Structura bisericii, sub călăuzirea Duhului Sfânt, este vitală pentru creșterea spirituală a membrilor și pentru împlinirea misiunii bisericii. Este scheletul trupului. Și „tot trupul bine închegat și strâns legat prin ceea ce dă fiecare încheietură își primește creșterea potrivit cu lucrarea fiecărei părți în măsura ei și se zidește în dragoste” (Efeseni 4,16). Elementele cele mai importante ale structurii și organizației bisericii locale sunt rolurile slujbașilor bisericii și organizațiile auxiliare sau departamentele. Acest capitol este o descriere a plănuirii departamentelor, a obiectivelor, conducerii, funcțiilor și activităților acestora. Se așteaptă ca departamentele bisericii locale să coopereze cu departamentele corespunzătoare ale conferinței/misiunii/câmpului, uniunii și diviziunii.
Lucrarea departamentelor bisericii locale este strâns legată de lucrarea pastorului, deoarece ambele sunt angajate în mod egal în același program al bisericii. Pastorul slujește în calitate de consilier apropiat al comitetelor tuturor organizațiilor auxiliare și departamentelor, asistând împreună cu biserica la implementarea programelor ei. În caz de urgență sau unde circumstanțele o cer, pastorul poate convoca întrunirea oricărui comitet sau organizații ale bisericii pentru a lua decizii care slujesc interesului bisericii. Fiecare biserică locală ar trebui să folosească serviciile departamentelor descrise în acest capitol, pentru a-și hrăni membrii și pentru a împlini misiunea dată de Hristos bisericii creștine, și în special bisericii rămășiței de la sfârșitul timpului. (Mat. 28,19; Apoc. 10,11; Apoc. 14,6)
Departamentul Lucrare personală
Departamentul Lucrare personală asigură resurse și instruiește membrii bisericii pentru a‑și uni eforturile cu pastorul și slujbașii, în vederea proclamării finale a Evangheliei mântuirii prin Hristos. Scopul acestui departament este de a înrola fiecare membru în serviciul activ de câștigare de suflete pentru Dumnezeu.
Comitetul Departamentului Lucrare personală – ComitetulDepartamentului Lucrare personală conduce eforturile misionare ale bisericii locale și lucrează sub coordonarea comitetului bisericii. Comitetul trebuie să se întrunească cel puțin o dată pe lună. Acest comitet va fi alcătuit din următoarele persoane: responsabilul Departamentului Lucrare personală (ca președinte), secretarul Departamentului Lucrare personală, coordonatorul Departamentului Publicații, pastorul, un prezbiter, casierul bisericii, responsabilul Departamentului Binefacere (Tabita), secretarul Departamentului Binefacere (Tabita), responsabilul organizației „Bărbațil adventiști”, responsabilul cu evidența celor interesați de credința bisericii, responsabilul Departamentului Sănătate, secretarul Departamentului de Comunicare, dirigintele Școlii de Sabat, conducătorul Asociației tinerilor adventiști, coordonatorul Departamentului Slujirea persoanelor invalide, coordonatorul Departamentului Copii, responsabilul Departamentului Misiunea Femeii, directorul Centrului de servicii comunitare sau conducătorul lucrărilor comunitare, coordonatorul Școlii Biblice și alți membri, dacă este necesar. Comitetul Departamentului Lucrare personală poate desemna subcomitete pentru obiective specifice în măsura în care se consideră necesar. Toate subcomitetele raportează comitetului Departamentului Lucrare personală.
Responsabilul Departamentului Lucrare personală –Responsabilul Departamentului Lucrare personală este ales de biserică pentru a instrui și pentru a conduce Biserica în serviciul evanghelistic activ. El este președintele comitetului Departamentului Lucrare personală. Conducătorul acestui departament poate avea nevoie de asistenți care să coordoneze Școala Biblică prin corespondență. Evanghelizarea, distribuirea de literatură, colectarea de bani, lucrarea grupelor mici, instruirea membrilor și alte mijloace pentru a intensifica activitatea de câștigare de suflete. Este de datoria conducătorului de a prezenta bisericii, la lucrările administrative, un raport asupra întregii activități misionare a bisericii.
Secretarul Departamentului Lucrare personală – Secretarul Departamentului Lucrare personală este ales de biserică și slujește ca reprezentant al Centrului adventist de carte pentru toate departamentele bisericii. El lucrează în strânsă colaborare cu responsabilul Departamentului Lucrare personală la dezvoltarea programelor lucrării misionare ale bisericii. (vezi nota 2 de la pag. 133)
Departamentul Binefacere (Tabita) – Departamentul Binefacere (Tabita) este o ramură importantă a activităților misionare ale bisericii. Responsabilul acestui departament, asistentul lui (dacă este necesar) și secretarul‑casier sunt aleși la adunarea electivă a bisericii. Această organizație colectează și pregătește haine, hrană și alte provizii pentru cei săraci, nevoiași. Organizația lucrează în strânsă legătură cu diaconii și diaconesele din biserică. Totuși, Departamentul Binefacere (Tabita) include mai mult decât oferirea de ajutoare; cuprinde și instruirea adulților, vizite la domiciliu, activități casnice, îngrijirea bolnavilor la domiciliu, consilierea și alte servicii. Departamentul Lucrare personală are principala responsabilitate pentru această lucrare.
Centrul de servicii sociale – Acolo unde biserica are un centru de servicii sociale, comitetul Departamentului Lucrare personală este cel care coordonează acest centru. Directorul centrului este numit de comitetul Departamentului Lucrare personală și este membru al comitetului.
„Bărbații adventiști” – „Bărbații adventiști” este un alt grup secundar în cadrul Departamentului Lucrare personală.
Slujirea persoanelor invalide – Prin slujirea oamenilor cu infirmități, comitetul Departamentului Lucrare personală al bisericii locale trebuie să acorde o atenție specială membrilor invalizi ai bisericii și altor persoane invalide. Trebuie să întocmească programe pentru a vesti adevărul celor invalizi; să facă recomandări comitetului bisericii cu privire la acțiunile care pot face mai accesibile serviciile bisericii pentru cei invalizi; să ajute biserica pentru a găsi mijloace de transport pentru invalizi; să sfătuiască pe conducătorii bisericii și ai departamentelor cu privire la posibila implicare a membrilor invalizi în diferite activități ale bisericii.
Coordonatorul Departamentului Slujirea persoanelor invalide slujește ca o verigă de legătură cu organizațiile care asigură servicii pentru persoanele invalide, așa cum ar fi Societatea creștină care face înregistrări pentru nevăzători (Christian Record Services) și promovează programele Serviciului creștin de înregistrare pentru nevăzători în biserica locală.
Coordonatorul Școlii Biblice – Coordonatorul Școlii Biblice este ales să organizeze și să coordoneze lucrarea misionară a Școlii Biblice a bisericii în localitatea respectivă. Coordonatorul Școlii Biblice trebuie să lucreze în strânsă colaborare cu pastorul, cu coordonatorul bisericii care are evidența listei celor interesați și cu conducătorul Departamentului Lucrare personală.
Departamentul Școlii de Sabat
Școala de Sabat este principalul sistem de educație religioasă a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și are patru scopuri: studiul Scripturii, părtășia, acțiuni evanghelistice și intensificarea misiunii mondiale.
În cooperare cu diviziunile, misiunea specifică a Departamentului Școlii de Sabat de la Conferința Generală este să distribuie studiile biblice ale Școlii de Sabat pentru toate categoriile de vârstă, să asigure planuri pentru programul Școlii de Sabat, ținând cont de contextul cultural al fiecărei diviziuni, precum și resurse și un sistem de instruire pentru instructorii Școlii de Sabat, și să stimuleze dărnicia, pentru misiunea mondială, în cadrul Școlii de Sabat.
„Școala de Sabat este o ramură importantă a lucrării misionare, nu doar pentru că le oferă tinerilor și adulților cunoștința Cuvântului lui Dumnezeu, ci și pentru că trezește în ei dragoste pentru adevărurile lui sfinte, precum și dorința de a‑l studia pentru ei înșiși; mai mult decât atât, îi învață să‑și orienteze viața în funcție de învățăturile sfinte ale Scripturii.” (Sfaturi pentru lucrarea Școlii de Sabat,pag. 10,11)
„Școala de Sabat, dacă este bine condusă, se dovedește a fi unul dintre instrumentele cele mai de seamă ale lui Dumnezeu pentru a aduce pe oameni la cunoștința adevărului.” (Idem, pag. 115)
Slujbașii, instructorii și toți membrii Școlii de Sabat trebuie să conlucreze cu celelalte departamente ale bisericii în lucrarea misionară și în activitățile de salvare a sufletelor, cum și printr‑o lucrare energică de evanghelizare prin grupele obișnuite ale Școlii de Sabat și alte activități precum: zilele speciale de decizie, grupele biblice conduse de pastor, zilele speciale pentru vizitatorii Școlii de Sabat, școlile biblice de vacanță, ramura evanghelistică a Școlii de Sabat, cercuri biblice în vecinătate și orele de povestiri. În bisericile care au un Departamentul Copii, școlile biblice de vacanță, Școala de Sabat pentru copii, cercurile biblice în vecinătate și orele de povestiri, vor trece sub conducerea Departamentului Copii (vezi pag. 130). Astfel, toate departamentele bisericii trebuie să conlucreze cu Școala de Sabat, pentru a face ca lucrarea întregii biserici să fie cât mai eficientă posibil.
Slujbașii Școlii de Sabat trebuie să fie membri ai bisericii locale. Ei sunt aleși pentru un an sau doi ani, după cum hotărăște biserica locală (vezi pag. 55). Slujbașii care servesc ca membri ai comitetului Școlii de Sabat sunt aleși în același mod și în același timp ca și ceilalți slujbași ai bisericii. Lista slujbașilor Școlii de Sabat și a asistenților lor, care sunt aleși de biserică, cuprinde: dirigintele, cu unul sau mai mulți asistenți, secretarul, cu unul sau mai mulți asistenți, un conducător pentru fiecare secțiune, inclusiv secțiunea adulților și cea pentru vizite la domiciliu, un coordonator al Departamentului Copii și/sau un conducător al Școlii Biblice de vacanță și un secretar cu investițiile pentru misiuni.
Comitetul Școlii de Sabat – Comitetul Școlii de Sabat este organul administrativ al Școlii de Sabat. El cuprinde următorii slujbași: dirigintele (ca președinte), ajutoarele sale, secretarul care este și secretarul comitetului, secretarii asistenți, conducătorii de secțiuni, responsabilul cu investițiile pentru misiuni, responsabilul Departamentului Lucrare personală, responsabilul Departamentului Copii și/sau responsabilul Școlii biblice de vacanță, un prezbiter (numit de comitetul bisericii sau de comitetul prezbiterilor) și pastorul. De îndată ce este posibil, după alegerea slujbașilor, dirigintele va convoca o ședință a comitetului Școlii de Sabat pentru a numi, conform nevoilor diferitelor secțiuni, alți slujbași care nu sunt membri ai comitetului Școlii de Sabat. Aceștia pot fi: coordonatorii asistenți ai secțiunilor, secretarii secțiunilor, dirijorii, pianiștii sau organiștii și cei care întâmpină pe vizitatori.
Pe lângă slujbașii desemnați, amintiți în paragraful de mai sus, comitetul Școlii de Sabat numește instructori pentru toate secțiunile care sunt aprobate de comitetul bisericii. Trebuie să se studieze cu atenție nevoile tuturor grupelor. Se recomandă consultarea coordonatorilor de secțiuni, în mod special atunci când se aleg instructori pentru secțiunile de copii.
Datorită importanței menținerii integrității adevărurilor ce se predau și menținerii unei predări de înaltă calitate, trebuie acordată multă atenție în alegerea instructorilor Școlii de Sabat. Timpul alocat prezentării studiului ar trebui să fie de cel puțin treizeci de minute. Toți instructorii trebuie să fie membri ai bisericii, fiind în rânduială (regular standing).
Comitetul Școlii de Sabat este responsabil de desfășurarea optimă a întregii Școli de Sabat, sub conducerea președintelui ei, dirigintele ei. Comitetul ar trebui să se întâlnească regulat, în funcție de nevoia de a oferi o coordonare potrivită pentru programul tuturor secțiunilor. Comitetul trebuie să se asigure că materialele ajutătoare și materialele pentru programe, inclusiv ghidul studiilor biblice ale Școlii de Sabat pregătite de Conferința Generală sunt disponibile în cantități suficiente și la timpul oportun.
Dirigintele –Dirigintele Școlii de Sabat este slujbașul principal. De îndată ce dirigintele este ales, el va începe să facă planuri pentru a conduce Școala de Sabat în mod eficient. Dirigintele va susține planurile și va trebui să țină seama de accentele majore ale Departamentului Școlii de Sabat al conferinței/misiunii/câmpului. Este de așteptat ca dirigintele să se conformeze hotărârilor comitetului Școlii de Sabat în ceea ce privește funcționarea acesteia. (vezi nota 5 de la pag. 135)
Dirigintele asistent –Vor fi aleși unul sau mai mulți diriginți asistenți, în funcție de nevoie. Ajutoarelor le vor fi desemnate responsabilități specifice, cum ar fi: promovarea evanghelizării și a acțiunilor misionare mondiale prin Școala de Sabat, coordonarea acțiunilor misionare săptămânale, plănuirea și promovarea țintelor pentru dăruire (de mijloace financiare); încurajarea și coordonarea planurilor evanghelistice și a activităților în localitate, grija pentru membrii grupelor prin compararea registrelor de la Școala de Sabat cu registrul de membri al comunității, apoi realizarea de planuri și implementarea lor pentru creșterea participării membrilor la Școala de Sabat. Astfel de planuri trebuie să încurajeze preocuparea misionară personală și a grupei în contactarea celor care lipsesc, ca și a noilor membri.
Secretarul – Credincioșia, exactitatea și amabilitatea creștină sunt în special necesare în lucrarea secretarului. (vezi nota 6 de la pag. 136)
Secretarul asistent – În absența secretarului, un secretar ajutor își asumă responsabilitățile. Secretarul ajutor trebuie să fie prezent la fiecare serviciu al Școlii de Sabat, gata să ajute dirigintele sau secretarul în tot ceea ce este nevoie. Dacă se dorește, asistentul poate fi și secretar al întrunirii instructorilor, raportând secretarului orice fapt demn de menționat.
Responsabilul cu investițiile –Responsabilul cu investițiileface o prezentare pentru planul de investiții în vederea susținerii misiunii. El/ea încurajează activitatea de investiție în toate secțiunile Școlii de Sabat, informându‑i pe toți membrii despre progresul realizat.
Directorul Școlii Biblice de vacanță –Directorul Școlii Biblice de vacanță coordonează organizarea, promovarea și demararea evanghelizării locale prin Școala Biblică de vacanță anuală. (În unele biserici, această responsabilitate poate fi dată coordonatorului Departamentului Copii.)
Coordonatorul muzical –Comitetul Școlii de Sabat poate numi un coordonator muzical care să conducă partea muzicală a școlii și care să se consulte cu conducătorul de secțiune pentru prezentarea acestei părți a serviciului de închinare din fiecare Sabat.
Ca o expresie a închinării, se va acorda atenție alegerii muzicii care să dea slavă lui Dumnezeu. Cântăreții trebuie să fie aleși cu aceeași grijă cu care sunt aleși ceilalți slujbași ai Școlii de Sabat și vor fi măsurați după aceleași standarde. (vezi pag. 77,78)
Pianistul și/sau organistul –Pianistul sau și organistul Școlii de Sabat va fi ales de comitetul Școlii de Sabat.
Conducătorii de secțiuni ai Școlii de Sabat – Pentru fiecare secțiune a Școlii de Sabat, comitetul bisericii va alege un lider. Ajutoarele pot fi numite de comitetul Școlii de Sabat după cum este nevoie. Mai multe informații cu privire la împărțirea secțiunilor în funcție de vârstă, așezarea pe categorii de la începători până la adulți sunt detaliate în Manualul Școlii de Sabat care se poate obține prin Centrul adventist de carte sau prin Departamentul Școlii de Sabat de la conferință/misiune/câmp.
Îndatoririle conducătorilor de secțiuni includ și elaborarea unui program săptămânal al Școlii de Sabat. Fiecare secțiune ar trebui să urmărească graficul sugerat pentru acea grupă, așa cum este prezentat în Manualul Școlii de Sabat și care ar trebui să includă totdeauna un timp pentru accentuarea misiunii și discuții pe marginea studiului care să fie potrivite vârstei celor din acea secțiune a Școlii de Sabat. Conducătorii secțiunilor trebuie să se asigure că există spații adecvate și materiale ale studiului Școlii de Sabat pentru instructori și cartoteci săptămânale pentru toți membrii și vizitatorii, precum și planuri privind țintele, hărți și alte materiale ajutătoare, în funcție de nevoi.
Secțiunea mobilă – Secțiunea pentru vizitarea la domiciliu poartă de grijă acelora care nu pot participa la Școala de Sabat din cauza vârstei sau din cauza unor infirmități. Informații speciale cu privire la lucrarea responsabilului acestei secțiuni pot fi găsite în Manualul Școlii de Sabat.
Instructorii Școlii de Sabat – Toți instructorii sunt aleși de comitetul Școlii de Sabat și aprobați de comitetul bisericii pentru a sluji timp de un an. Aceștia trebuie să aibă capacitatea de a preda și dispoziția de a căuta căi de îmbunătățire a abilității lor de predare. Ei trebuie să fie sârguincioși în pregătire, să participe regulat, să fie punctuali și să fie un exemplu pentru grupă în ceea ce privește studiul zilnic al lecțiunii Școlii de Sabat și a ghidului pentru instructori.
Trebuie făcute eforturi speciale pentru a selecta instructori pentru copii și tineri din mijlocul acelor membri care au pe inimă lucrarea aceasta și care dovedesc abilitatea de a le împlini nevoile.
Toți instructorii trebuie să fie încurajați să participe la cursurile pentru instructori publicate de Conferința Generală și/sau diviziune și care sunt disponibile prin Departamentul Școlii de Sabat al conferinței/misiunii/câmpului.
Întâlnirea instructorilor Școlii de Sabat – Este recomandat ca fiecare Școală de Sabat să aibă o întâlnire săptămânală a instructorilor. Dirigintele ar trebui să aibă sarcina de a o conduce, sau oricine altcineva poate fi numit pentru a recapitula studiul de Sabatul următor. Cele mai bune rezultate se obțin atunci când întâlnirea instructorilor are loc înainte de Sabat, pentru că aceasta oferă posiblitatea unui studiu personal atât înainte, cât și după întâlnire; de asemenea, va fi mai puțină grabă decât dacă s‑ar desfășura în Sabat dimineața. Trebuie să fie alocat un timp suficient pentru întâlnirea instructorilor și ar trebui realizate cel puțin trei lucruri: un rezumat util al studiului pentru Sabatul viitor, o scurtă apreciere cu privire la unul sau mai multe obiective ale Școlii de Sabat și discutarea oricărei probleme generale care reține atenția.
Studiile Școlii de Sabat – Realizând că „doar cei care și‑au fortificat mintea cu adevărurile Bibliei vor rezista ultimului mare conflict” (Tragedia Veacurilor, pag. 593, 594), coordonatorii Departamentului Școlii de Sabat trebuie să facă tot posibilul ca să încurajeze membrii la un studiu regulat și sistematic al Cuvântului. Materialele studiului Școlii de Sabat sunt desemnate pentru a încuraja obiceiul de a ne hrăni zilnic din Cuvânt. Această practică are darul de a menține unitatea creștină în biserica mondială.
Conferința Generală publică lecțiuni ale Școlii de Sabat pentru fiecare secțiune a Școlii de Sabat. Fiecare membru trebuie să aibă acces la acele studii care sunt potrivite categoriei de vârstă. Conferința Generală și/sau diviziunea produce materiale ajutătoare pentru coordonatori și instructori și acestea vor fi puse la dispoziția fiecărui conducător și instructor din fiecare secțiune a Școlii de Sabat.
Darurile Școlii de Sabat – Toate darurile Școlii de Sabat trebuie să fie atent înregistrate de către secretar și predate casierului bisericii cât mai curând posibil. Darurile date de cei vizitați la domiciliu se vor adăuga darurilor deja adunate în Școala de Sabat.
Cu excepția fondurilor pentru cheltuieli, toate darurile Școlii de Sabat aparțin Conferinței Generale și trebuie predate în întregime conferinței/misiunii/câmpului de către casierul bisericii pentru a fi trimise Conferinței Generale. Aceste fonduri includ darurile săptămânale ale Școlii de Sabat, darurile Sabatului al treisprezecelea, fondul de investiții al Școlii de Sabat și darurile de mulțumire pentru zilele de naștere. Toate acestea sunt fonduri pentru misiunea externă, dar fiecare dintre ele trebuie notat separat în raportul trimis de biserică la Conferința Generală. Acest lucru este necesar pentru a permite Conferinței Generale să aloce procentele folosite pentru proiecte speciale, potrivit cu regulamentul bisericii. Niciun fond pentru misiunea externă nu trebuie să fie reținut de biserica locală sau de conferință/misiune/câmp.
Banii pentru cheltuieli locale –Multe Școli de Sabat strâng daruri la anumite date pentru cheltuielile Școlii de Sabat. (vezi nota 7 de la pag. 136)
Darurile pentru cheltuieli ale Școlii de Sabat și darurile pentru misiunea externă nu vor fi considerate ca fiind un singur dar, ca apoi să fie împărțite după o anumită formulă sau procentaj asupra căruia s‑a căzut de acord. Darurile pentru cheltuieli ale Școlii de Sabat trebuie să fie păstrate cu totul separat de darurile pentru misiunea externă.
Raportul trimestrial – Raportul trimestrial trebuie încheiat imediat după ultimul Sabat din trimestru și expediat înainte de data limită directorului Departamentului Școlii de Sabat și Lucrare personală de la conferință/misiune/câmp. El va fi prezentat la adunarea administrativă trimestrială a bisericii. Secretarul va trimite raportul, în forma cerută, directorului Departamentului Școlii de Sabat și Lucrare personală de la conferință/misiune/câmp, iar o copie va rămâne la dosarul secretarului și altele vor fi oferite pastorului și dirigintelui Școlii de Sabat.
Asociația tinerilor adventiști
Asociația tinerilor adventiști este un departament al bisericii prin care aceasta lucrează pentru și prin tineretul ei.
„Moise a răspuns: ’Vom merge cu copiii și cu bătrânii noștri, cu fiii și fiicele noastre, cu oile și boii noștri, căci avem să ținem o sărbătoare în cinstea Domnului’” (Ex. 10,9). „Și poruncile acestea pe care ți le dau astăzi să le ai în inima ta, să le întipărești în mintea copiilor tăi și să vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini și să‑ți fie ca niște fruntarii între ochi. Să le scrii pe ușiorii casei tale și pe porțile tale” (Deut. 6,6‑9). „Nimeni să nu‑ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curăție.” (1 Tim. 4,12)
Astăzi, avem o armată de tineri care poate face mult dacă este îndrumată și încurajată în mod corespunzător… Vrem ca ei să fie binecuvântați de Dumnezeu. Vrem ca ei să joace un rol în planurile bine organizate care au în vedere ajutarea altor tineri.” (E.G. White în General Conference Bulletin, 29, 30 ian. 1893, pag. 24)
Ellen G. White a cerut să se înființeze o organizație a tinerilor în fiecare biserică și a spus ce fel de organizație trebuie să fie aceasta: „Să fie o societate organizată oarecum după modelul Societății Străduinței Creștine (Christian Endeavor Society)…” (Sfaturi pentru sănătate, pag. 537). „În fiecare biserică să fie organizate astfel de societăți care să îndeplinească această lucrare.” (E.G. White în Signs of the Times, 29 mai 1893)
„Când tinerii își predau inimile lui Dumnezeu, responsabilitatea noastră față de ei nu încetează. Ei trebuie să devină interesați de lucrarea Domnului și să fie conduși să vadă că El așteaptă de la ei să facă ceva pentru înaintarea cauzei Sale. Nu este suficient să le arătăm cât de multe trebuie făcute și să-i îndemnăm pe tineri să-și facă partea. Ei trebuie învățați cum să lucreze pentru Domnul. Ei trebuie să fie instruiți, deprinși cu disciplina și antrenați după cele mai bune metode de câștigare a sufletelor pentru Hristos. Învățați‑i să-i ajute pe semenii lor tineri într‑un spirit blând și umilit. Înființați în mod sistematic diferite ramuri de activitate misionară la care să poată lua parte, acordându-le instruire și ajutor. În felul acesta, ei vor învăța cum să lucreze pentru Dumnezeu.” (Slujitorii Evangheliei, pag. 210)
„Cu o astfel de armată de lucrători, cum este tineretul nostru, corect instruit, ne putem da seama cât de curând ar fi dusă întregii lumi solia Mântuitorului crucificat, înviat și care este gata să vină!” (Solii pentru tineret, pag. 196)
Deși este necesar să existe în fiecare biserică o asociație activă a tinerilor adventiști, este foarte important ca programul tinerilor să nu fie izolat de restul bisericii. Pe lângă participarea lor la organizația tineretului, ei trebuie să fie integrați în funcții de conducere și implicați în întregul program al bisericii. Este bine să fie prezbiteri tineri, diaconese și diaconi tineri etc., care să conlucreze cu slujbașii cu experiență ai bisericii. Tinerii să fie activi în toate ramurile lucrării bisericii. „Pentru ca lucrarea să poată înainta în toate ramurile ei, Dumnezeu apelează la vigoarea, zelul și curajul tineresc. El a ales tinerii să contribuie la înaintarea cauzei Sale. Pentru a face planuri cu minte clară și a le îndeplini cu mult curaj, este nevoie de energii proaspete și neșovăitoare. Tinerii și tinerele sunt invitați să ofere lui Dumnezeu puterea tinereții lor pentru ca, prin exercitarea puterilor lor, printr‑o minte ascuțită și acțiune viguroasă, ei să poată aduce glorie numelui Său și mântuire semenilor lor.” (Slujitorii Evangheliei, pag. 67)
Declarația de misiune – Preocuparea principală a lucrării de tineret este mântuirea tineretului prin Isus Hristos. Prin lucrarea de tineret înțelegem totalitatea activităților bisericii efectuate pentru, cu și prin tineri.5
Sarcina noastră este:
1. Să-i conducem pe tineri să înțeleagă valoarea lor individuală, să descopere și să dezvolte darurile și capacitățile lor spirituale.
2. Să-i instruim și să-i împuternicim pe tineri pentru o viață de slujire a Bisericii lui Dumnezeu și a societății.
3. Să asigurăm integrarea tinerilor în toate aspectele vieții și conducerii bisericii pentru a fi angajați cu totul în misiunea bisericii.
Obiective –Ca răspuns la aceste directive inspirate, a fost organizat Departamentul Tineret care să instruiască în vederea conducerii și să pună la dispoziție surse de inspirație și planuri evanghelistice pentru Asociația tinerilor adventiști din bisericile locale. Spiritul Profetic prezintă obiectivele organizației de tineret, după cum urmează:
(1) să-i instruiască pe tineri pentru a lucra pentru alți tineri;
(2) să recruteze tineri pentru a ajuta biserica și pe „cei care mărturisesc că respectă Sabatul” și
(3) să lucreze „pentru cei care nu împărtășesc credința noastră.” (Signs of the Times, mai 1893, pag. 29)
În încercarea de a atinge aceste obiective, tinerii sunt chemați:
(1) să se roage împreună,
(2) să studieze Cuvântul împreună,
(3) să aibă o părtășie creștină prin interacțiunea cu alți tineri,
(4) să conlucreze în grupuri mici pentru a îndeplini planuri de mărturie bine pregătite,
(5) să dezvolte tact, îndemânare și talent în serviciul Maestrului și
(6) să se încurajeze unul pe altul în vederea creșterii spirituale.
Å¢inta Asociației tinerilor adventiști este: „Solia adventă în toată lumea în generația mea”.
Motto‑ul este: „Dragostea lui Hristos mă constrânge”.
Calitatea de membru al Asociației tinerilor adventiști – Există trei categorii de membri în Asociația tinerilor adventiști.
Comitetul lucrării de tineret – Comitetul tinerilor adventiști este organizația „umbrelă” din biserica locală, responsabilă pentru strategia generală a programului lucrării de tineret. Acesta include slujbașii aleși ai asociației, la care se adaugă responsabilul lucrării personale, conducătorul secțiunii Școlii de Sabat tineret, responsabilul lucrării pentru sănătate, conducătorul programului pentru companioni, conducătorul Clubului exploratorilor, conducătorul Clubului licuricilor, directorul școlii, dacă este cazul, mentorul Asociației tinerilor adventiști și pastorul. Acest comitet este prezidat de conducătorul Asociației tinerilor adventiști, care este membru al comitetului bisericii locale.
Comitetul se va întruni ori de câte ori este necesar pentru a plănui și pentru a conduce cu succes lucrarea de tineret din biserica locală. Întrunirile comitetului să includă timp de rugăciune, cercetarea modalităților de a-i ajuta pe tineri din punct de vedere spiritual și alcătuirea de planuri pentru lucrarea misionară. De asemenea, comitetul va fi răspunzător să se ocupe de programarea unor întâlniri regulate pentru tineri și va conlucra cu celelalte departamente pentru armonizarea programului de tineret cu cel al altor departamente ale bisericii locale. Pentru ca lucrarea de tineret să fie eficientă în atingerea obiectivelor ei, trebuie să fie stabilite ținte pe termen scurt și pe termen lung.
Comitetul Asociației tinerilor adventiști (ATA)–Comitetul ATA are responsabilitatea activităților tinerilor adulți ai bisericii locale și lucrează în colaborare cu celelalte secțiuni de tineret prin comitetul lucrării de tineret. Unde nu există un program pentru exploratori sau licurici, ATA va include acești membri tineri într‑o asociație a juniorilor.
Slujbașii Asociației tinerilor adventiști – Unul dintre factorii principali în vederea succesului oricărei asociații a tinerilor adventiști este conducerea ei. Atunci când slujbașii sunt creștini activi, devotați, cu inițiativă și capacitate de a-i organiza și inspira pe ceilalți, lucrarea va înainta, tinerii vor fi salvați și instruiți în serviciul lui Dumnezeu și întreaga biserică va fi întărită.
Slujbașii ATA care au fost aleși de biserică sunt: conducătorul, asistentul conducătorului, secretarul‑casier, secretarul‑casier asistent, dirijorul de cor, pianistul sau organistul și mentorul, care poate fi unul dintre prezbiterii locali. Pentru că muzica joacă un rol atât de important în formarea caracterului tinerilor, responsabilii muzicali trebuie selectați cu tot atâta grijă, ca și ceilalți slujbași ai ATA (vezi pag. 78). Acest grup formează nucleul comitetului Asociației tinerilor adventiști, care, în consfătuire cu tinerii, desemnează alți slujbași, cum ar fi: responsabilul social (pentru părtășie), responsabilul devoțional, bibliotecarul, responsabilul cu publicitatea și conducătorii diferitelor grupe de acțiune. În bisericile mai mici, pot fi încredințate mai multe responsabilități unei singure persoane. Cât mai mulți tineri ar trebui să fie implicați în alcătuirea de planuri și în executarea programului de tineret.
Conducătorul ATA și asistentul lui – Conducătorul ATA, ca urmaș al lui Hristos, trebuie să exemplifice virtuțile unui creștin veritabil, să lucreze cu un entuziasm contagios, având pe inimă povara pentru câștigarea de suflete. În ajutarea motivării tineretului pentru a colabora și a prelua responsabilități, conducătorul va sta în umbră, călăuzindu‑i, sfătuindu‑i și încurajându‑i, ajutându‑i să câștige experiență și să cunoască bucuria înfăptuirii. Este necesar ca el să studieze profilul tineretului bisericii și să‑i implice pe toți tinerii în asociație.
Conducătorul ATA va păstra o legătură strânsă cu pastorul, cu mentorul Asociației tinerilor adventiști și cu directorul Departamentului Tineret de la conferință/misiune/câmp, folosind orice ocazie pentru a se instrui și pentru a conduce asociația într‑o relație de cooperare cu biserica și conferința/misiunea/câmpul.
Asistentul conducătorului ATA îl va asista pe conducătorul asociației în lucrarea sa, iar în absența acestuia, va prezida comitetul ATA, îndeplinind responsabilitățile conducătorului. Asistentului i se pot da și alte sarcini, după cum consideră comitetul. În bisericile mai mici, comitetul poate da asistentului slujba de secretar‑casier.
Secretarul‑casier și asistentul lui –Ca și în cazul altor slujbași din biserică, însușirile principale ale secretarului‑casier trebuie să fie spiritualitatea și consacrarea. El trebuie să cunoască pe Domnul, să fie în stare să vorbească din experiența personală și să simtă povara pentru tineret. Secretarul‑casier va păstra evidența tuturor activităților asociației și va trimite un raport lunar, completat pe formulare speciale, la directorul Departamentului Tineret de la conferință/misiune/câmp care, de asemenea, va încuraja tinerii să prezinte raportul activității lor misionare, în timpul celor zece minute de la sfârșitul Școlii de Sabat, rezervate lucrării personale. (vezi nota 10 de la pag. 138)
Când este necesar, secretarul‑casier asistent îl asistă pe secretarul-casier în îndeplinirea responsabilităților sale, după cum stabilesc de comun acord și îl înlocuiește atunci când acesta lipsește.
Mentorul Asociației tinerilor adventiști –Acesta poate fi un prezbiter sau o altă persoană calificată din comitetul bisericii, care înțelege în profunzime obiectivele asociației și care simte împreună cu tinerii și înțelege importanța implicării lor în slujirea bisericii. Această persoană slujește ca ghid sau sfătuitor al slujbașilor ATA și se întâlnește cu ei regulat atunci când au loc întrunirile comitetului ATA. Mentorul va fi o persoană pe care tinerii o iubesc și al cărei sfat îl caută, lucrând împreună cu conducătorul ATA pentru a aduce înaintea comitetului bisericii nevoile tinerilor.
Mentorul trebuie să intre în legătură cu directorul de tineret de la conferință/misiune/câmp și să‑l informeze despre orice schimbări care au loc în rândurile conducătorilor asociației și despre alte probleme legate de ATA. Alături de slujbașii asociației, mentorul Asociației tinerilor adventiști va participa la cursurile de instruire a conducătorilor de tineret, organizate de conferință/misiune/câmp, pentru a ține pasul cu dezvoltarea lucrării de slujire a tineretului, devenind astfel un sfătuitor mai eficient. Pentru a se păstra continuitatea, ar fi bine dacă el ar îndeplini acest rol mai mulți ani.
Cercuri și programe ale tinerilor adventiști – Pe măsură ce tinerii se dezvoltă în relația lor cu Isus Hristos, Departamentul Tineret caută să le ofere programe dinamice și active, adaptate vârstei, care să creeze un mediu propice dezvoltării darurilor spirituale, în vederea pregătirii lor pentru viața aceasta și pentru cea viitoare. Acestea includ următoarele:
1. Programe devoționale și educaționale – straja dimineții, planuri de citire a Bibliei, serii de studii biblice personale, Săptămâna de rugăciune a tineretului, Conferințe biblice ale tineretului, cursul de instruire pentru slujirea tineretului, cursul de instruire a conducătorilor de exploratori și clubul de carte al tinerilor adventiști, Ghid, Master Ghid și cursurile de instruire din acest domeniu, specializările tinerilor adventiști, Clubul în aer liber etc.
2. Programe de mărturisire – Vocea tineretului, Echipele prieteniei, Școala de Sabat, Orele de povestiri, Echipa de intervenție a tinerilor adventiști, TinSerV, Festivalul Cuvântului, Festivalurile și Congresul de tineret, grupe muzicale, servicii sociale, grupul de acțiune prin literatură și corespondență, echipe misionare prin muzică creștină și specializările tinerilor adventiști.
3. Recreere – Mântuire prin prietenie, explorarea naturii, cluburi în aer liber, tabere ale tinerilor adventiști, tabere tematice, Premiul de argint, Premiul de aur.
Asociația juniorilor adventiști
Asociația juniorilor adventiști are ca obiective instruirea juniorilor pentru conducerea și slujirea creștină, pentru dezvoltarea fiecărei persoane până la atingerea potențialului ei maxim. În acele localități unde funcționează școli ale bisericii, Asociația juniorilor adventiști este inclusă în programa școlară, iar dirigintele este responsabilul asociației. Când Asociația juniorilor adventiști funcționează în școală, fiecare clasă este considerată o asociație, iar copiii din clasele elementare sunt considerați membri în pregătire. Copiii din clasele mai mari sunt membri de drept ai Asociației juniorilor adventiști.
Deși dirigintele este responsabilul, elevii sunt cei care ar trebui să conducă întâlnirile care se țin de obicei săptămânal, în prima oră de clasă. Elevii conducători, incluzând aici conducătorul, conducătorul asistent, secretarul, casierul, dirijorul, pianistul și orice alt conducător cu responsabilitate, pe care ar putea decide clasa să-l includă aici, sunt aleși de către clasă în colaborare cu dirigintele. De obicei, slujbașii activează pentru o perioadă, de la o lună la un trimestru, pentru a da tuturor elevilor ocazia de a conduce și de a purta responsabilități. Unde nu funcționează o astfel de școală, juniorii pot fi integrați în programul de slujire al tinerilor bisericii sau pot fi organizate întâlniri separate ale Asociației juniorilor adventiști la timpul potrivit. În unele biserici, Clubul exploratorilor a înlocuit Asociația juniorilor adventiști, pentru că programul lui specializat include aceleași obiective, la care se adaugă alte oportunități. Acolo unde ființează și un Club al exploratorilor și o Asociație a juniorilor adventiști, trebuie să existe o coordonare și o colaborare strânsă între cele două, responsabilul Asociației juniorilor adventiști făcând parte din comitetul Clubului exploratorilor (conform Manualului instructorului de exploratori) și viceversa. (vezi pct.11 din notele de la finalul acestui capitol)
Membrii Asociației juniorilor adventiști vor învăța și, prin harul lui Dumnezeu, se vor strădui să urmeze angajamentul, legea și idealurile juniorilor adventiști:
Angajamentul juniorului adventist
Prin harul lui Dumnezeu
voi fi curat, bun și cinstit,
voi respecta legea juniorului adventist,
voi fi servul lui Dumnezeu și prietenul oamenilor.
Legea juniorului adventist
Legea juniorului adventist înseamnă pentru mine
să citesc zilnic textul din straja dimineții,
să‑mi îndeplinesc conștiincios datoria,
să am grijă de corpul meu,
să‑mi păstrez conștiința curată,
să fiu amabil și ascultător,
să mă port cuviincios în Casa Domnului,
să am întotdeauna un cântec în inimă,
să merg oriunde mă trimite Dumnezeu.
Å¢inta și motto‑ul sunt aceleași ca și la tineri.
Calificările tinerilor adventiști – Există șase calificări care pot fi acordate juniorilor: Ucenic, Călător, Mesager, Navigator, Ghid Asistent și Ghid. La fiecare treaptă de calificare, se oferă câte o insignă. Astfel de calificări se acordă și copiilor din clasele I-IV: Albinuța, Raza de soare, Constructorul și Mâini harnice. (vezi Apendice referitor la calificările din România)
Specializările tinerilor adventiști –Există o gamă variată de specializări în misiune, activități sociale, arte și meșteșuguri, gospodărie, industrii și agronomie, profesii, natură, recreere, știință și sănătate. Acestea includ diferite niveluri, atât la juniori, cât și la seniori. Un program de obținere al nivelului de Master poate reprezenta o motivație în plus pentru tineri.
Clubul exploratorilor
Clubul exploratorilor este un program al bisericii care oferă cadrul în care să se manifeste spiritul de aventură și de explorare existent în fiecare junior. Acesta include activități în aer liber alese cu grijă, explorarea naturii, dezvoltarea îndemânării juniorilor și a vocației, dincolo de posibilitățile unei Asociații a juniorilor adventiști. Într‑un astfel de cadru, accentul spiritual este bine primit și clubul exploratorilor și-a demonstrat pe deplin influența în câștigarea de suflete. În multe biserici, Clubul exploratorilor a înlocuit tradiționala Asociație a juniorilor adventiști și acolo unde există o școală a bisericii, clubul va suplimenta activitatea Asociației juniorilor adventiști.
Activitățile incluse în Clubul exploratorilor sunt: tabere, expoziții în aer liber, învățarea unui meșteșug, explorarea naturii, studiu biblic, proiecte misionare, excursii, tururi cicliste și multe alte activități interesante.
Copiii din clasele V-VIII pot fi aleși pentru a deveni membri ai Clubului exploratorilor printr‑o ceremonie specială de învestire. Emblema triunghiulară a fost adoptată de toate țările, chiar dacă numele de explorator este redat diferit în alte limbi, prin traducere și echivalență locală. Membrii poartă la toate întâlnirile uniforma exploratorului acceptată, inclusiv la întâlnirea săptămânală a clubului, la expozițiile exploratorilor, în taberele lor și în Sabat dimineață la biserică, cu ocazia Zilei exploratorului. În unele biserici, grupele sunt împărțite în Clubul exploratorilor juniori și Clubul exploratorilor adolescenți, iar atunci când exploratorii mai mari ajung la vârsta de 15 ani, ei pot începe pregătirea pentru a deveni instructori, înscriindu-se într-un program special organizat de conferință – Școala de ghizi.
Biserica alege conducătorul clubului exploratorilor și asistentul (asistenții) pe termen de un an sau doi ani, la alegerile generale. Dacă sunt aleși două ajutoare, se va alege un bărbat și o femeie. Unul dintre aceștia poate sluji și ca secretar și casier al clubului. Conducătorul este membru al comitetului bisericii și al comitetului Departamentului Tineret. Echipa de conducere a exploratorilor mai cuprinde instructorii pentru îndemânări, pentru clasele de studiu al naturii și conducătorii grupelor de șase până la opt exploratori.
Multe materiale și resurse sunt puse la dispoziție de directorul de tineret de la conferință/misiune/câmp.
Clubul licuricilor
Clubul licuricilor este un program centrat pe părinți/biserică cu scopul de a-i dota pe părinți cu mijloace pe care să le folosească în lucrul cu copiii de școală primară și este conceput să stimuleze curiozitatea în continuă creștere a copiilor pentru lumea înconjurătoare. Acest program include activități specifice vârstei, care-i implică atât pe părinte, cât și pe copil în activități recreaționale, în însușirea de îndemânări simple, în prețuirea creațiunii lui Dumnezeu și alte activități care pot trezi interesul la vârsta respectivă. Acestea sunt realizate dintr‑o perspectivă spirituală, pregătind integrarea copiilor ca exploratori în biserică.
Conducătorul clubului de licurici și ajutoarele sale sunt alese de biserică, pentru un an sau doi, la alegerile generale. Ceilalți membri ai echipei de conducere sunt selectați de conducătorii aleși. Conducătorul este membru al comitetului bisericii și al comitetului lucrării de tineret din biserica locală. Resursele sunt puse la dispoziție de directorul Departamentului Tineret de la conferință.
Educația creștină și școala bisericii
Idei generale – Biserica dispune de un sistem de instruire capabil să asigure tineretului o educație fizică, mintală, spirituală, socială și profesională bine echilibrată, în armonie cu standardele și idealurile bisericii, căci Dumnezeu este izvorul valorilor morale și al adevărului. Scopul declarat al bisericii este refacerea în om a chipului Creatorului, având ca urmare cea mai bună dezvoltare a întregii ființe, atât pentru viața aceasta, cât și pentru cea veșnică.
Biserica conduce propriile școli, de la grădiniță până la universitate, cu scopul de a transmite copiilor propriile ei idealuri, credințe, atitudini, valori, deprinderi, obiceiuri. Școlile din afara bisericii caută să formeze cetățeni patrioți, supuși legilor, și să transmită anumite valori. Pe lângă acestea, școlile adventiste urmăresc formarea unor creștini adventiști de ziua a șaptea loiali și conștiincioși. Sursa, mijloacele și scopul educației adventiste de ziua a șaptea sunt: o adevărată cunoaștere a lui Dumnezeu, părtășia cu El în studiu și slujire, asemănarea cu El în caracter.
Obiective – Școlile conduse de biserică se vor strădui să ofere tuturor elevilor o educație în cadrul științei mântuirii. Trebuie să fie studiate principiile de bază și ramurile științei pentru a putea fi folosite cu competență. În mod special, aceste școli se vor strădui să-i conducă pe elevi la o înaltă înțelegere a principiilor sănătății și cumpătării, o bună stăpânire a proceselor fundamentale ale învățării, formându‑i să fie membri valoroși ai familiilor lor, cu bune aptitudini profesionale, cu o bună educație civică și maturitate etică, în stare să folosească bine timpul liber.
Școlile vor urmări să atingă obiectivele de consacrare spirituală, conștiință de sine, integrare socială, responsabilitate civică, misiune și slujire mondială, bunăstare economică prin muncă de calitate, toate acestea avându‑L pe Hristos în centru.
Secretarul Departamentului Educație – Înțelegerea profundă și viziunea clară a educației creștine, ale cărei scopuri fundamentale se armonizează cu acelea ale răscumpărării, nu pot fi dezvoltate și stimulate decât acolo unde bisericii îi este mereu amintit rolul superior al unei astfel de educații. În acest scop, fiecare biserică trebuie să aleagă un secretar al Departamentului Educație care să promoveze și să încurajeze educația creștină. El trebuie să fie membru al comitetului executiv al Asociației pentru cămin și școală, să lucreze în colaborare cu asociația. (vezi pct.14 din notele de la sfârșitul acestui capitol)
Asociația pentru cămin și școală
Scop – Scopul asociației este dublu:
1. Să instruiască părinții;
2. Să unească familia, școala și biserica în străduința lor de a oferi copiilor adventiști de ziua a șaptea o educație creștină.
Obiective:
1. Să instruiască părinții în cooperare cu biserica și școala, în lucrarea lor de promovare a dezvoltării depline a copilului, în „dezvoltarea armonioasă a puterilor fizice, mintale și spirituale”. (Ellen G. White, Educație, pag. 13)
2. Să promoveze colaborarea dintre părinți și profesori, în cadrul procesului educațional.
3. Să ofere călăuzire pentru stabilirea în familie a unei atmosfere de dragoste și disciplină, în care valorile creștine adventiste să‑i fie insuflate copilului prin studiul Bibliei, rugăciune, închinare familială și prin exemplul părinților.
4. Să ofere ocazie părinților și profesorilor să dezvolte o relație pozitivă în lucrarea lor pentru copii.
5. Să sprijine școala bisericii în eforturile ei de a armoniza cât mai bine principiile educației creștine în filosofie, conținut și metodologie.
6. Să întărească relația dintre cămin și școală, prin promovarea unor activități, cum ar fi:
a. oferirea de sugestii administrației și comitetului școlar pentru îmbunătățirea programei,
b. încurajarea contactelor frecvente dintre cămin și școală,
c. încurajarea părinților de a vizita școala,
d. încurajarea profesorilor de a vizita familiile elevilor,
e. asigurarea de servicii voluntare, la cererea școlii,
f. oferirea de ajutor pentru procurarea de echipament și mijloace suplimentare celor primite de la biserica locală sau conferință/misiune/câmp.
7. Să acționeze pentru îndeplinirea obiectivului de a-l înscrie pe fiecare copil al bisericii în școala acesteia. Să se depună eforturi serioase pentru a asigura modalități ca și copiii dezavantajați să frecventeze școala bisericii, astfel încât niciun copil adventist de ziua a șaptea să nu fie privat de posibilitatea de a beneficia de o educație adventistă de ziua a șaptea.
Calitatea de membru – Membrii bisericii și conducătorii școlii sunt membri ai Asociației pentru cămin și școală.
Slujbașii Asociației pentru cămin și școală – Toți părinții elevilor sunt încurajați să activeze în cadrul Asociației pentru cămin și școală. Totuși, slujbașii acestei asociații trebuie să fie membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Slujbașii sunt: președintele, vicepreședintele, secretarul‑casier, bibliotecarul și secretarul Departamentului Educație al bisericii (vezi pag. 156). Pentru a asigura continuitate, se recomandă ca unii dintre slujbași să fie realeși pentru un al doilea termen.
Conducătorul – Conducătorul Asociației pentru cămin și școală trebuie să fie un membru al bisericii, cu experiență și succes în educarea copiilor, receptiv la ideile noi, capabil să învețe pe alții și convins de importanța educației creștine.
Secretarul‑trezorier – Secretarul‑trezorier trebuie să păstreze rapoartele asociației și să le trimită la începutul și sfârșitul fiecărui an școlar directorului Departamentului Educație de la conferință/misiune/câmp.
Fondurile asociației trebuie să fie canalizate prin trezorierul bisericii/școlii, păstrate ca fond separat și verificate conform regulilor denominaționale.
Din oficiu – În virtutea poziției sale, directorul școlii trebuie să fie membru din oficiu al comitetului Asociației pentru cămin și școală.
Comitetul școlii bisericii
Membrii – Forul administrativ al fiecărei școli elementare și gimnaziale, care este condusă de o singură biserică, va fi ales de comitetul acelei biserici sau de un comitet al școlii, numit de comitetul comunității. De aceea, acest organism poate să fie un comitet distinct al școlii, fie comitetul bisericii, fie un comitet al școlii format din membri ai comitetului bisericii, ales pentru acest scop.
Acolo unde se unesc două sau mai multe biserici pentru a conduce o școală, forul administrativ va fi compus din reprezentanți ai fiecărei biserici.
Unul sau mai mulți membri ai comitetului școlar pot fi aleși dintre membrii comitetului bisericii, astfel încât să fie o strânsă legătură între comitetul școlar și comitetul bisericii.
Pastorul bisericii va fi membru al comitetului școlar. Acolo unde școala este condusă de mai multe biserici, se obișnuiește ca pastorii acestora să fie membri ai comitetului școlar.
În gimnazii și în școlile elementare, directorul sau profesorul principal al școlii trebuie să fie membru al comitetului.
Unii membri ai comitetului pot fi părinți ai copiilor care frecventează școala, așa încât comitetul să poată beneficia de punctele de vedere și de sfatul părinților, rezultate dintr‑o observare atentă și din experiență.
Slujbașii – Slujbașii sunt următorii: un președinte și un secretar. În comitetul școlar unit dintr‑o școală susținută de două sau mai multe biserici, se va numi și un casier, un vicepreședinte și un secretar asistent. Acolo unde școala este susținută de o singură biserică, președintele trebuie să fie ales de biserică; acolo unde școala este susținută de mai multe biserici, președintele va fi ales de comitet dintre proprii săi membri, la prima întâlnire după alegerea sa. În cazul în care nu este posibilă o înțelegere între biserici, numirea va fi făcută de comitetul Departamentului Educație al conferinței/misiunii/câmpului sau de comitetul conferinței/misiunii/câmpului. Directorul școlii este numit, de regulă, secretar al comitetului.
Relația dintre comitetul școlar și bisericile locale – Acolo unde două sau mai multe biserici susțin o școală, orice acțiune a comitetului care implică obligații financiare din partea acestora trebuie să fie supusă spre aprobare comitetelor bisericilor respective.
Durata mandatului – Acolo unde se alege un comitet școlar separat, în ceea ce privește timpul alegerii membrilor acestuia și durata mandatului lor, poate fi urmat unul dintre următoarele două planuri: (1) toți membrii sunt aleși la sfârșitul anului calendaristic sau financiar și activează timp de un an; (2) membrii primului comitet pot fi aleși pe termen de unul, doi, respectiv, trei ani, noii membri fiind aleși în fiecare an următor, pe o perioadă de trei ani. Scopul acestui plan este de a avea în comitet un nucleu de membri experimentați, care să asigure continuitatea unui program educațional eficient.
Locurile vacante sunt ocupate în același mod ca și celelalte locuri vacante din cadrul slujbelor bisericii, noul numit rămânând să activeze numai până la expirarea termenului.
Ședințele comitetului – Comitetul școlii trebuie să se adune într‑un loc și timp anumit, cel puțin o dată pe lună, în timpul anului școlar.
Calități – Membrii comitetului școlar trebuie să fie aleși în funcție de consacrarea, credința și loialitatea lor față de principiile educației creștine, pentru judecata lor sănătoasă și pentru tactul lor, în funcție de experiența în problemele școlii și de priceperea în domeniul financiar. Ei trebuie să creadă în principiile și recomandările bisericii privind educația și să fie dispuși să le urmeze.
Întrucât comitetul școlii elementare și/sau gimnaziale este o organizație importantă în biserica locală, membrii lui trebuie să fie aleși cu multă grijă. Persoanele care nu au încredere în școlile creștine și care nu simpatizează cu programul lor nu trebuie să fie alese ca membri ai comitetului școlii. Convingerea că aceste planuri sunt date de Dumnezeu, credința, curajul și înțelegerea sunt tot atât de esențiale pentru succesul în acest domeniu, ca și în alte îndeletniciri.
Îndatoririle slujbașilor – Președintele convoacă și prezidează ședințele de comitet și supraveghează ca hotărârile acestuia să fie aduse la îndeplinire. El/ea contrasemnează toate comenzile financiare redactate de secretar.
Președintele este membru din oficiu al comitetului de inspecție al școlii elementare și gimnaziale. Acest comitet are responsabilitatea de a supraveghea și evalua școala elementară și gimnazială și lucrarea lor.
Secretarul păstrează într‑un registru permanent raportul fiecărei ședințe, eliberează comenzile pentru alimentarea diverselor conturi și achitarea obligațiilor, poartă corespondența comitetului.
Acolo unde școala este condusă de o singură biserică, lucrarea casierului este, de obicei, îndeplinită de casierul bisericii sau de asistentul său, care primește taxele școlare și alți bani, achită sumele solicitate de secretar, cererea fiind contrasemnată de președinte, păstrează un raport atent al tuturor banilor care trec prin mâinile lui, întocmește un raport permanent al acestora, păstrat într‑un registru corespunzător, și prezintă comitetului un raport detaliat, la fiecare ședință lunară. Într‑un comitet unit, unde sunt implicate două sau mai multe biserici, comitetul va numi un casier pentru această lucrare.
Funcții –Vezi regulamentele diviziunii pentru funcționarea bordului școlii și funcțiile lor.
Departamentul de Comunicare
Importanța unei comunicări eficiente – De‑a lungul anilor, i s‑au dat bisericii instrucțiuni cerești cu privire la importanța folosirii mijloacelor contemporane de comunicare media în răspândirea Evangheliei. Noi am fost sfătuiți: „Trebuie să folosim orice mijloc legitim pentru a duce lumina înaintea oamenilor. Să utilizăm presa și orice agent de publicitate pentru a atrage atenția asupra lucrării.” (Mărturii, vol. 6, pag. 36)
„Vor fi descoperite mijloace pentru a se ajunge la inimile oamenilor. Unele dintre metodele folosite în această lucrare trebuie să difere de metodele folosite în trecut.” (Evangelism, pag. 105)
Organizarea – Organizarea acestei slujiri necesită implicarea fiecărui lucrător al bisericii, a fiecărui laic și a fiecărei instituții adventiste de ziua a șaptea. Departamentul de Comunicare promovează folosirea unui program sănătos de relații publice și folosește toate mijloacele tehnice contemporane de comunicare, tehnologiile accesibile și mass-media în răspândirea Evangheliei veșnice. Acest departament necesită alegerea în fiecare biserică locală a unui secretar, și, acolo unde este necesar, a unui comitet pentru acest departament.
Lucrarea secretarului Departamentului de Comunicare – Secretarul Departamentului de Comunicare din biserică este responsabil cu strângerea și transmiterea de informații. Când se ivesc ocazii, secretarul va asigura difuzarea unor programe cu interviuri luate unor personalități și înregistrate și va face demersurile necesare pentru ca acestea să fie introduse la rubrica de știri. El se va strădui să mențină o relație de prietenie, de cooperare cu redactorii și cu alte persoane care lucrează în domeniul mijloacelor de comunicare în masă. (vezi nota 15 de la pag. 139)
Secretarul Departamentului de Comunicare va colabora cu directorul de Comunicare de la conferință/misiune/câmp pentru îndeplinirea planurilor conferinței/misiunii/câmpului și va prezenta, la cerere, rapoarte periodice pentru adunările administrative ale bisericii.
Comitetul Departamentului de Comunicare – Într‑o biserică mai mare, un comitet pentru comunicare ar putea să soluționeze mai bine numeroasele aspecte ale relațiilor publice și ale programului comunicării din biserică decât ar putea-o face secretarul singur. Acest comitet, care‑l are ca președinte pe secretarul Departamentului de Comunicare, va fi ales cu ocazia alegerilor generale ale slujbașilor bisericii. Membrilor comitetului li se pot încredința anumite responsabilități speciale, cum ar fi: colaborarea cu presa, cu producătorii media, cu personalul online și cu mijloacele de comunicare interne ale bisericii. Acolo unde există o instituție a bisericii, trebuie să fie invitat un membru din personalul acesteia pentru a participa la ședințele comitetului.
Pastorul, care este în primul rând responsabil cu programul de comunicare al bisericii sale, va colabora strâns ca sfătuitor cu secretarul și comitetul acestui departament.
Relația cu celelalte departamente ale bisericii – Pentru a sluji biserica într-un mod corespunzător, secretarul Departamentului de Comunicare trebuie să fie la curent cu evenimentele planificate și programate. Orice organizație auxiliară a bisericii poate numi o persoană care să furnizeze secretarului sau comitetului Departamentului de Comunicare știrile din activitatea departamentelor.
În centrele adventiste mai mari – Dacă mai multe biserici dintr‑un oraș organizează un comitet comun pentru Departamentul de Comunicare, fiecare secretar pentru comunicare trebuie să fie membru al acelui comitet și să lucreze în armonie cu toate planurile generale. Acest comitet va coordona mai bine folosirea știrilor și a altor mijloace de comunicare în interesul acelor biserici. Înființarea acestui comitet va fi inițiată de directorul Departamentului de Comunicare de la conferință/misiune/câmp. Întâlnirile unui astfel de comitet central vor fi convocate și prezidate de un președinte ales de grup.
Departamentul de Comunicare de la diviziune, uniune și conferință locală/misiune/câmp vor oferi instrucțiuni detaliate secretarilor Departamentului de Comunicare și, prin materiale tipărite, corespondență și alte mijloace, vor oferi în mod constant ajutor și inspirație.
Calități – Secretarul Departamentului de Comunicare trebuie să fie ales cu multă grijă. El trebuie să aibă: (1) capacitatea de a reprezenta corect Biserica, (2) judecată sănătoasă, (3) aptitudini organizatorice, (4) talentul de a redacta știri într‑o formă atractivă, convingătoare și corectă din punct de vedere gramatical, (5) bunăvoință de a îndeplini această responsabilitate, (6) capacitatea de a relaționa cu oamenii.
Departamentul Sănătate
Biserica acceptă responsabilitatea de a face cunoscut lumii pe Hristos și crede că aceasta include obligația morală de a păstra demnitatea umană prin obținerea unui nivel optim de sănătate fizică, mintală și spirituală. Pe lângă slujirea celor care sunt bolnavi, această responsabilitate se extinde și asupra prevenirii îmbolnăvirilor, prin educație sanitară eficientă și prin călăuzire în promovarea unei sănătăți optime, fără a folosi tutun, alcool, alte droguri sau hrană necurată. Unde este posibil, membrii să fie încurajați să adopte o dietă preponderent vegetariană.
Responsabilul Departamentului Sănătate – Pentru organizarea și aplicarea unui program eficient în biserică, este necesar să fie ales un responsabil al Departamentului Sănătate. El/ea trebuie să fie interesat de promovarea standardelor de viețuire sănătoasă ale bisericii printre membrii acesteia și în societate, prin programe de sănătate conduse de biserică. Conducătorul trebuie să fie capabil să selecteze programe și informații care reflectă idealurile și filozofia Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, integrându‑le într‑o mărturie spirituală și fizică efectivă. (vezi nota 17 de la pag. 140)
Responsabilul asistent al Departamentului Sănătate – Datoria acestuia este de a-l sprijini pe responsabil în îndeplinirea îndatoririlor sale.
Comitetul Departamentului Sănătate – Acolo unde este necesar, va fi ales un comitet al acestui departament. Acest comitet este desemnat să asigure o călăuzire dedicată membrilor bisericii și comunității sociale din district cu privire la un stil de viață sănătos să contribuie la lucrarea de câștigare de suflete printr‑un program viabil de sănătate și temperanță, cu accent pe viața spirituală (vezi nota 18 de la pag. 140). Pastorul, dacă nu este președinte, trebuie să fie membru din oficiu al acestui comitet.
Activități ale Departamentului Sănătate – Comitetul Departamentului Sănătate, în colaborare cu comitetul Departamentului Lucrare personală, va conduce un plan de activități, care va include: programe de abandonare a fumatului, cursuri de gătit, cercuri de sănătate, programe antistres și alte activități asemănătoare.
Asociația pentru Sănătate și Temperanță – În unele zone, se pot înființa asociații ale lucrării pentru sănătate sau asociații de temperanță, ca entități separate, distincte de organizația bisericii. Directorul de la conferință/misiune/câmp va fi implicat în înființarea unor astfel de organizații.
Darurile Sabatului mondial al lucrării pentru sănătate ‑ Întreaga sumă este trimisă conferinței locale /misiunii/câmpului pentru a fi distribuită potrivit regulamentelor Conferinței Generale, diviziunii, uniunii și conferinței/misiunii/câmpului. La cererea conferinței/misiunii/câmpului, până la 25% din darurile adunate în biserica locală pot fi înapoiate acesteia pentru susținerea programelor lucrării pentru sănătate.
Departamentul Administrarea creștină a vieții
Departamentul Administrarea creștină a vieții a fost organizat pentru ajutorarea membrilor în a deveni ispravnici adevărați și pentru punerea în aplicare a planului lui Dumnezeu de dăruire sistematică în întreaga biserică. Din moment ce responsabilitatea isprăvniciei include o organizare corectă a întregii vieți, conceptele ei încurajează grija atentă față de templul trupului, buna folosire a timpului, a capacităților și mijloacelor materiale. Departamentul acordă asistență în plănuirea și organizarea resurselor bisericii cu scopul unei lucrări complete. Obiectivele ei spirituale și financiare sunt cuprinse în următoarea declarație: „Atunci când ei se vor trezi și vor înălța rugăciuni către Dumnezeu, când vor depune toate energiile și mijloacele lor la picioarele lui Isus, cauza adevărului va triumfa”. (Mărturii, vol. 4, pag. 475)
Responsabilul Departamentului Administrarea creștină a vieții –Responsabilul Departamentului Administrarea creștină a vieții este ales de biserică pe baza capacității de a pune în aplicare ideile și obiectivele trasate de Departamentul Administrarea creștină a vieții și trebuie să aibă următoarele calități: (1) să fie un conducător spiritual, (2) să practice principiile administrării creștine a vieții, (3) să aibă o bună înțelegere cu privire la programul spiritual și financiar al bisericii, (4) să fie dispus să consacre timp necesar pentru plănuirea, organizarea și conducerea în domeniile de responsabilitate desemnată, în cooperare cu directorul pentru administrarea creștină a vieții de la conferință/misiune/câmp, cu pastorul și comitetul bisericii.
Responsabilul Departamentului Administrarea creștină a vieții acționează ca verigă de legătură între Departamentul Administrarea creștină a vieții de la conferință/misiune/câmp și biserica locală.
Departamentul Viața de familie
Obiectivul principal al Departamentului Viața de familie este să întărească familia pentru a deveni un centru de promovare a uceniciei. Familia a fost întemeiată de Dumnezeu la creațiune ca instituție umană fundamentală. Ea formează cel dintâi cadru în care sunt însușite valorile și în care se dezvoltă capacitatea stabilirii de relații apropiate cu Dumnezeu și cu celelalte ființe umane.
Departamentul Viața de familie este o lucrare a harului care recunoaște învățăturile biblice privitoare la familie ca fiind normative și înalță idealurile lui Dumnezeu cu privire la viața de familie. În același timp, această lucrare contribuie la înțelegerea experiențelor marcante ale indivizilor și familiilor din această lume decăzută. Astfel, Departamentul Viața de familie are ca obiectiv să ajute familiile să înainteze spre idealurile divine, în timp ce contribuie la răspândirea Evangheliei harului mântuitor al lui Dumnezeu și a făgăduinței dezvoltării prin locuirea lăuntrică a Duhului Sfânt.
Departamentul Viața de familie se concentrează pe relațiile dintre oameni. Este preocupat de nevoile cuplurilor căsătorite, de nevoile părinților și copiilor, de nevoile familiei, ale celor necăsătoriți și ale tuturor membrilor cercului mai larg al familiei, în condițiile trecerii acestora prin etapele previzibile de dezvoltare și ale luptei cu schimbările neașteptate din viață.
Departamentul Viața de familie întărește și încurajează familiile sănătoase. Responsabilii acestui departament ajută la construirea și menținerea unor relații de familie puternice, deoarece recunoaște că familiile creștine sănătoase produc membri puternici pentru Împărăția lui Dumnezeu și constituie o mărturie atrăgătoare pentru societate. Departamentul Viața de familie promovează înțelegerea, acceptarea și dragostea în interiorul familiei și în familia lărgită a lui Dumnezeu și încurajează reconcilierea și vindecarea conflictului dintre generații, promise în solia lui Ilie din Maleahi 4,5.6. El oferă speranță și sprijin celor răniți prin abuz, din cauza familiilor dezbinate și a relațiilor rupte. Departamentul Viața de familie cultivă competența și priceperea în diverse domenii necesare în relațiile interpersonale. Departamentul oferă ocazii de dezvoltare prin educarea și îmbogățirea vieții de familie. El încurajează indivizii, cuplurile căsătorite și familiile, ca atunci când este necesar, să recurgă la serviciile de consiliere.
O slujire corespunzătoare a familiei trebuie să cuprindă: consiliere premaritală pentru toate cuplurile înainte de căsătorie; ocazii pentru întărirea vieții de familie: educarea părinților, în special pentru cei rămași văduvi și a familiilor cu părinți vitregi; instruirea familiei pentru evanghelizare în familie și constituirea de familii‑suport pentru a le ajuta pe cele cu nevoi speciale.
Comitetul Departamentului Viața de familie – Pentru a satisface mai bine nevoile familiilor din biserică, comitetul bisericii locale poate înființa un comitet pentru viața de familie, condus de liderul acestui departament. (vezi nota 20 de la pag. 141)
Responsabilul Departamentului Viața de familie – La conducerea acestui departament poate fi aleasă o persoană sau un cuplu căsătorit. Persoana trebuie să aibă o atitudine pozitivă față de Dumnezeu, față de sine, față de alții și față de biserică. Responsabilul (responsabilii) trebuie să fie exemplu/exemple model/modele în privința relațiilor puternice de familie, aflate în creștere, și să dovedească un interes sincer pentru promovarea bunăstării tuturor familiilor. Pentru a fi eficient, este necesar ca responsabilul Departamentului Viața de familiesă înțeleagă planul de răscumpărare al lui Dumnezeu, pentru a putea să se ocupe de cei ale căror relații au fost distruse din cauza păcatului. Este important, de asemenea, ca liderul acestui departament să fie în stare să păstreze confidențialitatea și să știe când și cum să încurajeze pe cei aflați în situații critice să recurgă la servicii specializate de consiliere.
Departamentul Misiunea Femeii
Departamentul Misiunea Femeii există pentru a susține, încuraja și motiva femeile adventiste în umblarea lor zilnică ca ucenice ale lui Isus Hristos și ca membre ale bisericii Sale mondiale. Misiunea acestui departament este, într‑un sens mai larg, comună tuturor creștinilor – aceea de a înălța pe Hristos în biserică și în lume.
Obiective – Această slujire urmărește:
1. Să stimuleze creșterea spirituală și reînnoirea spirituală
2. Să afirme că femeile au o valoare inestimabilă în virtutea creării și răscumpărării lor, să le pregătească pentru a sluji în biserică și să ofere o perspectivă a femeilor în problemele bisericii.
3. Să slujească în cadrul spectrului larg al nevoilor femeilor pe toată perioada vieții, acordându-se o atenție cuvenită perspectivelor multiculturale și multietnice.
4. Să contacteze și să coopereze cu alte departamente specializate ale bisericii pentru a facilita slujirea pentru femei și de către femei.
5. Să promoveze buna înțelegere între femeile din biserica mondială care să încurajeze legăturile de prietenie, susținerea reciprocă și schimbul creativ de idei și informații.
6. Să sfătuiască și să încurajeze femeile adventiste de ziua a șaptea să creeze modalități de a se implica în activitățile bisericii, pe măsură ce ele își sporesc potențialul în Hristos.
7. Să găsească modalități și mijloace care să motiveze fiecare femeie adventistă de ziua a șaptea să‑și folosească darurile în completarea talentelor celorlalți, în timp ce lucrează intens pentru promovarea misiunii globale a bisericii.
Responsabila Departamentului Misiunea Femeii – Responsabila Departamentului Misiunea Femeii este aleasă de biserică cu scopul de a dezvolta slujirea specifică pentru a le încuraja pe femei și a le pregăti să lucreze pentru Dumnezeu și biserică. Ea este președinta comitetului Departamentului Misiunea Femeii și încurajează ideile și planurile care să mărească contribuțiile femeilor la misiunea bisericii. Ca președintă, este responsabilă de alcătuirea agendei, de moderarea discuțiilor și dezvoltarea coeziunii de grup prin mărturie personală, rugăciune și părtășie.
De asemenea, ea slujește ca membru în comitetul bisericii, integrând activitățile și programele destinate femeilor în programul mai larg al bisericii. Este responsabilitatea ei de a ține biserica informată cu privire la contribuția Departamentului Misiunea Femeii la viața bisericii. Persoana de legătură a coordonatoarei pentru instruire și resurse din biserica locală este directorul Departamentului Misiunea Femeii de la conferința/misiunea/câmpul local(ă).
Calitățile responsabilei Departamentului Misiunea Femeii – Responsabila Departamentului Misiunea Femeii trebuie să fie o femeie care să posede o fire sensibilă, grijulie, care să simtă povara pentru Departamentul Misiunea Femeii și problemele legate de el, care să aibă un echilibru în perspectivele ei, așa încât să poată reprezenta un spectru larg al femeilor și să aibă abilitatea de a încuraja celelalte femei să cultive darurile lor spirituale. Ea trebuie să fie în stare să lucreze bine cu femeile din biserică, cu pastorul și comitetul bisericii.
Comitetul Departamentului Misiunea Femeii – Responsabila Departamentului Misiunea Femeii lucrează împreună cu pastorul și comitetul bisericii în vederea stabilirii comitetului Departamentului Misiunea Femeii care să stimuleze slujirea femeilor în biserică. Acest comitet trebuie să fie compus din persoane interesate de toate nevoile femeilor și de serviciile pe care ele le pot face. Pentru a forma o echipă echilibrată, membrii trebuie să fie persoane cu talente și experiențe variate. (vezi nota 22 de la pag. 142).
Departamentul Copii
Departamentul Copii există pentru a dezvolta credința copiilor, de la naștere până la vârsta de 14 ani, conducându-i la unirea cu biserica. Departamentul acesta caută să ofere o slujire pe mai multe căi, pentru a conduce copiii la Isus și a-i educa în umblarea lor zilnică cu El și, în felul acesta, va coopera cu Departamentul Școlii de Sabat și alte departamente pentru oferirea unei educații religioase copiilor.
Misiunea – Misiunea Departamentului Copii este de a cultiva relația iubirii și slujirii între copii și Isus. Departamentul caută să-și împlinească această misiune prin dezvoltarea:
– slujirii orientate spre har, prin care toți copiii vor experimenta iubirea necondiționată a lui Isus, vor găsi asigurarea acceptării și iertării și I se vor consacra Lui.
– slujirii generale, prin care voluntarii care slujesc și copiii pentru care ei slujesc vor fi prețuiți indiferent de rasă, culoare, limbă, sex, vârstă, abilități sau circumstanțe socio-economice și vor fi implicați fără nicio discriminare în activități.
– conducerii prin slujire, prin care voluntarii sunt împuterniciți, instruiți și echipați pentru o slujire efectivă a copiilor.
– slujirii orientate către alții, prin care copiilor li se dă ocazia să le slujească oamenilor din vecinătatea sau din orașul lor și sunt învățați cum să-i abordeze pe alții acum, dar și în viitor.
– slujirii cooperative, ceea ce implică lucrarea cu alte entități, cum ar fi departamentele Viața de familie, Școala de Sabat, Lucrare Personală, Tineret, Educație, Administrarea creștină a vieții etc., pentru a atinge obiectivele comune.
– slujirii pentru obținerea siguranței prin care bisericile: a) aleg voluntari de o înaltă ținută spirituală și cu un bun fundament moral; b) adoptă persoane care să protejeze biserica de neplăceri și pe copii de abuzurile fizice, emoționale, sexuale și spirituale.
– slujirii evanghelistice, prin care, copiilor care nu sunt incluși în familia bisericii, li se va prezenta iubirea lui Isus, prin programe de abordare a altora cum ar fi: Școlile Biblice de vacanță, Școlile de Sabat pentru copii, Cluburile Biblice ale vecinătății și Orele de povestiri. (vezi nota 24, pag. 142)
Ellen G. White subliniază importanța lucrării pentru copii atunci când spune:
„Nu se poate evidenția destul importanța educării de timpuriu a copiilor. Lecțiile pe care copilul le învață în timpul primilor șapte ani au mai mult de-a face cu formarea caracterului decât tot ceea ce învață în anii următori”. (Îndrumarea copilului, pag. 193)
„Este de asemenea adevărat că cei mai receptivi față de învățăturile Evangheliei sunt copiii; inimile lor sunt deschise față de influențele divine și puternice pentru a reține învățăturile primite. Copiii mici pot fi creștini, având o experiență în conformitate cu vârsta lor. Ei trebuie să fie educați în lucrurile spirituale, iar părinții trebuie să le creeze orice posibilitate pentru a-și forma caractere asemănătoare caracterului lui Isus Hristos.” (Hristos, Lumina lumii, pag. 515)
„Copiii de opt, zece sau doisprezece ani sunt destul de mari pentru a li se prezenta subiectul religiei personale. Nu învățați pe copiii voștri folosind referiri la oarecare perioadă viitoare în care ei vor fi destul de mari pentru a se pocăi și pentru a crede adevărul. Dacă sunt instruiți în mod cuvenit, copii foarte mici pot să aibă perspective corecte cu privire la starea lor de păcătoșenie și cu privire la calea mântuirii prin Hristos.” (Mărturii, vol. 1, pag. 400)
„Când le‑a spus ucenicilor să nu‑i împiedice pe copii să vină la El, Isus se adresa ucenicilor din toate veacurile: slujbașilor bisericii, predicatorilor, îngrijitorilor și tuturor creștinilor. Isus îi atrage pe copii la Sine și ne îndeamnă: ’Lăsați‑i să vină’, ca și cum ar zice: ei ar veni, dacă nu i‑ați împiedica voi.” (Hristos, Lumina lumii, pag. 517)
Coordonatorul Departamentului Copii – Coordonatorul Departamentului Copiieste ales de biserică pentru a dezvolta slujirea specifică dezvoltării credinței copiilor, așa încât să dezvolte o relație plină de iubire și de slujire față de Isus. Coordonatorul trebuie să fie o persoană cu o etică și o conduită morală de excepție, care demonstrează iubire și angajament față de Dumnezeu, Biserică și copii, care are capacitate și experiență în lucrarea cu copiii.
Comitetul Departamentului Copii – Coordonatorul Copii lucrează împreună cu pastorul și comitetul bisericii pentru a crea un comitet al Departamentului Copii, cu scopul asigurării slujirii copiilor din biserică. Comitetul trebuie să fie compus din persoane care sunt alese în conformitate cu măsura interesului și competenței în lucrarea cu copiii. În mod obișnuit, membrii comitetului sunt conducătorii Departamentului Școlii de Sabat, conducătorul Școlii biblice de vacanță, conducătorii Departamentului Tineret și alți doi sau trei membri care au pasiune pentru slujirea copiilor.
Departamentul de Relații Publice și Libertate religioasă
Departamentul de Relații Publice și Libertate religioasă (RPLR) promovează și menține libertatea religioasă, punând un accent deosebit pe libertatea de conștiință. Libertatea religioasă include dreptul oamenilor de a avea sau a adopta religia aleasă, de a‑și schimba credința religioasă potrivit conștiinței lor, de a‑și manifesta religia în mod individual sau împreună cu alți credincioși, prin închinare, ritualuri, acțiuni practice, mărturie și învățare, fiind dispuși să le respecte și altora aceleași drepturi.
Deoarece libertatea religioasă include dreptul de a sărbători zile de odihnă și de închinare, potrivit cu preceptele religiei unei persoane, departamentul sprijină în mod activ dreptul adventiștilor de ziua a șaptea de a respecta Sabatul, în conformitate cu porunca a patra din Cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, departamentul monitorizează și interpretează evenimentele curente care ar putea reflecta scenariul profetic.
Pentru a apăra libertatea religioasă, departamentul RPLR încurajează, acolo unde este posibil, separarea Bisericii de Stat, așa cum ne‑a poruncit Domnul când a zis: „Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Mat. 22,21). „Unirea Bisericii cu Statul, în oricât de mică măsură, chiar dacă pare că aduce lumea mai aproape de Biserică, în realitate aduce Biserica mai aproape de lume.” (Tragedia veacurilor, pag. 302)
Statul nu trebuie să încalce niciodată domeniul separat al bisericii, pentru a stânjeni în vreun fel libertatea deplină a conștiinței sau dreptul de a mărturisi, a practica și a răspândi credințe religioase. Iar biserica nu trebuie să încalce niciodată domeniul separat al statului, cu excepția aducerii principiilor morale în atenția legislației publice, acolo unde este cazul.
Departamentul caută să se constituie într‑un apărător al libertății religioase, în special în privința persecuțiilor profetizate în Apocalipsa 13. „Este datoria noastră să facem tot ce ne stă în putere pentru a preveni pericolul care ne amenință.” (Mărturii, vol 5, pag. 452)
Asociațiile pentru libertatea religioasă – Departamentul Relații Publice și Libertate religioasă îndeplinește multe dintre funcțiile sale prin Asociația Internațională pentru Libertate religioasă și asociațiile din lumea întreagă, afiliate acesteia.
Asociația pentru libertatea religioasă din biserica locală – Fiecare biserică locală este considerată o asociație neoficială pentru libertatea religioasă și fiecare membru al Bisericii este membru al acestei asociații. Pastorul sau prezbiterul este președintele asociației din fiecare biserică locală.
Responsabilul Departamentului Libertatea eligioasă din biserica locală – Responsabilul Departamentului Libertatea religioasă din biserica locală trebuie să fie ales și să lucreze în strânsă colaborare, în toate privințele, cu pastorul sau coordonatorul de district și să coopereze cu departamentul de la conferință/misiune/câmp sau de la uniune. Un astfel de conducător trebuie să exercite o influență spirituală pozitivă, să fie în stare să facă față publicului, să fie interesat de relațiile publice, să fie un bun corespondent și preocupat de păstrarea libertății poporului lui Dumnezeu, care să‑și poată îndeplini slujba pentru Maestru.
Serviciul de consacrare
Dacă se ține un serviciu de consacrare a noilor slujbași aleși ai bisericii locale, trebuie să fie incluși în acesta și slujbașii organizațiilor auxiliare.
Departamentul Publicații
Departamentul Publicații este organizat pentru a coordona și promova evanghelizarea cu literatură în biserica locală, sub conducerea comitetului Departamentului Publicații al conferinței, ca și a organizației pentru publicații din teritoriul respectiv. Acest departament asistă celelalte departamente ale bisericii în promovarea, vânzarea și distribuirea sau abonarea la reviste sau altă literatură misionară. Departamentul lucrează împreună cu pastorul și departamentele bisericii pentru a plănui modalități sistematice pentru includerea membrilor bisericii în împlinirea acestor obiective.
„Sunt multe locuri în care vocea predicatorului nu poate să fie auzită, locuri în care se poate pătrunde doar prin publicațiile noastre – cărțile, revistele și broșurile care oferă din plin adevărurile de care au oamenii nevoie.” (Evanghelizarea prin literatură, pag. 4)
Comitetul Departamentului Publicații – Comitetul Departamentului Publicații este ales de comitetul bisericii și lucrează sub conducerea acestuia. Comitetul poate fi condus de coordonatorul Departamentului Publicații. Pastorul, conducătorul Departamentului Lucrare personală și secretarul acestui departament sunt membri din oficiu ai acestui comitet. Membrii comitetului vor fi aleși pe baza interesului și experienței pe care o au în evanghelizarea prin literatură.
Coordonatorul lucrării prin literatură – Coordonatorul lucrării prin literatură este ales de către biserică pentru a conduce activitățile de evanghelizare prin literatură ale bisericii.
Note
Aceste note conțin material explicativ cu privire la modul în care biserica locală poate proceda în anumite situații. O biserică locală poate adopta propriile metode alternative. Totuși, aceste metode trebuie să fie în armonie cu cadrul general al principiilor acceptate de organizația Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.
1. Comitetul Departamentului Lucrare personală – Datoriile acestui comitet sunt următoarele:
a. Să programeze adunările misionare ale bisericii, să cerceteze câmpul ei de activitate misionară și să înroleze fiecare membru al acesteia într‑un anumit compartiment al lucrării.
b. Să implice membrii în activitățile misionare susținute de departamentul lucrării personale, cum ar fi:
1) distribuirea de literatură și periodice cu caracter misionar, inclusiv abonamente la reviste;
2) înscrieri la cursuri biblice;
3) servicii sociale și/sau ale Cercului de binefacere Tabita;
4) organizarea de activități, cum ar fi campanii de renunțare la fumat, clase de gătit, seminare antistres etc.;
5) activități misionare, cum ar fi studii biblice și activități de menținere a interesului, evanghelizări publice, seminare evanghelistice și alte planuri sau proiecte misionare.
c. Să‑și asume responsabilitatea pentru plănuirea și aplicarea campaniei anuale de strângere de fonduri.
d. Să-i instruiască și să-i conducă pe membri să dea mărturie personală:
1) conducând sau organizând clase în care să se învețe cum să predea studii biblice, metode de oferire a mărturiei personale, asigurarea de servicii sociale și intervenții în caz de calamități;
2) oferind demonstrații practice despre modul în care se face această lucrare.
e. Să încurajeze raportarea prin secretarul Departamentului Lucrare personală.
f. Să supravegheze activitățile serviciilor sociale ale bisericii și să acționeze în calitate de comitet de conducere al Centrului pentru servicii sociale ale bisericii.
g. Să coopereze cu Departamentul Lucrare personală de la conferință/misiune/câmp, în vederea aducerii la îndeplinire a programelor ei.
h. Să autorizeze distribuirea fondurilor Departamentului Lucrare personală al bisericii.
i. Să facă planuri și să conducă adunările săptămânale și lunare ale Departamentului Lucrare personală, așa cum sunt programate în calendarul bisericii.
2. Secretarul Departamentului Lucrare personală – Datoriile secretarului sunt următoarele:
a. Să servească ca secretar al comitetului Departamentului Lucrare personală, întocmind procesele-verbale ale întâlnirilor lucrării personale și luând parte activă la implementarea planurilor departamentale. Secretarul trebuie să întocmească rapoartele lucrării misionare realizate de membrii bisericii, să completeze și să trimită în fiecare trimestru cu promptitudine toate rapoartele și alte informații cerute de Departamentul Lucrare personală al conferinței, cu privire la astfel de activități.
b. Să ofere lunar bisericii un raport al activităților Departamentului Lucrare personală în cadrul serviciului din Sabatul lucrării personale și al adunării administrative.
c. Să‑și asume responsabilitatea pentru toate tranzacțiile bisericii locale cu Centrul Adventist de Carte sau cu alte surse de aprovizionare. Secretarul va păstra o evidență clară a comenzilor, folosind un duplicat al ordinului de plată și, în cooperare cu casierul comunității, va urmări ca plățile să se facă cu promptitudine, clarificând lunar problemele importante.
d. Să atragă atenția bisericii cu privire la resursele care pot fi folosite.
e. Să planifice strângerea periodică de daruri pentru procurarea materialelor necesare lucrării personale pentru a le oferi membrilor, în cazul în care acestea nu sunt asigurate prin bugetul bisericii sau aprobate prin planul de dăruire al conferinței/misiunii/câmpului. Se va organiza, în acest scop, o colectă specială a lucrării personale în primul Sabat al lunii. Dacă nu se strâng suficiente fonduri, se vor întrebuința darurile oferite la întâlnirea săptămânală a lucrării personale. Aceste fonduri ale lucrării personale se vor pune la dispoziție doar în urma hotărârii comitetului Departamentului Lucrare personală.
f. Să înregistreze detaliile serviciilor și rapoartele activității desfășurate de membrii bisericii și să trimită cu promptitudine, la data stabilită, un rezumat directorului Departamentului Lucrare personală de la conferință/misiune/câmp.
3. Organizația Bărbații adventiști – Principalele programe misionare îndeplinite de acest grup sunt: predicarea laică, lucrarea în închisori și serviciile sociale.
4. Centrul de servicii sociale – Acolo unde un număr de biserici, în cadrul unui singur district, susțin împreună funcționarea unui Centru de servicii sociale, bisericile susținătoare ale districtului să desemneze un comitet care să supravegheze centrul, compus din reprezentanții fiecărei biserici, avându-l ca președinte pe pastorul districtului.
Acolo unde un centru operează prin susținerea a două sau mai multe districte, comitetul de conducere al centrului să fie compus din reprezentanții bisericii susținătoare și din alți reprezentanți desemnați de comitetul conferinței/misiunii/câmpului. Comitetul își alege propriul președinte, dar uneori este condus de directorul Departamentului Lucrare personală sau al Departamentului de servicii sociale de la conferință/misiune/câmp.
5. Coordonatorul Departamentului Școla Biblică – Responsabilitățile coordonatorului Departamentului Școla Biblică includ recrutarea voluntarilor, oferirea de instruire referitor la modul în care se țin studiile biblice și efectuarea vizitelor, comandarea studiilor biblice prin corespondență și a altor materiale și stabilirea unui plan pentru înscrierea cursanților și promovarea școlii. Studiile Școlii de Sabat sunt oferite prin intermediul diferitelor mijloace media, incluzând studii biblice tipărite, materiale pentru grupuri mici, materiale video, pe DVD și pe Internet.
6. Dirigintele Școlii de Sabat – Dirigintele Școlii de Sabat trebuie:
a. Să slujească Biserica în calitate de administrator al tuturor secțiunilor Școlii de Sabat. El nu este în mod automat conducătorul secțiunii adulți, deși poate fi ales responsabil al secțiunii adulți sau al altei secțiuni.
b. Să studieze și să urmărească sfaturile și îndrumările găsite în Sfaturi cu privire la lucrarea Școlii de Sabat de E. G. White și în Manualul Școlii de Sabat, publicat de departamentul Școlii de Sabat al Conferinței Generale. Dirigintele va încuraja biserica să procure aceste cărți pentru coordonatorii și instructorii tuturor secțiunilor Școlii de Sabat.
c. Să se familiarizeze cu planurile de evanghelizare ale bisericii mondiale și să conducă Școala de Sabat într-o astfel de dăruire caracterizată de sacrificiu, încât să stimuleze sprijinirea din toată inima și susținerea acțiunilor misionare mondiale.
d. Să convoace și să prezideze întâlnirile comitetului Școlii de Sabat pentru a împlini nevoile imediate, inclusiv recomandările care privesc acoperirea locurilor vacante (coordonatori de secțiuni sau instructori).
e. Să primească de la coordonatorii de secțiuni agenda problemelor privind funcționarea și finanțele Școlii de Sabat și să le prezinte comitetului Școlii de Sabat.
f. Să implementeze hotărârile comitetului Școlii de Sabat.
g. Să aibă răspunderea generală a întâlnirii instructorilor. În timp ce alții pot avea responsabilități în anumite direcții, cum ar fi prezentarea studiului biblic, dirigintele trebuie să conducă și să caute să facă din întâlnirile instructorilor o parte vitală a lucrării Școlii de Sabat, pentru ca prin aceasta să dezvolte un grup de instruire puternic și spiritual.
7. Secretarul – Datoriile secretarului sunt următoarele:
a. Să păstreze toate rapoartele cerute într‑un formular oficial al conferinței/misiunii/câmpului, să alcătuiască un raport trimestrial complet și exact al Școlii de Sabat și să înainteze cu promptitudine acest raport persoanelor responsabile. De asemenea, secretarul prezintă Școlii de Sabat rapoarte adecvate ale activităților acesteia.
b. Să împartă instructorilor studiile trimestriale și materialele ajutătoare și să strângă rapoartele și darurile de la fiecare secțiune.
c. Să se asigure că diversele secțiuni ale Școlii de Sabat au la dispoziție materialele necesare.
d. Să țină un raport al darurilor săptămânale ale Școlii de Sabat – darurile Sabatului al treisprezecelea pentru proiecte speciale, darurile de mulțumire cu ocazia zilelor de naștere, fondurile de investiții pentru misiuni și fondul de cheltuieli al Școlii de Sabat, dacă acestea nu au fost incluse în bugetul bisericii – și să predea toate darurile casierului bisericii. Evidențele financiare păstrate de secretar trebuie să corespundă cu cele ale casierului bisericii.
e. Să comande, prin secretarul Departamentului Lucrare personală, materialele pentru Școala de Sabat aprobate de comitetul Școlii de Sabat.
f. Să păstreze procesele-verbale ale ședințelor comitetului Școlii de Sabat.
8. Fondurile pentru cheltuieli – Toți acești bani vor fi înregistrați de secretar și vor fi predați casierului bisericii, folosindu‑se numai pentru acoperirea cheltuielilor Școlii de Sabat autorizate de comitetul acesteia. În multe biserici, darurile Școlii de Sabat sunt incluse în bugetul bisericii și sunt cheltuite conform autorizării date de comitetul Școlii de Sabat.
9. Declarația de misiune – Pentru a ne atinge ținta:
a. Vom realiza o slujire echilibrată, care să includă părtășia biblică, studiul, închinarea și misiunea.
b. Ne vom angaja să menținem relevanța și eficiența în slujire, astfel încât să răspundem nevoilor tinerilor. Este foarte important să ascultăm și să fim motivați de percepțiile, preocupările și sugestiile tinerilor. Slujirea eficientă devine posibilă într‑o atmosferă de iubire, acceptare și iertare. Vom cerceta neîntrerupt nevoile tinerilor pentru a descoperi domeniile care necesită o atenție specială. Ne propunem să experimentăm și să fim creativi în toate programele noastre, pentru că recunoaștem natura în permanentă schimbare a tinerilor de astăzi.
c. Ne vom inspira din Cuvântul lui Dumnezeu și din istoria noastră și ne vom încrede în Dumnezeu pentru viitor. Filosofia noastră își va găsi expresia într‑o varietate largă de stiluri și programe de slujire poruncite de Dumnezeu.
d. Vom efectua o evaluare regulată pentru a ne asigura că ținta noastră principală este realizată.
10. Calitatea de membru al Asociației tinerilor adventiști – Există trei categorii de membri în Asociația tinerilor adventiști:
a. Membri de drept – tinerii cu vârsta între 16 și 30 de ani care sunt membri în rânduială (regular standing) ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și care, subscriind obiectivelor asociației, doresc să se angajeze în serviciul activ pentru Hristos, se pot înscrie ca membri de drept.
b. Membri asociați – tinerii care nu sunt membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, dar care au idealuri creștine și doresc să se asocieze cu tinerii bisericii în lucrare misionară, ar trebui să fie acceptați ca membri asociați. Membrii asociați nu pot fi aleși în funcții de conducere, dar ei ar trebui să fie acceptați în mod cordial în toate activitățile asociației și în grupele ei și încurajați să devină membri de drept, de îndată ce lucrul acesta este posibil.
c. Membri onorifici – membrii adulți ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea care îi susțin pe tineri se pot înscrie ca membri onorifici. Multe persoane care au trecut de vârsta de 30 de ani ar dori să continue să participe la întâlnirile ATA și să se implice în activitățile acestuia în orice mod posibil. Ori de câte ori pare oportun, ei pot primi o diplomă de membru de onoare. Calitatea lor de membru nu‑i include în raportul secretarului, iar ei vor raporta lucrarea lor misionară în mod obișnuit, prin biserică.
La primirea în ATA, noii membri trebuie să își ia următorul angajament:
„Din iubire pentru Domnul Isus, promit să iau parte activă la lucrarea Asociației tinerilor adventiști, făcând tot ce pot pentru a-i ajuta pe alții și pentru încheierea lucrării Evangheliei în toată lumea”.
11. Secretarul‑casier și asistentul lui – O altă responsabilitate importantă a secretarului‑casier este să păstreze o evidență exactă a primirii și distribuirii tuturor fondurilor ATA. Fondurile societății sunt depuse la casierul bisericii și încredințate lui, până când comitetul ATA hotărăște folosirea lor în anumite scopuri. Acest comitet va face revizia rapoartelor financiare ale asociației în fiecare trimestru, iar o dată pe an vor fi revizuite de casierul bisericii. Multe biserici locale includ organizația tineretului în bugetul lor.
12. Asociația juniorilor adventiști – Activitățile Asociației juniorilor adventiști includ lecturi educative, studiul Bibliei și concursuri din Biblie, muzică și programe pregătite de tineri din materialele puse la dispoziție de diriginte și Departamentul Tineret de la conferință/misiune/câmp. Deoarece muzica este un element foarte important în programul tineretului, trebuie să se aibă grijă pentru a se asigura o muzică prin care Dumnezeu va fi glorificat (vezi pag. 77). Coordonatorii trebuie să fie încurajați să dezvolte programe originale care să implice participarea întregii clase. Trebuie să se întocmească un plan de activități misionare și poate fi adoptat un proiect misionar special în fiecare an, în care să se folosească o parte din darurile asociației. Se vor încuraja, de asemenea, activitățile sociale. Unele întâlniri ale Asociației juniorilor adventiști trebuie să fie consacrate studiului calificărilor tinerilor adventiști cu scopul pregătirii pentru învestitură, care va avea loc spre sfârșitul anului școlar.
13. Clubul licuricilor – Un set simplu de activități, așa cum este prezentat în Manualul licuricilor, include: excursii speciale de o zi, studiul și aplicarea istorioarelor biblice, ocazii de exprimare a talentelor, activități în natură, îndemânări, dezvoltarea deprinderilor sociale etc. Clubul are propriul steag, propria uniformă, insigne, embleme și cravate, care sunt diferite de ale exploratorilor și care nu trebuie să fie amestecate sau confundate cu acestea. O întreagă componentă a activităților clubului include instruirea părinților cu privire la dezvoltarea copilului și înțelegerea felului în care pot deveni niște părinți creștini model.
14. Secretarul Departamentului Educație – Responsabilitățile secretarului sunt:
a. Să răspundă de promovarea continuă a educației creștine și să planifice activități periodice care să sublinieze valoarea educației creștine, în colaborare cu pastorul și coordonatorul Asociației pentru cămin și școală.
b. Să contacteze toate familiile adventiste de ziua a șaptea unde există copii sau tineri de vârstă școlară, pentru a‑i încuraja pe aceștia să frecventeze școala bisericii, liceul adventist, colegiul sau universitatea adventistă, dar și pentru a le sugera soluții posibile la diverse probleme.
c. Să depună tot efortul posibil, acolo unde nu sunt școli ale bisericii, pentru a încuraja biserica să asigure educația adventistă în zona respectivă.
d. Să mențină contactul cu elevii din biserică, care frecventează o școală adventistă sau alte școli departe de casă.
e. Să contacteze membrii care nu au copii de vârstă școlară, încurajându‑i să ofere ajutor financiar elevilor adventiști nevoiași.
f. Să păstreze o evidență la zi a tuturor copiilor și tinerilor bisericii.
15. Componența comitetului școlii bisericii – Oriunde există un comitet al școlii separat, el va fi format din cinci până la șapte membri, acolo unde o singură biserică conduce școala, și din șapte sau mai mulți membri, acolo unde se unesc două sau mai multe biserici pentru a o susține.
Acolo unde se unesc două sau mai multe biserici, se va fixa o întâlnire a acestora, în înțelegere cu președintele conferinței/misiunii/câmpului. La această întâlnire, se va adopta un plan pentru numirea unui comitet școlar unit, care să includă un număr de membri proporțional cu cel al bisericilor respective. Repartizarea va fi stabilită pe baza numărului de membri ai fiecărei biserici care sponsorizează, a obligațiilor financiare față de școală și a numărului de elevi care participă de la fiecare biserică.
16. Lucrarea secretarului Departamentului de Comunicare – Secretarul Departamentului de Comunicare va organiza susținerea programelor media ale denominațiunii. Aceasta ar putea include punerea la dispoziția postului de radio și a Școlii Biblice prin corespondență, a anunțurilor și reclamelor, promovarea dăruirii pentru slujirea prin media și participarea, cu ocazia diferitelor evenimente, la distribuirea materialelor pentru radio, televiziune și Școala Biblică prin corespondență.
17. Comitetul Departamentului de Comunicare – Alte activități de comunicare, care cad în sarcina preocupărilor acestui comitet, includ: plănuire cu privire la evenimentele și ceremoniile speciale ale bisericii, pregătirea expozițiilor și ocaziilor festive de a face reclamă pentru biserică, punând la dispoziția bibliotecilor publice și a altor centre de informație știri despre Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Distribuirea responsabilităților depinde în mare măsură de capacitatea celor care alcătuiesc comitetul. Toate activitățile comitetului sunt coordonate de cel care prezidează.
18. Responsabilul Departamentului Sănătate – Datoriile responsabilului Departamentului Sănătate trebuie să includă următoarele:
a. În colaborare cu pastorul, comitetul Departamentului Sănătate al bisericii sau comitetul bisericii să întocmească, să plănuiască și să aloce buget pentru programele anuale care să accentueze importanța sănătății și a cumpătării, sub toate aspectele, pentru membrii bisericii și pentru societate.
b. Să promoveze depunerea unei mărturii continue a membrilor bisericii în societate, cu privire la efectele distructive ale tutunului, alcoolului și ale altor droguri sau substanțe dăunătoare sănătății.
c. Să promoveze relații bune cu organizațiile de sănătate și temperanță din societate.
d. Să încurajeze studierea principiilor biblice și a sfaturilor Spiritului Profetic privitoare la sănătate și cumpătare.
e. Să încurajeze aplicarea printre membrii bisericii a principiilor de viețuire sănătoasă.
f. Să facă aranjamente și să promoveze prezentarea programelor de educare privitoare la sănătate și temperanță, pentru biserică și societate, în strânsă colaborare cu directorul Departamentului Sănătate de la conferință/misiune/câmp.
g. Să îndeplinească funcția de secretar al comitetului Departamentului Sănătate, dacă nu este numit să slujească în calitate de președinte.
19. Comitetul Departamentului Sănătate – Membrii comitetului sunt numiți de biserică și pot include:
a. pastorul sau prezbiterul local, ca președinte al comitetului;
b. responsabilul Departamentului Sănătate;
c. responsabilul pentru serviciile sociale;
d. responsabilul tinerilor adventiști sau doi reprezentanți din grupul tinerilor;
e. trei reprezentanți din următoarele categorii: medici, medici stomatologi, nutriționiști, asistenți medicali, educatori în probleme de sănătate, responsabilul Departamentului Administrarea creștină a vieții sau alte persoane interesate de sănătate și temperanță;
f. coordonatorul Asociației sănătate și temperanță, acolo unde există o astfel de asociație activă;
g. un reprezentant al instituției locale adventiste de îngrijire a sănătății.
20. Responsabilul Departamentului Administrarea creștină a vieții – El va pune în aplicare programul de educație generală al departamentului, așa cum este prezentat și expus periodic, pentru a satisface diferitele nevoi care apar. Această responsabilitate include sprijinirea pastorului în accentuarea importanței Zilei administrării creștine a vieții, conducerea Cercurilor de administrarea creștină a vieții, educarea membrilor pentru oferirea zecimii și a darurilor și transmiterea principiilor de bază ale administrării creștine a vieții în timpul serviciilor din Sabat sau în alte ocazii.
Responsabilitățile organizatorice ale coordonatorului vor include: (1) să fie membru al comitetului bisericii, implicat în programul spiritual și financiar al bisericii și familiarizat cu el; (2) să fie membru al comitetului financiar și al celui pentru administrarea creștină a vieții și (3) să fie un ajutor activ pentru pastor în programul anual de călăuzire în administrarea creștină a vieții și în consolidarea acestuia de‑a lungul anului, așa cum este prezentat în Manualul responsabilului administrării creștine a vieții.
21. Comitetul Departamentului Viața de familie – Deși acest comitet nu trebuie să fie prea mare pentru a putea fi eficient, el trebuie să cuprindă conducători ai bisericii și persoane care înțeleg diferitele nevoi ale familiilor din biserică. Persoanele care s-au confruntat cu experiențe tragice în viață și în familie și care s-au dezvoltat spiritual prin acestea, ar putea aduce contribuții valoroase ca membri ai acestui comitet. Comitetul trebuie să includă atât bărbați cât și femei, iar acolo unde este posibil – cel puțin o persoană necăsătorită, cel puțin un cuplu căsătorit, unul sau mai mulți părinți și un număr reprezentativ al diferitelor grupe de vârstă din biserică.
Comitetul are următoarele atribuții:
a. Să ajute conducerea bisericii prin strângerea de date demografice despre familiile din biserică și cele din societatea înconjurătoare, pentru a stabili grupele țintă pentru slujirea familiei.
b. Să ajute conducerea bisericii să evalueze nevoile membrilor în ceea ce privește educația vieții de familie, îmbogățirea și consilierea acesteia și dezvoltarea unui plan pentru folosirea resurselor din societate și biserică, cu scopul satisfacerii acestor nevoi.
c. Să-i sensibilizeze pe membri față de programele bisericii privitoare la viața de familie, cu referire la folosirea timpului, energiei, banilor și a altor resurse necesare familiei.
d. Să participe, împreună cu Departamentul Viața de familie de la conferință/misiune/câmp, la aplicarea programelor privitoare la viața de familie, promovate de acest departament.
e. Să coopereze cu conducerea bisericii pentru a gândi, plănui și implementa programe și alte activități adiționale, necesare familiei, atât pentru hrănirea familiei în cadrul frățietății, cât și pentru lucrarea evanghelistică misionară în societate.
f. Să cultive un climat de căldură și părtășie, care să genereze o atmosferă de familie în biserică și un spirit de întrajutorare față de familiile care au nevoie de sprijin și încurajare.
22. Responsabilul Departamentului Viața de familie – Atribuțiile responsabilului (sau responsabililor) departamentului vieții de familie sunt:
a. Să prezideze comitetul acestui departament.
b. Să reprezinte nevoile și interesele familiilor în comitetul bisericii locale, prin calitatea sa de membru al acestuia, și să coordoneze planurile departamentului pentru a se armoniza cu programul general al bisericii.
c. Să informeze pastorul și comitetul bisericii despre preocupările și realizările bisericii despre preocupările și realizările Departamentului Viața de familie și să încurajeze strângerea de fonduri și acordarea de sprijin familiilor în nevoie.
d. Să identifice resurse în biserică și în societate care să susțină dezvoltarea relațiilor de familie și să furnizeze ajutor pentru a face față nevoilor critice și să sporească conștiența privitoare la aceste resurse între conducătorii bisericii și ai familiilor.
23. Comitetul Departamentului Misiunea Femeii – Responsabilitățile majore ale comitetului Departamentului Misiunea Femeii vor fi următoarele:
a. Să evalueze nevoile femeilor din biserica locală și din localitate, utilizând sondaje și interviuri, în colaborare cu pastorul și conducătorii bisericii.
b. Să descopere idei noi, să dezvolte strategii și să coopereze cu alte departamente specializate ale bisericii pentru a dezvolta împreună programe și activități care slujesc nevoile femeilor.
c. Să plănuiască și să implementeze aceste strategii și alte inițiative în legătură cu nevoile specifice și variate ale femeilor, în cooperare cu pastorul, specialiști departamentali și alți conducători ai bisericii.
d. Să faciliteze participarea bisericii locale la programe anuale și activități inițiate de conferință/uniune/diviziune/Conferința Generală, cum ar fi: Ziua internațională de rugăciune a femeilor, Ziua Slujirii Femeii, grupe mici active pentru a sprijini femeile și pentru a le încuraja în slujire. Informațiile cu privire la aceste programe sunt disponibile prin departamentul Misiunea Femeii de la conferință/misiune/câmp.
24. Comitetul Departamentului Copii – Responsabilitățile principale ale comitetului Departamentului Copii trebuie să fie următoarele:
a. Să efectueze o evaluare a nevoilor copiilor din biserică și din societate, prin intermediul unor sondaje și interviuri, sfătuindu-se cu pastorul și cu liderii bisericii.
b. Să dezvolte idei, strategii și să colaboreze cu alte departamente ale bisericii pentru a încuraja programele și activitățile care ajută la formarea și disciplinarea copiilor.
c. Să planifice un calendar anual de activități pentru copii, coordonând toate programele cu calendarul bisericii, pentru a oferi echilibru și a evita suprapuneri sau conflicte.
d. Să aibă dosare actualizate ale copiilor care au participat la activitățile sponsorizate de biserică și să înregistreze dosarele la secretarul bisericii.
e. Să participe alături de Departamentul lucrării pentru copii al conferinței/misiunii/câmpului la implementarea programelor pentru copii promovate de departament.
25. Coordonatorul Departamentului Copii – Responsabilitățile coordonatorului Departamentului Copii sunt:
a. Să prezideze comitetul Departamentului Copii.
b. Să implementeze programa Școlii de Sabat și să asigure instruirea conducătorilor și instructorilor, folosind această programă.
c. Să plănuiască și să implementeze un calendar anual al programelor pentru copii care să aibă în vedere atragerea lor la Hristos și să asigure participarea lor la toate aceste activități ale bisericii.
d. Să alcătuiască un buget pentru implementarea tuturor programelor și activităților pentru copii.
e. Să slujească ca un avocat pentru interesele și nevoile copiilor față de:
1. Comitetul comunității, informând membrii comitetului cu privire la preocupările și succesele avute, raportând rezultatele evaluărilor nevoilor copiilor, încurajând alocarea de fonduri pentru programele copiilor.
2. Pastor, pentru ca prin colaborare, să facă inteligibile pentru copii diferitele aspecte ale vieții de biserică.
3. Conducătorii activităților copiilor, susținându-i și încurajându-i.
f. Să facă pași responsabili pentru a menține la înălțime moralitatea și calitatea etică a conducătorilor pentru copii, prin monitorizarea conducătorilor și instructorilor voluntari.
g. Să păstreze comunicarea cu părinții și conducătorii activităților pentru copii, informându-i cu privire la activitățile din ateliere, convenții, întâlnirile din tabere și cu privire la alte resurse și să încurajeze sporirea înțelegerii copiilor.
h. Să caute ocazii de a petrece timp cu copiii pentru a păstra contactul cu modul lor de gândire și cu nevoile lor.
26. Coordonatorul Departamentului Libertate religioasă din biserica locală – Atribuțiile coordonatorului acestui departament sunt:
a. Să conlucreze cu directorul pentru relații publice și libertate religioasă de la conferință/misiune/câmp sau de la uniune, acolo unde este cazul, și să ia în considerație sugestiile care vin prin canale corespunzătoare;
b. Să facă recomandări cu privire la problemele care afectează libertatea religioasă;
c. Să promoveze răspândirea revistelor și a altor materiale de libertate religioasă aprobate de diviziune sau de Conferința Generală;
d. Să organizeze sau să faciliteze organizarea de întâlniri, seminare, programe și activități care să promoveze libertatea religioasă, potrivit împrejurărilor.
27. Comitetul Departamentului Publicații – Responsabilitățile acestui comitet pot să includă următoarele:
a. Să sprijine conferința/misiunea/câmpul sau organizația editorială adecvată din teritoriu, pentru promovarea activității de publicații, identificând lucrătorii cu literatură și recomandând membri bisericii care au daruri speciale pentru a lucra ca evangheliști cu literatură.
b. Să organizeze împreună cu Departamentul Publicații al conferinței/misiunii/câmpului sau cu organizația editorială adecvată din teritoriu conducerea de seminare pentru descoperirea de noi evangheliști cu literatură în cadrul bisericii și să conducă seminare pentru membrii care și-au manifestat interesul de a deveni evangheliști cu literatură.
c. Să promoveze cumpărarea și citirea cărților Spiritului Profetic pentru dezvoltarea și hrănirea spirituală personală.
d. Să asiste departamentele în alegerea și difuzarea literaturii: cărți și reviste misionare și cărțile Spiritului Profetic.
28. Coordonatorul Departamentului Publicații – Responsabilitățile coordonatorului Departamentului Publicații includ următoarele:
a. Să activeze ca președinte al Comitetului Departamentului Publicații și să răspundă de implementarea deciziilor comitetului acestui departament.
b. Să identifice pe membrii bisericii care vor deveni evangheliști cu literatură.
c. Să comande literatură, conform necesităților, prin intermediul secretarului Departamentului Lucrare personală.
d. Să înainteze rapoarte către conferință/misiune/câmp referitoare la activitățile Departamentului Publicații/Evanghelizare prin literatură.
e. Să fie membru al comitetului local al bisericii.
Sursa: www.adventist.ro