Biserica Adventista de Ziua a Saptea considera ca are un rol special in raspandirea mesajului lui Isus Hristos in intreaga lume, fiind prezenta in 206 din cele 232 de tari recunoscute de catre Natiunile Unite, publicand prin cele peste 60 de edituri, materiale in 901 de limbi si dialecte.
Avand mai mult de 16 milioane de membri botezati la 31 decembrie 2010 (25 de milioane de credinciosi in total) si cu peste un milion de noi membri ce se alatura Bisericii in fiecare an, avand peste 68.000 de biserici, adventismul de ziua a saptea este una dintre denominatiunile crestine cu cel mai rapid ritm de crestere din lume.
Componenta si caracterul global
Biserica "Adventista de Ziua a Saptea crede ca are un rol special in raspandirea mesajului lui Isus Hristos in intreaga lume, de aceea membrii ei au ramas o biserica mondiala ca structura si obiectiv. Caracterul global al misiunii Bisericii se regaseste in componenta membrilor sai: 39% africani, 30% hispanici, 14% est-asiatici si 11% caucazieni
In randul credinciosilor adventisti se regasesc figuri marcante, cum ar fi: Barry Black, Contra-Amiral È™i Capelan al Senatului SUA din 2003, James Standish, director executiv al United States Commission on International Religious Freedom È™i reprezentant la ONU al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Barry W. Bussey – reprezentant oficial al International Religious Liberty Association (cea mai veche organizaÈ›ie dedicata libertăÈ›ii de conÈ™tiinÈ›ă) la ONU, Dr. Benjamin Carson, celebru neurochirurg pediatric, Desmond Doss, medic – erou, subiect al documentarului The Conscientious Objector, Patrick Linton Allen, guvernatorul general din Jamaica, Sir James Carlisle, guvernatorul Antigua si Barbuda timp de 14 ani (până în 2007), primul guvernator autohton numit de Regina Elisabeta a II-a în această poziÈ›ie iar lista ar putea continua.
Educatia
Biserica Adventista de Ziua a Saptea se remarca in randul bisericilor crestine prin faptul ca detine unul dintre cele mai dezvoltate sisteme educationale protestante din lume cu 7.800 scoli, colegii si universitati ce asigura educatia a peste 1.400.000 de persoane.
Aceasta retea de scoli, dintre care numeroase au primit recunoasterea publica pentru activitatea desfasurata, ofera educatie crestina atat la nivel preuniversitar cat si universitar, punand un accent deosebit pe dezvoltarea mentalitatil de slujire a societatii.
Medicina
Adventistii de ziua a saptea detin 700 de institutii medicale dintre care 351 de clinici si dispensare si 167 de spitale si policlinici care deservesc 16 milioane de persoane si promoveaza in mod consecvent programele de asigurare a sanatatii populatiei, oferind programe pentru renuntarea la fumat, reabilitare a alcoolicilor, programe de slabire si de lupta impotriva stresului..
Pentru o imagine mai complexă asupra acestui aspect, vă recomandăm vizionarea filmului "Adventistii" , un documentar independent realizat de regizorul Martin Doblmeier (romano-catolic) în 2010.
Universitatea Loma Linda din sudul Californiei, specializata in domeniul medical, s-a bucurat de interesul mass-media mai mult decat oricare alt centru medical din Statele Unite datorita rezultatelor cercetarilor stiintifice, dintre care unele reprezinta premiere mondiale, cum ar fi transplantul de inima la copii ("Baby Fae") si acceleratorul de protoni folosit pentru tratarea cancerului.
O alta institutie medicala adventista, Spitalul Adventist din Florida, a fost aleasa de catre concernul Walt Disney sa asigure asistenta medicala pentru noua comunitate Disney, Celebration City.
Tot in acest domeniu se remarca doi specialisti mondiali:
Dr. Benjamin Carson, conducatorul sectiei de neurochirurgie pediatrica a institutiilor medicale ale Universitatii Johns Hopkins din Baltimore, S.U.A. si pionier in neurochirurgie pediatrica. Cunoscut poate cel mai mult datorita eforturilor incununate de succes in domeniul separarii siamezilor si pentru rezultatele obtinute in tratarea atacurilor de epilepsie la copii, acesta a primit in 2008 Medalia prezidentiala a Libertatii ca “recunoastere a contributiilor sale extraordinare aduse medicinii si a influentei sale motivatoare asupra tinerilor Americii”, dupa cum a precizat fostul presedinte al Statelor Unite, George W. Bush, in timpul ceremoniei de la Casa Alba. Pe 7 februarie 2009, postul de televiziune a lansat o ecranizare a vietii Dr. Ben Carson, "Gifted Hands" (Maini Inzestrate) avandu-l in rolul principal pe detinatorul premiului Oscar Cuba Gooding Jr
Dr. Linda Ferry, cercetator al Universitatii Loma Linda, ale carei cercetari au dus la descoperirea Bupropion-ului – comercial “Zyban” si pentru care a primit Medalia pentru controlul fumatului din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Mass Media
Adventist Television Network
Adventist Television Network a lansat in anul 2003 Hope Channel, un canal de televiziune adventist mondial, care functioneaza 24 de ore / zi, disponibil inclusiv online la www.hopetv.org . Programele Hope Channel includ emisiuni zilnice in limba romana.
Adventist Television Network difuzeaza de asemenea programe prin satelit traduse simultan in 40 de limbi, transmise in toata lumea. Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul www.adventist.tv
Adventist World Radio
Adventist World Radio (AWR) transmite mesajul Evangheliei in cele mai indepartate colturi ale lumii. AWR emite in 55 de limbi, inclusiv in limba romana prin Radio Vocea Sperantei. Programele pot fi ascultate in intreaga tara atat prin intermediul celor 50 de statii locale cat si pe internet la www.rvs.ro
Tehnologie
Un rol important in implinirea misiunii Bisericii l-a jucat tehnologia. De exemplu, Radioul Adventist Mondial (AWR) emite in peste 40 de limbi inclusiv, hindustana, mandarina si vietnameza. La randul sau, BBC a declarat ca dintre programele religioase din Rusia cele ale postului de radio adventist Vocea Sperantei s-au bucurat de cea mai mare popularitate.
In 1994, in cadrul unei initiative de comunicare cu bisericile locale, a fost infiintata Reteaua Adventista de Comunicare, utilizand televiziunea prin satelit. Aceasta tehnolgie a fost folosita in 1995 cu ocazia primului program de evanghelizare prin satelit al Bisericii, receptionat de 100 000 de persoane in 676 de locatii urmand ca in 1998 programul Net’98 sa cuprinda cele sase continente, fiind receptionat in 7.600 de sali, in peste 100 de tari fiind tradus simultan in 40 de limbi. Conform statisticilor, fiecare transmisie a fost receptata la nivel mondial, de aproximativ 1.400.000 de persoane.
Sursa: www.adventist.ro