Teologie
Noi credem ca botezul reprezinta mai mult decat o ceremonie care marcheaza trecerea de la o etapa a vietii la alta. Semnificatia lui este una sacra, nu seculara. „Botezul biblic – scufundarea – este simbolul definitoriu care arata ce ar trebui sa aiba loc in experienta spirituala a candidatului: moartea, inmormantarea, renuntarea la viata veche si inceperea altei vieti, total noi.” Astfel, este mai mult decat un simbol; semnifica o realitate spirituala. Actul in sine, de a fi scufundat in apa si ridicat din apa de catre pastorul oficiant, este o ilustratie liturgica, dramatica, semnificand aceasta realitate spirituala. Atunci cand candidatul isi pune mainile sale in mainile pastorului pentru a fi botezat este proclamat adevarul ca Dumnezeu este initiatorul nasterii din nou. „Noi Il iubim pe El pentru ca El ne-a iubit mai intai.” (1 Ioan 4:19)
Nici credinta si nici pocainta nu reprezinta merite pentru care sa fie primita iertarea divina. Botezul da marturie cu privire la acest adevar fundamental al Evangheliei si evidentiaza neputinta umana si harul nemeritat al lui Dumnezeu.
Liturgica
In Noul Testament, botezul a fost oficiat in diferite locuri (Fapte 2:41; 8:36-38; 16:29-34) si nu s-a folosit o formula unica. In acele vremuri, botezul era oficiat „in Numele lui Isus Hristos” (Fapte 2:38). Pavel marturiseste ca el a fost „botezat in Hristos” (Rom. 6:3). El aminteste si despre alti credinciosi care „au fost botezati in Hristos” (Gal. 3:27). Formula trinitara care ne este atat de familiara este mentionata in Matei 28:19.
In mod obisnuit, botezul are loc in baptisteriul bisericii, in cadrul serviciilor divine, deoarece acesta este un serviciu al intregii biserici. Nu este o chestiune privata. Niciun botez nu ar trebui oficiat in secret, adica fara ca membri ai bisericii sa fie prezenti.
Botezul nu trebuie sa fie un eveniment improvizat. El trebuie anuntat in biserica cu suficient timp inainte si ar trebui sa constituie evenimentul central al serviciului divin. Sa nu fie niciodata o simpla anexa la programul bisericii sau o parte ce trebuie inclusa undeva, in serviciul de inchinare.
Botezul trebuie sa fie cel mai festiv serviciu divin al bisericii si sa i se acorde atentia cuvenita, ca unui eveniment major din viata membrilor ei. Biserica, prin slujbasii ei impreuna cu pastorul, sa insiste asupra pregatirii temeinice a candidatilor la botez si sa se asigure ca acest lucru a fost efectuat constiincios cu ocazia examinarii in fata membrilor comitetului. Recomandam ca examinarea sa nu aiba loc in ziua botezului, ci cu suficient timp inainte. Astfel, candidatii la botez au ocazia sa se pregateasca spiritual. Oficierea botezului trebuie sa aiba loc intr-un cadru solemn, in fata bisericii, ocazie in care candidatii la botez isi exprima adeziunea la punctele fundamentale de credinta ale bisericii, raspunzand intrebarilor puse de pastor sau prezbiter prin consimtamant verbal sau prin ridicarea mainii.
Lauda in centrul serviciului botezului. In cadrul acestui serviciu, predicarea Cuvantului este urmata de rugaciunea pastorala. Deoarece punctul culminant al serviciului divin este botezul propriu-zis, ar fi de dorit ca numele fiecarui candidat sa fie mentionat nominal in rugaciune. Se aduc laude la adresa Duhului Sfant pentru lucrarea de crestere a bisericii si se cere ungerea speciala a celor care se boteaza si care devin ucenicii Domnului. Se implora apoi manifestarea roadei Spiritului Sfant in viata lor, precum si inzestrarea lor cu diferitele daruri ale Duhului in vederea implinirii mandatului incredintat bisericii de catre Dumnezeu.
Apoi, candidatii pot sa-si prezinte in cateva cuvinte marturia personala, vorbind despre modul cum a lucrat Domnul in viata lor si i-a determinat sa se alature poporului Sau prin botez. Prin cuvant si prin fapta, acestia ar trebui sa fie in stare sa dovedeasca transformarea spirituala, aceea de a fi morti fata de pacat si vii in Hristos, si hotararea ca, prin harul Sau, sa traiasca o viata noua, ca ucenici ai Imparatiei cerului.
Muzica de la acest eveniment poate fi o cantare de cor, un imn inaltat cu toata adunarea sau un solo. Indiferent care ar fi mijlocul de lauda prin cantare, muzica trebuie sa aiba o incarcatura spirituala deosebita, astfel incat sa-i poata pregati atat pe candidati, cat si pe pastor pentru momentul oficierii botezului.