles că da, mi-a răspuns, și în felul acesta ai ajuns să deprinzi arta vindecării prin Cuvântul lui Dumnezeu! De fapt, continuă el, farmecul studiului biblic se descoperă atunci când treci la aplicarea a ceea ce ai învățat, iar un plan de acțiune este obligatoriu pentru obținerea unor beneficii maxime.
– Înțeleg că până la urmă scopul unui plan de acțiune este cel de a se realiza o șlefuire interioară conform modelului pe care-l descoperim prin intermediul studiului biblic. Am dreptate sau nu?
– Ai perfectă dreptate! a exclamat prietenul meu. Prin șlefuirea interioară se realizează armonizarea deplină cu marile legi spirituale ce guvernează întregul univers, o acordare a "pulsului interior", ca să-i spun astfel, cu marile ritmuri cosmice, așa cum au fost ele rânduite de către Creator. De aceea, un plan de acțiune trebuie să fie suficient de simplu pentru a fi pus în practică cu ușurință și suficient de precis în a surprinde detaliile esențiale.
M-am întors cu nerăbdare la masa de lucru și am revăzut cazurile pe care le studiam cu titlu de exemplu. Pornind de la ele am întocmit mai multe planuri de acțiune, menite să restabilească echilibrul interior și să ne armonizeze cu marile legi universale ale naturii spirituale. Astfel, pentru prima situație am elaborat următorul plan de acțiune:
"Plan de acțiune: Eliminarea simțământului de singurătate și abandon
De acum înainte voi conștientiza tot mai mult faptul că Dumnezeu este alături de mine și de aceea voi dedica mai mult timp în care să mă gândesc la acest lucru. Deopotrivă voi încerca să cuget la scopul pentru care Dumnezeu m-a chemat la existență, iar în relațiile pe care le am cu ceilalți voi încerca să reacționez conform modelului divin descris în Biblie, adică dovedind blândețe, înțelepciune, încredere, menținând și cultivând echilibrul interior.
Atingerea echilibrului interior va conduce la eliminarea sentimentului de singurătate și de abandon, lucru pe care îl voi atinge prin exprimări verbale îngrijite, gânduri alese și un comportament amabil față de cei din jur.
Plan de acțiune: Eliminarea temerii de cei din jur
De fiecare dată când îmi va mai fi teamă de ceilalți oameni, mă voi gândi la faptul că Isus Hristos este alături de mine și El nu va permite să fiu copleșit de către cei din jur. În același timp voi conștientiza prezența îngerilor sfinți, venind în ajutorul meu și astfel nu voi mai permite ca acest sentiment să mă mai domine.
În continuare, mă voi comporta prin raportare la această prezență cerească, fără a mai cere sau aștepta aprobarea celor din jur. Prin exprimare și gândire voi dovedi curaj și încredere, fiindcă prezența divină îmi va da putere și motivație de a mă comporta astfel."
În acest moment mă opresc din alcătuirea acestui plan de acțiune pentru a argumenta suplimentar asupra necesității întocmirii unui plan de acțiune atunci când dorim să realizăm o schimbare semnificativă a vieții noastre. Mi-am amintit o altă conversație avută cu prietenul meu, care m-a întrebat într-o anumită ocazie:
– Oferă-mi un exemplu de plan de acțiune care să fie strâns legat de atingerea unui ideal spiritual.
Am reflectat câteva momente și i-am răspuns:
– Un astfel de plan de acțiune a fost cel de construire a sanctuarului în care se oficiau serviciile divine închinate Domnului. Din câte știu, au fost date foarte multe detalii cu privire la modul cum urma să se acționeze și ce anume avea să se realizeze. Practic, aveai înaintea ochilor întregul sanctuar încă înainte să se fi întreprins ceva concret. Cred că în acest plan au fost încorporate cele mai alese detalii și cele mai precise indicații de realizare din câte mi-a fost dat să examinez de-a lungul vieții.
– Foarte bine, mi-a răspuns, dar aș mai dori să îmi mai oferi câteva exemple întâlnite în cuprinsul Sfintelor Scripturi.
– Pe aceeași temă, am reluat discuția, ne putem aminti de planul de zidire a templului de la Ierusalim în timpul lui Solomon, de rezidirea acestuia în vremea lui Zorobabel, și nu în ultimul rând de proiectul profetic de rezidire a templului și de administrare a Å¢ării Sfinte din cartea profetului Ezechiel. În fiecare caz întâlnim instrucțiuni precise, existând o anumită pasiune pentru redarea detaliilor. De fapt, în modul în care putem furniza detalii cu privire la un lucru se află puterea de exprimare a unei descrieri, așa cum am mai menționat.
– Este foarte bine ce ai spus, dar cred că ar fi util să privim lucrurile din perspectiva cea mai înaltă cu putință. Spune-mi, te rog, cum este redat în mod sintetic conceptul ce cuprinde totalitatea acțiunilor lui Dumnezeu pentru salvarea umanității căzute în păcat?
Am stat puțin pe gânduri reflectând adânc la întrebare, după care o idee extraordinară a strălucit asupra cugetului meu, asemenea unei lumini deosebit de puternice ce venea de la tronul lui Dumnezeu și am zis:
– Planul de mântuire! Așa este! Dumnezeu a întocmit un plan de acțiune pentru a salva omenirea din abisul distrugerii! am exclamat în continuare plin de bucurie.
– Și nu numai atât, mi-a răspuns prietenul meu, ci fiecare profeție, atât din Vechiul Testament, cât și din Noul Testament, cuprinde părți din acest plan de mântuire, fiindcă de fapt orice profeție biblică nu este altceva decât schița unui anumit plan de acțiune al lui Dumnezeu, în funcție de diferite circumstanțe concrete la care se face referință.
– Prin urmare, am zis mai departe, darul profetic este legat de capacitatea de a vedea planurile de acțiune ale lui Dumnezeu, așa cum au fost ele descoperite prin providența Sa?
– Așa este, dar nu este vorba doar de a vedea planurile acțiunilor viitoare, sau prezente, ale lui Dumnezeu, dar și de a le însuși sau urmări, după caz, în propria ta viață. Orice plan personal de acțiune trebuie să fie în cele din urmă o detaliere a anumitor aspecte reliefate în marile planuri profetice ale lui Dumnezeu!
După mai multe momente de tăcere, prietenul meu reluă:
– De fapt, planul de mântuire nu este altceva decât un plan de vindecare a omului, a planetei Pământ, iar în cele din urmă al întregului univers, fiind o refacere completă a Edenului de la început și o eliminare deplină a tot ce este rău, incluzându-se orice consecință nefastă ce a urmat prin intrarea acestei triste realități în lumea noastră.
– Dar care sunt etapele de realizare a acestui plan de acțiune având drept scop vindecarea umanității și a planetei Pământ? am întrebat mai departe, fiind interesat de această nouă abordare pe care o auzeam din partea prietenului meu.
– Problemele au început în ceruri prin răzvrătirea unei anumite părți dintre îngerii lui Dumnezeu, dar după un timp toată această controversă s-a extins și pe pământ, afectând lumea în care trăim într-o triplă ipostază. Vorbim despre alterarea mediului înconjurător, lucru ce ne devine tot mai clar în zilele noastre. De asemenea, vedem cum natura fizică, biologică, a fost degradată prin tot felul de slăbiciuni, boli și în cele din urmă prin moarte. Iar în ce privește natura spirituală, ea a fost coruptă, înjosită, viciul luând locul virtuții, neliniștea și încordare în locul echilibrului interior și a păcii sufletești.
– Dar este teribilă această realitate negativă în mijlocul cărei trăim! am exclamat. Cu cât devii mai conștient de aceasta, cu atât devii mai disperat, negăsind nici o soluție.
– Așa este, dar Dumnezeu în providența Sa, avea alcătuit un plan de vindecare, care face referință la toate aspectele anterior enumerate și astfel vedem cum Fiul Său a luat natura noastră omenească, așa deteriorată cum este ea din cauza păcatului, și printr-o perseverență unică a mers până la capăt, aducând o jertfă deplină pentru noi, fapt care Îi dă dreptul să ne vindece și să restaureze această planetă așa cum a fost ea la început.
– De multe ori oamenii se gândesc la Fiul lui Dumnezeu ca la un personaj de basm, sau ca un fel de Prometeu într-o mitologie creștină!
– Din nefericire așa stau lucrurile pentru mulți, dar prima venire a lui Isus Hristos a avut drept scop principal vindecarea naturii noastre spirituale, oferindu-se drept metodă ceea ce se numește a fi "nașterea din nou". Aceasta a fost prima mare etapă din planul de vindecare alcătuit de către Dumnezeu.
– Dar a doua etapă când va fi? am întrebat mai departe.
– A doua etapă va începe prin a doua venire a Fiului lui Dumnezeu, când toți cei ce au avut experiența vindecării spirituale depline, prin intermediul "nașterii din nou", vor beneficia de vindecarea fizică deplină prin înviere și prin primirea unei naturi fizice desăvârșite, care nu va mai fi vreodată afectată de boli, degradare sau moarte. Astfel, a doua mare consecință a căderii în păcat va fi și ea îndepărtată.
– Dar a treia etapă în ce va consta? am întrebat mai departe, fiind din ce în ce mai curios să aflu întregul raționament.
– A treia etapă va fi marcată de a treia venire a Fiului lui Dumnezeu pe planeta Pământ, când va reface Edenul de la început, pentru ca aici să locuiască cei care au beneficiat de experiența vindecării spirituale și fizice de pe urma primelor două veniri. Practic, întreg mediul înconjurător al acestei lumi va fi restaurat, vindecat, și deopotrivă orice agent al răului va dispărea atât de pe pământ, cât și din întregul univers. Detaliile sunt redate în cuprinsul Bibliei, iar cei care doresc pot să le afle cu ușurință citind în mod deosebit cartea Apocalips.
După mai multe momente de tăcere, prietenul meu continuă:
– Vom mai reveni asupra acestui subiect, însă acum trebuie să treci mai departe la întocmirea planurilor de acțiune pentru celelalte două cazuri luate cu titlu de exemplu pentru cititorii acestor rânduri.
Am ajuns din nou la masa de lucru, fiind îmbogățit de pe urma acestei discuții ce mi-a deschis o perspectivă cosmică asupra problematicii vindecării. Astfel am înțeles că de fapt nu trebuie să întocmesc doar niște simple planuri de acțiune, ci va fi necesar să elaborez adevărate planuri de vindecare spirituală, care să fie o aplicare, sau o parte, a marelui Plan de Vindecare al întregului Univers! Cu ușurință am remarcat acum că în centrul fiecărei etape din acest Plan se află venirea Fiului lui Dumnezeu, mai întâi ca profet și jertfă, după aceea ca Mare Preot și Judecător, iar în final ca Împărat și Domn. Ce frumoasă perspectivă!
În cazul oricărui plan de acțiune, sau de vindecare spirituală, pe care-l vom alcătui ca soluție la problemele concrete cu care ne confruntăm, va trebui să Îl avem în centru pe Fiul lui Dumnezeu, prin intermediul modelului pe care ni l-a oferit, așa cum este relatat în cuprinsul Bibliei. Vom trece acum la alcătuirea unui plan de acțiune pentru a doua situație enunțată:
"Plan de acțiune: Dezvoltarea încrederii în Dumnezeu
De acum înainte îmi propun să-mi dezvolt încrederea în Dumnezeu prin concentrarea atenției asupra lucrurilor ce au un caracter spiritual și asupra subiectelor pe care le întâlnesc prin studierea Sfintelor Scripturi, aflate în legătură cu experiența zilnică. Prin dezvoltarea capacității de contemplare a realității înconjurătoare voi putea distinge tot mai mult detalii semnificative ce mărturisesc despre intervenția providenței divine, fapt ce îmi va inspira curaj, încredere și speranță.
Deopotrivă, nu voi mai acorda atenție impresiilor negative, ce m-ar determina să părăsesc atmosfera luminoasă și caldă a încrederii, optimismului și bucuriei lăuntrice. De îndată ce voi mai întâlni astfel de influențe, voi căută să mă îndepărtez imediat, sau dacă acest lucru nu este posibil, să mă retrag în interiorul ființei mele, concentrându-mă asupra ceea ce este pozitiv și înălțător. Chiar dacă nu voi reuși totdeauna acest lucru, totuși voi persevera până când va deveni o deprindere pe care o voi urma în mod natural.
Este de asemenea important să nu mai invit influențele negative printr-o atitudine necorespunzătoare, prin exprimarea îndoielii, temerii sau a altor lucruri similare. De asemenea, nu voi mai cultiva obiceiuri care mă pot afecta în mod negativ, în genul vorbirii de rău sau al vorbirii fără rost. În schimb voi cultiva arta de a selecta ceea ce este bun și de a omite sau evita ceea ce este rău, atât în viața personală, cât și în relațiile pe care le am cu ceilalți.
În plus, voi cultiva deprinderea de a lăuda pe Dumnezeu și deopotrivă voi încerca să apreciez lucrurile bune pe care le întâlnesc pe cărarea vieții. Voi fi perseverent și nu voi ceda până la atingerea unui nivel deplin al încrederii în Dumnezeu, indiferent de împrejurare. Fie ca acest lucru să devină o regulă a vieții mele!"
Mă opresc puțin în expunerea planului de acțiune pentru acest al doilea caz, cu scopul de a sublinia faptul că deși anumite elemente au forma unor îndemnuri, totuși un plan de vindecare trebuie să le cuprindă, fiind necesară o mobilizare motivațională a întregii noastre ființe în realizarea unei reforme depline a vieții.
"Plan de vindecare: Să vezi îndurarea lui Dumnezeu și să te bazezi pe intervenția Sa
De acum înainte trebuie să acord timp pentru a privi în jurul meu cu scopul de a vedea intervenția continuă a lui Dumnezeu în favoarea mea. Acest lucru va necesita educarea atenției pentru a distinge detaliile ce îmi arată prezența harului divin, în genul resurselor ce ne sunt puse la dispoziție de către Dumnezeu, cum ar fi: lucrurile asupra cărora putem dispune, timpul, sănătatea, mijloacele financiare și altele în felul acesta.
Mai departe, voi rememora întâmplările vieții în care s-a putut vedea în mod lămurit intervenția lui Dumnezeu. Astfel, voi identifica acele momente în care providența divină a fost mai mult decât evidentă în călăuzirea mea. Voi consemna în scris sau voi exprima față de ceilalți, ca mărturie, aceste evenimente care mi-au adus lumină în viață și m-au îndrumat în ceea ce aveam de făcut."
Comentând varianta de plan de acțiune de mai sus, aș putea spune că este util să rememorăm experiențele în care am primit o călăuzire specială din partea lui Dumnezeu. O astfel de "jurnalizare" a experiențelor poate deveni ea însăși o activitate de explorare și identificare a problemelor cu care ne confruntăm. Alcătuirea unui "jurnal al experiențelor spirituale" ar conferi o profunzime deosebită relației pe care o avem cu Dumnezeu și ar fi deopotrivă un instrument util în vindecare prin intermediul Cuvântului divin. Cu titlu de exemplu, am inserat un astfel de model la finalul acestei părți, rememorând o anumită experiență din viața mea, ce m-a condus să devin creștin. Să trecem acum la următorul plan de acțiune dedicat celui de-al doilea caz. Am considerat ca fiind necesar să includ un pachet de astfel de planuri de acțiune, deoarece gândirea negativă este o problemă ce nu se poate rezolva doar prin intermediul unei singure abordări.
"Plan de acțiune: Să te implici în slujirea cauzei lui Dumnezeu, a planului Său de vindecare deplină
De acum înainte, în loc să mai dau atenție gândurilor descurajatoare, am să contemplu tot mai atent planul de vindecare deplină întocmit de către Dumnezeu, adică planul de mântuire. În plus, am să îmbin contemplarea cu participarea activă în aducerea sa la îndeplinire, în tot ceea ce mă privește, în calitate de creștin care îl urmez pe Isus Hristos.
Sunt conștient că nu este simplu să acționez diferit față de cum procedam în mod obișnuit până în clipa de față, dar cu perseverență și ajutor divin sunt sigur că acest lucru va deveni posibil. De acum înainte voi include pe lista mea de priorități studierea Bibliei, exercițiul rugăciunii și deopotrivă aplicarea principiilor creștine de viață. În loc să mă mai las pradă negurii depresiei și descurajării, îmi voi investi timpul și efortul pentru dezvoltarea unei gândiri pozitive, bazată pe ancorarea în realitățile spirituale descoperite de Cuvântul lui Dumnezeu.
Nu în ultimul rând, voi căuta să aduc razele soarelui speranței în viața semenilor mei, începând cu persoanele cele mai apropiate de mine și continuând tot mai departe, prin providența lui Dumnezeu. Vreau ca din această clipă, viața mea să fie cu totul alta și cred că așa va fi!"
Vom trece acum la al treilea caz relatat de-a lungul acestei lucrări, dar nu înainte de a sublinia faptul că jurnalizarea și planificarea sunt două instrumente puternice de explorare a problemelor cu care ne confruntăm și a realității în mijlocul căreia trăim, fiind mijloace de a sonda soluții și găsi răspunsuri care să ne ajute să avansăm pe drumul vieții. În acest mod, vom putea să ne dezvoltăm relația pe care o avem cu Dumnezeu și deopotrivă cu toți semenii noștri.
"Plan de acțiune: Redefinirea rolului activităților profesionale
De acum înainte nu voi mai permite ca activitatea profesională să-mi mai ocupe tot timpul, ci voi stabili un program de lucru pe care îl voi respecta. De asemenea, am să fiu mult mai eficient în ceea ce fac și nu voi mai lăsa ca o mulțime nesfârșită de activități să îmi răpească tot timpul. De aceea, voi planifica sarcinile pe care trebuie să le desfășor, cu scopul de a putea aloca eficient timpul și resursele, astfel încât activitatea profesională să fie limitată la un nivel optim și rațional.
Printr-o planificare înțeleaptă și o adaptare flexibilă la circumstanțele schimbătoare ale zilei, voi renunța la ceea ce nu este oportun și voi reuși să dezvolt un cadru pentru o viață armonioasă, în care profesia să fie doar un mijloc și nicidecum un scop în sine.
Plan de acțiune: Acordarea unei atenții suplimentare vieții de familie
Îmi dau seama că am neglijat viața de familie și de aceea doresc să remediez această situație. Astfel, voi aloca mai mult timp pentru a fi împreună cu soția și copiii, iar deopotrivă voi investi în relațiile pe care le am cu cei apropiați, acordând atenție și resurse în acest sens. Mai mult decât atât, voi investi din resursele acumulate, pentru a petrecerea recreativă, alături de familie, a timpului liber, încercând să ofer un model de soț și de tată.
Îmi dau seama că iubirea trebuie să se vadă prin fapte care să o dovedească și de aceea voi face aceste schimbări într-un timp cât mai scurt cu putință.
Plan de acțiune: Cultivarea de preocupări cu un caracter spiritual
De acum înainte îmi propun ca zilnic să am un timp de citire a Bibliei și de scriere în jurnalul meu de studiu și rugăciune. Voi acorda atenție în mod deosebit aspectelor ce au un caracter practic și voi căuta să înțeleg ce înseamnă să fii un creștin autentic.
Nu îmi place să mă rezum doar la cunoștințe teoretice, ci voi încerca să transpun în practică, adică să aplic, ceea ce ne învață Scriptura, avându-L ca model pe Isus Hristos."
Acestea fiind zise, dragul meu cititor, nu îți rămâne decât să îți întocmești propriul tăul plan de acțiune, sau de vindecare, pentru problemele cu care te confrunți. dar înainte de a încheia acest capitol, îți recomand următoarele sugestii de dezvoltare personală:
Sugestii ce merită a fi reținute:
1. Ia-ți timp pentru a întocmi planuri de acțiune având la bază ceea ce ai studiat din cuprinsul Sfintelor Scripturi în legătură cu problemele cu care te confrunți, cu scopul de a-ți dezvolta viața spirituală, mai precis acele capacități cu care ai fost înzestrat de către Creator.
2. De îndată ce te confrunți cu diferite probleme în viața ta, treci la întocmirea de planuri de acțiune pentru a le depăși. Nu încerca să amâni găsirea unei soluții, deoarece lucrurile se vor agrava, iar pierderile vor fi din ce în ce mai mari dacă nu intervii la timp.
3. Nu acționa după o singură schemă, ci întocmește mai multe variante pe care să le aplici în mod creativ în funcție de situație.
4. Îmbină acțiunea cu studiul Bibliei și cu rugăciunea, preluând subiecte din ceea ce citești în Scriptură și împletindu-le cu experiența cotidiană. Nu încerca să fugi de realitate, ci confruntă realitatea cu planuri alcătuire în baza a ceea ce "stă scris" și cu exprimarea prin rugăciune.
4. Îmbină acțiunea cu studiul Bibliei și cu rugăciunea, preluând subiecte din ceea ce citești în Scriptură și împletindu-le cu experiența cotidiană. Nu încerca să fugi de realitate, ci confruntă realitatea cu planuri alcătuire în baza a ceea ce "stă scris" și cu exprimarea prin rugăciune.
5. Fă-ți un obicei din a scrie în acest "Jurnal de studiu și rugăciune" și mai ales urmează metodele ce vor fi expuse în capitolele următoare.