VIETUITORELE "VORBESC"
Scris de Viorel Dascalu
Misiune imposibila:
Fluturele monarh, cu denumirea stiintifica Danous plexippus, este un fluture mare, portocaliu cu negru, intalnit in cea mai mare parte a Americii de Nord. Este vestit pentru migratia sa anuala catre si dinspre locurile de iernat din Mexic si California (vezi "National Geographic", vol. 150, nr. 2, August 1976).
Fluturele monarh isi incepe viata sub forma unui ou, depus de femela adulta pe o frunza de Ceara Albinei, Asclepias syriaca. Are dimensiunea unei gamalii de ac. Cand oul eclozeaza, intre 3 si 12 zile mai tarziu, apare o larva (sau omida) foarte mica, de forma unui viermisor, avand dungi galbene, albe si negre, opt perechi de picioare scurte si groase pentru a se deplasa si organe bucale pentru a mesteca frunze, activitate pe care o face cu lacomie. Insa doar frunzele de Ceara Albinei; nici o alta planta nu este buna. Ceara Albinei are o seva alba si lipicioasa foarte toxica pentru alte animale, dar care nu afecteaza omida in nici un fel, cu exceptia faptului ca face corpul acesteia, la randul lui, foarte toxic pentru pradatori de genul pasarilor, carora le-ar putea surade o omida la micul dejun. Si pasarile, neavand minte scurta, stiu ca e bine sa o lase in pace.
Omida creste pe masura ce mananca. In curand devine prea mare pentru propria piele, asa ca pielea crapa, si din ea se taraste afara omida cu o piele noua, mai mare, cu spatiu pentru crestere. Aceasta este ceea ce omida face timp de aproximativ doua saptamani: mananca frunze, creste, naparleste, mananca si mai multe frunze, creste si mai mult, naparleste. Va face asta de cinci ori.
In final se opreºte din mancat, gaseste un loc ferit, se atarna cu susul in jos, isi toarce un cocon de matase si naparleste pentru ultima oara. Dar, de data aceasta, din fosta piele nu mai iese o omida, ci un pachet compact, fara picioare, fara ochi si fara parti corporale vizibile, numit pupa, invelita intr-o crisalida. Nu este colorata ca omida, ci este verde-deschis cu puncte galben-aurii.
Nu se mai observa alte miscari, dar in interior este multa miscare. Inima continua sa bata, iar restul organelor seamana cu un jeleu verde, in timp ce intreaga masa se transforma intr-o creatura complet diferita. Culoarea verde se intuneca, devine maronie. Pentru un observator neinformat, pachetul poate parea mort. Dar, gradual, culoarea se modifica pe masura ce crisalida devine clara, si pot fi observate zone portocalii si negre, culorile fluturelui adult.
In final, dupa aproximativ doua saptamani, crisalida se desface si se iveºte un fluture adult. Are sase picioare lungi, o gura de forma unui tub lung si curbat, proboscis, folosit pentru a ajunge in flori pentru a bea nectar, si doua perechi de aripi scorojite, care insa se extind rapid pe masura ce lichidul din corp este pompat prin venele acestora. In timp ce se extind, fluturele bate din aripi cu ajutorul noilor muschi pentru zbor, pana ce se usuca, astfel incat aripile intinse complet sa fie rigide, pregatite pentru a zbura.
In scurt timp, fluturele isi ia zborul inspre cer, si il putem gasi in gradina cu flori a cuiva, band nectar prin proboscisul sau curbat sau zburand jos, in cautarea unei perechi, pentru a lua tot acest ciclu de la capat.
Nota aut.: Daca acceptati, tema Dvs., ca adept al Evolutionismului, este sa explicati CUM este POSIBIL ca transformarile de mai sus sa se fi dezvoltat accidental, printr-o colectie de greseli genetice, fara un SCOP, fara implicarea INTELIGENTEI, ghidate doar de supravietuirea celui mai potrivit in procesul evolutiei unei creaturi fara aripi intr-un fluture zburator.
Care stagii ale procesului de mai sus, denumit metamorfoza completa, pot fi amanate pentru o perioada, deoarece respectivele accidente inca nu s-au intamplat? Daca o singura enzima lipseste, cum mai are loc transformarea ou-larva-pupa-adult? Este nevoie ca toate sa fie prezente si functionale, la momentul si in ordinea corecta, sau creatura moare. Ori toate functioneaza, ori nici una nu functioneaza.
Dar sa nu veniti cu explicatii de genul "pur si simplu"; vreau explicatii posibile din punct de vedere stiintific, de care un genetician sa nu rada, considerandu-le ridicole. Si nici nu o numiti "o minune a Naturii", decat daca sunteti pregatit sa acceptati un design creativ si inteligent al zeului pe care il numiti "Natura". …Acest articol NU se va autodistruge.
Sursa articolului: www.creationism.org.
Cu permisiune
Sursa: www.imaginealuidumnezeu.ro