Alegerea slujbașilor bisericii este o lucrare importantă, având în vedere responsabilitățile acestora și caracterul lucrării care li se cere. Trebuie să se pășească în această îndatorire într-o manieră caracterizată de rugăciune, bună rânduială și seriozitate. Vor fi alese doar persoane care vor îndeplini datoriile specifice slujbei pentru care au fost alese.
Comitetul de numiri
În Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, slujbașii sunt aleși de un comitet de numiri o dată pe an sau la doi ani (vezi pag. 55). Acest comitet își prezintă raportul în fața bisericii, care decide apoi asupra numelor prezentate. Procedeul acesta dă bisericii posibilitatea să cerceteze cu atenție fiecare nume înainte de alegere și evită elementul de competiție publică care ar putea apărea dacă numirile ar fi făcute direct din sală.
Comitetul de numiri va studia nevoile bisericii și va cerceta cu grijă competența membrilor de a sluji în diferite funcții. Din acest motiv, slujbașii nu vor fi aleși nici prin numirile din sală, nici prin vot general.
Manualul bisericii nu hotărăște numărul membrilor comitetului de numiri. El poate fi de cinci membri, în bisericile mici, și poate crește în raport cu numărul membrilor bisericii. Stabilirea numărului de membri ai comitetului de numiri este lăsată la latitudinea fiecărei biserici. Această chestiune trebuie să fie studiată de comitetul bisericii, care o va prezenta bisericii înainte de alegeri. Apoi se poate face o recomandare corespunzătoare bisericii, folosindu-se un minimum de timp la ora de închinare din Sabat.
Când se stabilește comitetul de numiri – Comitetul de numiri trebuie să fie ales la începutul ultimului trimestru al anului religios și trebuie să prezinte lista slujbașilor cu cel puțin trei săptămâni înainte de ultimul Sabat al anului religios.
Cum se stabilește comitetul de numiri – Pastorul sau conducătorul de district, iar în absența pastorului și a conducătorului de district, prezbiterul va prezenta acest subiect înaintea bisericii. Apoi biserica va stabili un comitet special care va avea răspunderea să numească comitetul de numiri. Acest comitet special poate fi ales pe una din următoarele două metode:
1. Prin propuneri verbale sau scrise din sală. Dacă se folosește această metodă, niciun membru nu poate numi mai mult de o singură persoană. Încercarea unei persoane sau a unui grup de a‑și impune voința asupra întregii biserici va fi dezaprobată. Se va face orice efort pentru a asigura o reprezentare corectă în componența comitetului special. Să se evite orice lucru de natură politică. Pastorul sau conducătorul de district va sluji ca președinte al acestui comitet special. În cazul în care un pastor sau conducător de district nu a fost încă desemnat conducător al bisericii, președintele acestui comitet special trebuie să fie desemnat de comitetul bisericii dintre membrii comitetului special. Mărimea comitetului special trebuie să fie de obicei egală cu mărimea comitetului bisericii, cu un adaos de cinci până la șapte persoane.
2. Prin autorizarea de către biserică a comitetului bisericii, împreună cu încă cinci până la șapte persoane, alese de biserică, în conformitate cu paragraful 1 de mai sus, pentru a funcționa în calitate de comitet special.
Dacă se adoptă această metodă, președintele comitetului comunității va servi în mod normal ca președinte al comitetului special.
Etapele de parcurs sunt următoarele:
a. Biserica alege prin vot un comitet special prin una dintre cele două metode enumerate mai sus.
b. Comitetul special recomandă bisericii numele care compun comitetul de numiri, sugerând cine să fie președintele și secretarul acestuia.
c. Biserica desemnează prin vot comitetul de numiri, numind secretarul.
d. Pastorul sau responsabilul la nivel de district este un membru din oficiu și slujește ca președinte al comitetului de numiri. În cazul în care pastorul sau responsabilul la nivel de district alege să nu îndeplinească această funcție sau, dacă nu a fost numit un pastor sau responsabil la nivel de district pentru biserica respectivă, comitetul special va recomanda numele unui membru local care să fie președintele comitetului de numiri.
e. Comitetul de numiri se întrunește și pregătește lista slujbașilor bisericii și va fi prezentată bisericii spre aprobare.
f. Biserica desemnează prin vot slujbașii bisericii pentru anul următor.
Cine trebuie să facă parte din comitetul de numiri –Numai acei membri care sunt în rânduială (regular standing) pot fi aleși să slujească în comitetul de numiri. Ei trebuie să fie oameni cu o judecată sănătoasă și, mai presus de orice, să aibă pe inimă binele și prosperitatea bisericii.
Lucrarea comitetului de numiri – Cât mai curând posibil după alegerea lui, comitetul de numiri trebuie să fie convocat de către președinte. După rugăciuni stăruitoare pentru călăuzirea lui Dumnezeu, comitetul va începe să pregătească lista de nume a slujbașilor bisericii și a asistenților acestora, alcătuită din membrii care sunt în rânduială (regular standing) în registrele bisericii care dă aceste însărcinări. Aceste (persoane) vor fi nominalizate pentru slujbă și vor fi prezentate bisericii la un serviciu divin din Sabat sau la o adunare administrativă specială a bisericii. În lucrarea de selecție, comitetul se poate sfătui cu alte persoane, care sunt bine informate. Acest comitet nu numește nici pastorul, nici pastorul asistent. Aceste numiri sunt făcute de comitetul executiv al conferinței/misiunii/câmpului.
Comitetul de numiri propune membrii pentru următoarele slujbe:
‑ prezbiter sau prezbiteri
‑ diacon sau diaconi
‑ diaconeasă sau diaconese
‑ secretar
‑ casier
‑ casier-asistent sau casieri-asistenți
‑ coordonator al Departamentului Copii
– dirijor
‑ organist sau pianist
‑ secretar al Departamentului Educație
‑ responsabil al Departamentului Viața de familie
‑ responsabilă a Departamentului Misiunea Femeii
‑ coordonator al Departamentului Lucrare pentru persoanele cu dizabilități
‑ responsabil al Departamentului Lucrare personală
‑ secretar al Departamentului Lucrare personală
– coordonator al Departamentului Școala Biblică
– coordonator al Departamentului Publicații
‑ responsabilul cu evidența celor interesați de credința bisericii
‑ responsabil al Departamentului Binefacere (Tabita)
‑ diriginte al Școlii de Sabat
‑ diriginți-asistenți ai Școlii de Sabat
‑ secretar al Școlii de Sabat
‑ secretar-asistent al Școlii de Sabat
‑ coordonatori de secțiuni ai Școlii de Sabat, inclusiv coordonatori ai secțiunii adulți și ai secțiunii Școala de Sabat la domiciliu
‑ responsabil cu investițiile pentru misiune
‑ director al Școlii Biblice de vacanță
‑ președinte al Asociației pentru cămin și școală
‑ secretar‑casier al Asociației pentru cămin și școală
‑ responsabil al Cercului de binefacere Tabita
‑ secretar‑casier al Cercului de binefacere Tabita
‑ responsabil al Asociației juniorilor adventiști
‑ asistenți ai responsabilului Asociației juniorilor adventiști
‑ conducător al Asociației tinerilor adventiști
‑ asistent al conducătorului Asociației tinerilor adventiști
‑ mentor al Asociației tinerilor adventiști
‑ secretar‑casier al Asociației tinerilor adventiști
‑ secretar‑casier asistent al Asociației tinerilor adventiști
‑ dirijor al Asociației tinerilor adventiști
‑ pianist sau organist al Asociației tinerilor adventiști
‑ conducător al Clubului exploratorilor
‑ conducător-asistent al Clubului exploratorilor
‑ conducător al Clubului licuricilor
‑ responsabil al Departamentului Libertate religioasă
‑ secretar al Departamentului de Comunicare sau comitetul Departamentului de Comunicare
‑ responsabil al Departamentului Sănătate
‑ responsabil al Departamentului Administrarea creștină a vieții
‑ comitetul bisericii
‑ comitetul școlii bisericii
‑ alte slujbe de conducere pe care biserica le consideră necesare, cu excepția instructorilor Școlii de Sabat, care vor fi numiți de comitetul Școlii de Sabat și aprobați de comitetul bisericii.
Slujbașii Asociației pentru cămin și școală sunt numiți acolo unde biserica locală este singura biserică ce susține școala. Astfel de propuneri sunt înaintate comitetului școlii, care face numirile. Unde școala este susținută de mai multe biserici locale, întregul proces este îndeplinit de comitetul școlii. (vezi pag. 118,119)
Mărimea bisericii determină în mod firesc numărul slujbașilor ei. Dacă aceasta este mică, se va renunța la mulți coordonatori ajutori. Într‑o biserică mai mare, ar putea fi necesari toți slujbașii și toți coordonatorii incluși în lista de mai sus.
Comitetul de numiri să-i consulte pe viitorii slujbași – După ce au fost propuși în diferite slujbe membri loiali și credincioși ai bisericii locale* (Orice excepție de la această regulă se face doar cu aprobarea conferinței/misiunii/câmpului (vezi pag. 56). Lucrarea prezbiterului este numai pentru biserica locală.) comitetul de numiri trebuie să‑i informeze pe aceștia de numirea lor în slujbă și să se asigure de consimțământul lor pentru a sluji.
Membrii pot să vină la comitetul de numiri – Dacă vreun membru al bisericii dorește să vină la comitetul de numiri, în timpul ședințelor lui, pentru a da sugestii sau pentru a face obiecții, trebuie să i se dea ocazia să facă lucrul acesta. După plecarea lui din camera comitetului, sugestiile sau obiecțiile vor fi bine cumpănite. Când s-a făcut lucrul acesta și totul este clar, încât comitetul să fie satisfăcut, comitetul este gata să prezinte un raport bisericii.
Discuțiile comitetului de numiri sunt confidențiale – Discutarea, în afara comitetului, a observațiilor făcute în timpul sesiunii comitetului în legătură cu vreun membru al cărui nume a fost luat în discuție pentru vreo slujbă, constituie o încălcare a eticii creștine și a spiritului regulii de aur. O neplăcere produsă în această privință este un motiv suficient pentru a exclude pe un asemenea membru de la participarea la lucrările comitetului de numiri. Toate cercetările și discuțiile cu privire la competența membrilor de a deține anumite slujbe trebuie să fie confidențiale. Dacă sunt necesare cercetări în afara comitetului, acestea vor fi făcute de președintele comitetului.
Aceste principii se aplică la lucrările tuturor comitetelor de numiri, atât în biserica locală, cât și la conferință/misiune/câmp.
Prezentarea raportului în fața bisericii – Raportul va fi prezentat întregii biserici, nu numai comitetului acesteia. Comitetul nu are autoritate în această privință. Raportul acestui comitet poate fi prezentat la un serviciu divin din Sabat sau la o adunare administrativă specială a bisericii.
Atunci când comitetul de numiri este gata să‑și prezinte raportul, să se dea ocazia președintelui comitetului de numiri să prezinte bisericii remarcile cuvenite. Se va pune la dispoziția membrilor o copie a acestui raport sau va fi citit cu voce tare de secretarul comitetului de numiri. Președintele va anunța că raportul va fi votat săptămâna viitoare sau după două săptămâni.
Obiecții față de raportul comitetului de numiri –Este dreptul oricărui membru să facă obiecții cu privire la raportul comitetului de numiri. Orice obiecție trebuie să fie prezentată personal la comitetul de numiri, pentru a fi luată în considerare înainte de a doua citire a raportului și pentru a se programa o întâlnire prin președintele comitetului sau prin pastorul bisericii. Sau, cu ocazia celei de a doua citiri a raportului, cel care obiectează poate cere ca întregul raport să fie retrimis comitetului de numiri, fără discuții, pentru a fi examinat în continuare. De obicei, președintele comitetului acceptă retrimiterea. Totuși, dacă cererea devine o moțiune (o propunere formală), ea nu este dezbătută, ci se decide prin votul majorității. Atunci, președintele comitetului trebuie să anunțe când și unde se va afla în sesiune comitetul, pentru a asculta obiecțiile cu privire la oricare membru. Membrii care au ridicat obiecțiuni sau oricare alt membru care dorește să o facă, pot apărea atunci în fața comitetului. Dacă alegerile sunt amânate pe baza unei obiecții a vreunui membru, ar fi un lucru grav ca membrul respectiv să nu vină în fața comitetului. Niciodată nu trebuie să fie făcute obiecții triviale sau nefondate față de vreun membru. Dar dacă există motive serioase pentru a face unele schimbări, acestea trebuie prezentate. Comitetul va studia cu toată atenția acele obiecții. Dacă descoperă că sunt întemeiate, trebuie să înlocuiască numele persoanei față de care s-a făcut obiecțiunea. Când raportul va fi prezentat din nou bisericii, biserica va trece la votarea raportului comitetului. Fiecare membru al bisericii trebuie să voteze la alegerea slujbașilor bisericii. Alegerea se face pe temeiul majorității de voturi a celor prezenți și care votează.
Locurile rămase vacante – Dacă o slujbă din biserică rămâne vacantă în timpul mandatului, din cauza decesului, a excluderii, retragerii sau a oricărui alt motiv, comitetul bisericii numește un succesor care să ocupe locul rămas liber pentru restul timpului până la alegeri și supune bisericii propunerea spre aprobare.
Alegerea delegaților pentru sesiunea conferinței/misiunii/câmpului
În organizațiile conferinței/misiunii/câmpului și uniunii de conferințe, toată autoritatea administrativă emană de la alegători. Bisericile locale din cadrul conferinței/misiunii/câmpului aleg delegați pentru sesiunile conferinței/misiunii/câmpului. Aceștia sunt autorizați să reprezinte bisericile locale la sesiunea conferinței/misiunii/câmpului. În sesiunea conferinței/misiunii/câmpului sunt aleși slujbași, se emit scrisori de acreditare și legitimații, se adoptă sau schimbă statutul, dacă sunt necesare astfel de schimbări, și se tratează alte probleme. Una dintre cele mai importante sarcini pe care le are este alegerea Comitetului Executiv, a cărui datorie este să funcționeze în numele alegătorilor în intervalul dintre sesiuni. Acest comitet este învestit cu puterea și autoritatea delegate de toate bisericile din cadrul conferinței/misiunii/câmpului.
Alegerea delegaților ‑ „El [Dumnezeu] a rânduit lucrurile în așa fel, încât oameni aleși de biserică să meargă ca delegați la conferințele noastre. Acești oameni trebuie să fie verificați și să fi făcut dovada că sunt oameni de încredere. Alegerea delegaților care să participe la conferințele noastre este o chestiune importantă. Acești oameni trebuie să facă planuri pentru înaintarea lucrării, care trebuie să fie apoi urmate. De aceea, ei trebuie să fie oameni înțelegători, capabili să judece de la cauză la efect.” (Mărturii, vol. 9, pag. 262)
Numărul delegaților din fiecare biserică pentru sesiunea conferinței/misiunii/câmpului locale este determinat de prevederile statutului conferinței/misiunii/câmpului. Când sosește timpul pentru alegerea delegaților, pastorul sau primul prezbiter, în colaborare cu pastorul, trebuie să aducă problema în fața bisericii. Poate fi numit un comitet care să-i propună pe delegați sau poate fi însărcinat comitetul bisericii să-i numească. Nimic de natură politică nu trebuie îngăduit să intervină în această lucrare. Trebuie să fie numiți ca delegați bărbați și femei de o pietate și loialitate cunoscute, și care sunt în stare să participe la sesiune. (vezi pag. 60, 66)
După ce comitetul respectiv și‑a încheiat lucrarea, el trebuie să aducă raportul în fața bisericii, prezentând ca delegați pe cei asupra cărora au căzut de acord. Apoi biserica votează aceste propuneri. Niciun slujbaș al bisericii nu este delegat din oficiu, în virtutea slujbei lui. După alegeri, secretarul bisericii va completa formularele anume pregătite pentru delegați și le va trimite secretarului conferinței/misiunii/câmpului. Delegații aleși devin reprezentanți ai bisericii respective, care, unindu‑se cu delegații altor biserici din cadrul conferinței/misiunii/câmpului, vor alege slujbașii pentru conferință/misiune/câmp și vor participa la celelalte lucrări ale conferinței/misiunii/câmpului. Delegații la sesiunea uniunii de conferințe/misiunii sunt aleși de conferințele/misiunile/câmpurile locale și nu de biserici. Delegații pentru sesiunile Conferinței Generale sunt aleși de diviziuni și uniunile de conferințe. Durata mandatului pentru aceste organizații este hotărâtă de statutele respective.
Datoria delegaților – Un delegat pentru sesiunea conferinței/misiunii/câmpului sau adunarea electivă nu este ales să reprezinte doar biserica locală sau conferința/misiunea/câmpul. Un delegat desemnat trebuie să privească lucrarea ca un întreg, amintindu-și că este responsabil pentru bunul mers al lucrării în fiecare parte a câmpului. Nu este permis ca delegații unei biserici sau conferințe/misiune/câmp să se organizeze în încercarea de a orienta voturile într‑o anumită direcție. De asemenea, nu este permis ca delegații dintr‑o biserică sau dintr-o conferință mai mare să pretindă superioritate în conducerea lucrărilor sesiunii conferinței/misiunii/câmpului, respectiv uniunii. Fiecare delegat trebuie să se lase influențat de Duhul Sfânt și să voteze conform convingerilor personale. Orice slujbaș sau conducător dintr‑o biserică locală sau dintr-o conferință/misiune/câmp care încearcă să controleze voturile unui grup de delegați trebuie să fie considerat ca fiind descalificat pentru a mai funcționa ca delegat.
Responsabilitatea slujbașilor conferinței/misiunii/câmpului
Biserica locală nu are nicio autoritate în afara propriului ei teritoriu. Ea se unește cu alte biserici din cadrul conferinței/misiunii/câmpului pentru a delega autoritatea și responsabilitatea slujbașilor conferinței/misiunii/câmpului și Comitetului Executiv în vederea îndeplinirii activității conferinței/misiunii/câmpului între sesiuni. Acești slujbași sunt răspunzători față de conferință/misiune/câmp ca întreg, nu față de vreo biserică locală.
Membrii comitetului conferinței/misiunii/câmpului reprezintă întreaga conferință/misiune/câmp
Membrii comitetului conferinței/misiunii/câmpului sunt aleși pentru a reprezenta lucrarea din întregul teritoriu al conferinței/misiunii/câmpului. Ei nu reprezintă doar biserica locală, un district sau o anumită instituție din conferință/misiune/câmp. Fiecare membru trebuie să simtă responsabilitatea clară de a promova toate interesele lucrării în toate zonele câmpului. Hotărârile și voturile comitetului nu trebuie să fie controlate sau influențate de vreo biserică, de vreun grup sau vreun individ. Hotărârile se iau după cercetarea atentă și cu rugăciune a tuturor aspectelor în problemele care se ivesc și care privesc administrarea lucrării.
Sursa: www.adventist.ro