Hotarare:
Comitetul executiv al Uniunii de Conferinte, intrunit in sedinta la data de 3 martie 2010, a dezbatut si a votat documentul „Inchinarea – servicii divine speciale”, document pe care il prezentam mai jos pentru a fi adus la cunostinta tuturor bisericilor locale precum si a factorilor implicati.
Inchinarea
Serviciile divine speciale
Prezentul document urmareste sa ofere cateva recomandari practice cu privire la planificarea si desfasurarea unor servicii divine speciale, cum ar fi botezul, cununia religioasa si inmormantarea.
Serviciile divine speciale constituie un eveniment important al bisericii si, de aceea, implica o planificare atenta. Desi Biserica Adventista de Ziua a Saptea nu se ghideaza dupa traditii, aceasta nu inseamna ca pastorul, impreuna cu comitetul bisericii locale, nu ar trebui sa acorde atentie planificarii serviciilor de inchinare. Suntem liberi sa planificam, tinand cont de cadrul pe care il stabileste biserica. A fi liberi inseamna ca „nu suntem legati de o autoritate de pe pamant, care sa ne dicteze cum sa ne inchinam”.
Viata are suisuri si coborasuri. Botezul, casatoria si moartea marcheaza fie un punct de criza, fie unul de schimbare, ocazii in care comunitatea credinciosilor se aduna in dragoste pentru a asculta Cuvantul lui Dumnezeu. Acestea nu sunt evenimente private, ci ocazii de inchinare comuna. Biserica sta alaturi de persoanele implicate intr-un astfel de eveniment, oferindu-le sprijin si incurajare. Biserica se bucura cu ocazia botezurilor si a nuntilor, se intristeaza si plange la inmormantari. In acest trup al lui Hristos, bucuria este impartasita, iar poverile se impart, amintind de faptul ca, atunci cand un membru al trupului se bucura, toti se bucura, iar cand unul sufera, toti sufera.
Teologia trebuie sa fie reflectata in liturgica; ea nu este doar teorie, ci si practica. Serviciul de inchinare din Sabat si alte servicii de inchinare ale bisericii, precum botezul, cununia religioasa, inmormantarea si dedicarea copiilor, trebuie sa reflecte si sa proclame punctele de credinta ale bisericii. Este una dintre responsabilitatile pastorului, ca lider de inchinare, impreuna cu comitetul bisericii locale, sa planifice si sa organizeze acest fel de evenimente, tinand cont de aceste puncte de credinta.