• Autor: Elian Trinca
Pământul- Planeta albastră-numită așa după imaginea oferită de fotografiile luate din spațiul cosmic (Ex:Telescopul Hubble),este leagănul și obrâșia civilizației umane.Căci ”Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului”, ne spune Biblia în Gen.2,7.
A cincea planetă ca dimensiune în sistemul nostru solar, pământul are forma unei sfere cu o circumferință de aproximativ 40076 km( ceace însemnează un diametru la ecuator de 12.756 km), care se deplasează în jurul soarelui pe o orbită eliptică cu incredibila viteză medie de 29,79 km/s.
Într-o mișcare fină,lipsită de accelerări și decelerări perceptibile,noi oamenii aflati pe acest ”vehicul cosmic” nici nu ne dăm seama că în realitate chiar atunci când ne odihnim pe fotoliu,mâncăm sau dormim,zburăm cu vehicul nostru prin cosmos,lăsînd în urmă în fiecare secundă câte 29,79 km.
Într-o asemenea călătorie, parcurgem împreună cu pământul,o rotație completă în jurul soarelui în 365,256 zile rămânînd tot timpul la o distanță medie față de soare de 149,6 milioane de km. Paradoxal, dar pământul se apropie cel mai mult de soare în timpul iernii (147,1 milioane de km) și se depărtează cel mai mult de soare în timpul verii (152,1 milioane de km).
Pămîntul se învârtește continuu și în jurul axei sale ca o sfîrlează. În cadrul unei asemenea mișcări, locuitorii aflați la ecuator se învârtesc și ei ca într-un carusel cu 0,463 km/s. Și dacă mai adăugăm la aceasta faptul că și sistemul solar( și odată cu el și pământul) zboară în interiorul galaxiei-Calea Lactee-cu 250 km/s.
Dar și galaxia la rândul ei cu cei aprox 400 de miliarde de sori care îi aparțin (deci și soarele nostru cu pământul) aleargă prin Univers….
Deși locuit de oameni și cercetat îndeaproape, pământul,are încă multe necunoscute. Știați că prima descoperire din istoria omenirii a faptului că pământul este rotund o face Biblia?
Cu aproximativ 950 de ani înainte de Domnul Hristos, regele Solomon scria despre aceasta în Prov 8,31 apoi ,cu aprox. 720 ani înainte, proorocul Isaia menționa despre acelaș lucru în Is 40,22 . Sau că tot Biblia declară că pământul în ciuda greutății sale plutește în cosmos ? Iov 26,7 ; Iov38,6.
Și tot așa Biblia a declarat cu mult înainte de Columb sau Magelan că în alcătuirea pământului uscatul reprezintă a treia parte, două treimi fiind reprezentate de ape: Is 40,12 sau că pământul a fost executat prin măsurători exacte conform unui plan, Iov 38,5 și că asemenea unui inginer sau arhitect, Dumnezeu a calculat pînă și greutatea pământului: Is.40,12. Și toate acestea cu mult înainte ca Newton să fi descoperit calculul diferențial și integral care îi ajută pe ingineri în proiectele lor.
Astăzi se știe că greutatea pământului este 5,974*1024 kg. Cît de mare este această greutate? Dacă nu am admite existența Lui Dumnezeu atunci vârsta Universului de la data când a avut loc ”Big -Bang-ul”și până azi este de numai 1018 SECUNDE!
Se consideră că diametrul Universului în km este egal cu 1023. Oamenii au încercat să… întindă și ei frânghia de măsurat peste pământ… imitând pe Creator în măsura în care li s-a permis .Pe baza măsurătorilor efectuate asupra lungimii arcului meridianului între Duenkirchen și Barcelona cercetatorii au definit lungimea metrului ca fiind a zecea milioana parte din lungimea arcului meridianului ce trece prin Paris, cuprins între ecuator și polul nord.Și au făcut un etalon din platină și iridiu păstrat în vid la Le Sevres- Franța.
În 1960 au adoptat o altă definiție a metrului:1.650.763,73 lungimi de undă în vid a radiației portocalii ce corespunde tranziției izotopului kripton 86 între nivelele 5d5 și 2p10. Din 1983 pînă azi o altă definiție:metrul = distanța parcursă de lumină în vid în timp de 1/299.792.458 dintr-o secundă . Dar câte lucruri sunt încă necunoscute? Nu mă refer la triunghiul Bermudelor sau ceva de felul acesta. Dar care este structura pământului?
Până acum s-a ajuns la o adâncime de numai câțiva km în străfundurile pământului. Cea mai adâncă gaură de foraj a fost făcută în peninsula rusă Kola și depășește cu puțin 12 km. Cum pămîntul are peste 6300 km de la suprafață pînă la centru, cercetările sunt departe de a furniza detalii exacte. Structura undelor seismice și analiza fenomenelor vulcanice ne oferă o vagă posibilitate de investigare a unui domeniu necunoscut.
Pe baza interpretării acestor factori se consideră că pământul ar avea o structură de tipul foițelor de ceapă care se suprapun. La exterior se află scoarța a cărei grosime ar varia între 0-70 km sub continente și 5-11 km sub oceane. E numită SIAL deoarece predomină în ea siliciu și aluminiu.
Scoarța cu oceanele și continentele este foarte subțire. Dacă pământul ar fi comparat cu un ou, scoarța sa ar fi mai subțire decît coaja oului. Dacă pămîntul ar fi o portocală scoarța sa ar fi mai subțire decît un timbru poștal lipit pe ea. După scoarță urmează în profunzime o discontinuitate numită Discontinuitatea lui Mohorovic, apoi urmează mantaua sau SIMA (Siliciu și Magneziu ). Aici s-ar afla straturi de rocă fierbinți cu densități temperaturi și compoziții chimice variabile. Înspre centru s-ar întinde în continuare Discontinuitatea lui Gutenberg iar în centru nucleul sau NIFE.
Se consideră că aici predomină Fierul și Nichelul aflat la presiuni și temperaturi mari( peste 4000o C.). Deriva continentelor fenomenele vulcanice și seismice, toate se încearcă să se explice pe baza acestor structuri, dar catastrofele naturale prin numărul lor de victime vorbesc cu prisosință despre puțina cunoaștere umană și despre lipsa unei posibilități eficiente de anticipare și contracarare a efectelor lor devastatoare.
Sursa: www.crestin.org