Privire generala asupra Vechiului Testament
Cele cinci carti ale lui Moise (Pentateuhul)
Primele cinci carti ale Bibliei sunt relatari despre originea poporului si a culturii evreilor.
Genesa: Cartea inceputurilor descrie facerea lumii, razvratirea omului impotriva lui Dumnezeu, alegerea lui Avraam si a semintiei sale.
Exodul: Dumnezeu i-a rascumparat pe israeliti din robia in care traiau in Egipt si i-a condus spre Canaan prin pustia Sinai; El i-a dat lui Moise legi dupa care sa carmuiasca poporul.
Leviticul: Dumnezeu intocmeste legi pentru israeliti; cele mai multe dintre ele privesc sfintenia si inchiarea.
Numeri: Din pricina razvratirii si a neascultarii lor, israelitii au fost nevoiti sa rataceasca in pustie vreme de 40 de ani inainte de a intra in tara fagaduintei.
Deuteronomul: Chiar inaintea mortii, Moise a tinut trei cuvantari emotionante de despartire in care a recapitulat istoria de pana atunci a evreilor, atragandu-le atentia sa nu mai pacatuiasca impotriva lui Dumnezeu.
Cartile istorice
Urmatoarele 12 carti prezinta mai departe destinul poporului israelit; evreii au intrat in tara Canaanului si au intemeiat un regat care a durat aproape 500 de ani.
Iosua: Dupa moartea lui Moise, Iosua a fost pus in fruntea oastei care a cucerit o mare parte din teritoriul tarii fagaduintei.
Judecatori: Intregul popor israelit a cazut intr-o serie neagra de infrangeri datorita neascultarii de Dumnezeu. Domnul a ridicat din mijlocul lor capetenii numite "judecatori" care i-au izbavit de vrajmasi.
Rut: Aceasta poveste de dragoste si fidelitate intre doua femei vaduve (soacra si nora) apare ca o pata luminoasa intr-o perioada altfel intunecoasa.
1 Samuel: Vremea in care Samuel a fost capetenia poporului marcheaza trecerea de la perioada judecatorilor la cea a regilor. El l-a uns pe Saul ca cel dintai rege al israelitilor. Dupa propria sa nereusita Saul a incercat sa-l opreasca cu fortza pe David, cel ales de Dumnezeu sa fie rege in locul lui, sa nu urce pe tronul tarii.
2 Samuel: David, un om dupa inima lui Dumnezeu, a unit toate semintiile poporului evreu, dar dupa ce s-a facut vinovat de omor si de preacurvie, el a fost pedepsit cu aparitia unor conflicte care au izbucnit in sanul poporului si al propriei familii.
1 Imparati: Lui David i-a urmat la domnie Solomon ale carui reusite s-au amestecat cu nereusite. La moartea lui, un razboi intre cei de acelasi neam a dus la despartirea tarii in doua regate: Israel si Iuda. Cei mai multi dintre regii care au domnit apoi au fost mai rai, profetul Ilie avand mult de lupta cu Ahab, unul dintre ei.
2 Imparati: Aceasta carte continua lista regilor care au domnit in cele doua regate. Nici unul dintre regii care au domnit in regatul de nord nu l-a urmat cu consecventa pe Dumnezeu. Ca urmare a acestui fapt, Israelul, regatul de nord, a fost in cele din urma nimicit de navalitorii asirieni. Iuda, regatul de sud, nu a mai rezistat multa vreme dupa caderea regatului din nord, fiind pana la urma cucerit de caldeeni, iar poporul dus in robia babiloniana.
1 Cronici: Cartea incepe cu cea mai completa evidenta din Biblie a semintiilor poporului Israel, apoi aminteste multe dintre evenimentele petrecute in timpul vietii lui David (adesea, aceleasi care sunt redate si in cartea 2 Samuel).
2 Cronici: Multe dintre intamplarile relatate in aceasta carte se regasesc si in cele doua carti ale imparatilor. In aceasta carte sunt consemnate cronicile domniilor regilor care au stapanit Iuda punandu-se accentul pe regii considerati buni.
Ezra: Dupa ce au fost tinuti ca prinsi de razboi in Babilon vreme de mai multi zeci de ani, evreilor li s-a dat voie sa se intoarca in patria lor. In fruntea lor s-a aflat Ezra, un carturar si preot ales de Dumnezeu dintre valurile de evrei care s-au intors pe pamantul din care fusesera smulsi.
Neemia: Neemia s-a intors din robia babiloniana dupa rezidirea Templului din Ierusalim. El si-a concetrat activitatea pe ridicarea din nou a zidurilor de aparare ale cetatii Ierusalim si s-a alaturat preotului Ezra in fruntea miscarii de trezire spirituala a poporului.
Estera: Intamplarile relatate in aceasta carte se petrec in mijlocul prinsilor de razboi evrei din Imperiul persan. O evreica ajunge regina si cu foarte mult curaj zadarniceste un plan de nimicire a poporului ei.
Cartile poetice
Aproape o treime din Vechiul Testament a fost scrisa in original in versuri. Aceste carti se concentreaza asupra unor probleme precum: Dumnezeu, suferinta, viata, dragostea si intelepciunea.
Iov: Socotit cel mai bun om din vremea sa, Iov este lovit de cele mai mari nenorociri. Intreaga carte este structurata in jurul intrebarii: "De ce?"
Psalmii: Aceste rugaciuni si cantari acopera gama completa a trairilor omenesti: luate impreuna ele reprezinta un indrumar pretios despre modul in care poti sa te apropii de Dumnezeu. Unele dintre ele erau de asemenea folosite in serviciile publice de inchinare.
Proverbe: Proverbele ofera sfaturi despre fiecare domeniu posibil al vietii. Felul de traire inteleapta descris aici conduce la o viata implinita.
Eclesiastul: O viata fara Dumnezeu "sub soare", conduce la sentimentul lipsit de sens si al disperarii, spune "Eclesiastul" intr-o carte frapant de moderna si de actuala.
Cantarea Cantarilor: Acest poem de o neasemuita frumusete exalta iubirea romantica dintre mireasa si mirele ei.
Cartile profetice:
In anii in care Iuda si Israel erau carmuite de regi, Dumnezeu a vorbit poporului sau prin gura profetilor. Desi unii dintre ei au vestit evenimentele ce aveau sa se intample, lucrarea lor primordiala era sa cheme poporul lui Dumnezeu inapoi la ascultare fatza de El.
Isaia: Cel mai convingator dintre profeti, Isaia a analizat esecurile tuturor nemurilor vecine Israelului si a pus accentul pe venirea lui Mesia care va aduce pacea.
Ieremia: Ieremia a dus o viata de chinuri ca urmare a mesajului sau aspru pentru capeteniile poporului. El a proorocit in timpul ultimelor decenii inainte ca imparatia babiloniana sa nimiceasca si regatul Iuda.
Plagerile lui Ieremia: Toate avertismentele lui Ieremia privind soarta Ierusalimului s-au implinit. Cele cinci poeme de jale si de tristete deplang nimicirea Ierusalimului.
Ezechiel: Ezechiel le-a vorbit robilor evreilor din Babilon. El a folosit adesea in cuvantarile lui povestiri dramatizate si "pilde traite" pentru a ilustra mesajul pe care-l aducea poporului razvratit.
Daniel: A fost unul dintre evreii tinuti ca prinsi de razboi in Babilon, ajuns apoi mana dreapta a imparatului. In ciuda presiunilor politice, Daniel a trait in curatie, fiind un model de viata integra. Dumnezeu i-a descoperit de asemenea lucruri extraordinare despre viitor.
Osea: Prin casatoria cu o femeie usuratica, Osea a trait el insusi mesajul pe care trebuia sa-l transmita: acela ca Israelul a preacurvit impotriva lui Dumnezeu si i-a fost necredincios.
Ioel: A prevestit judecata lui Dumnezeu asupra tarii lui Iuda care fusese anuntata printr-o invazie de lacuste.
Amos: Un baiat de la tara, Amos predica poporului Israel mustrandu-l pentru materialismul lui.
Obadia: Obadia a rostit avertismente pentru neamul edomitilor, vecinii si totodata rudele evreilor.
Iona: Indaratnicul Iona trimis de Dumnezeu la Ninive prin prorocia s-a i-a gasit foarte receptivi la mesajul lui Dumnezeu pe locuitorii acestei cetati care erau vrajmasii de moarte ai poporului sau.
Mica: Mica a demascat coruptia la toate nivelele societatii, dar si-a incheiat proorocirea cu o fagaduinta de iertare si de reintemeiere.
Naum: La multa vreme dupa ce Iona i-a indemnat pe locuitorii cetatii Ninive sa se pocaiasca, Naum a vestit nimicirea puternicei cetati asiriene.
Habacuc: In cartea sa, Habacuc nu li se adreseaza oamenilor asa cum au facut-o ceilalti prooroci, ci direct lui Dumnezeu. Intr-un dialog deschis cu El, Habacuc abordeaza probleme legate de suferinta si de dreptate.
Tefania: Se concentreaza pe ziua Domnului care avea sa vina si care avea sa curateasca Iuda, ducand la alegerea unei ramasite folosita pentru binecuvantarea intregii lumi.
Hagai: Dupa intoarcerea din robia babiloniana, evreii s-au apucat sa reconstruiasca Templul lui Dumnezeu din Iersualim. Dar dupa ce au inceput au lasat lucrul deoparte ca sa se ocupe de zidirea propriilor case. Hagai le-a readus aminte sa-l puna pe Dumnezeu pe primul plan.
Zaharia: A proorocit aproximativ in aceeasi perioada cu Hagai si i-a indemnat pe evrei sa lucreze pentru zidirea Templului lui Dumnezeu. El a folosit o abordare mai elevanta descriind rolul pe care Templul il va avea la venirea lui Mesia.
Maleahi: Ultimul dintre profetii Vechiului Testament, Maleahi a avut inaintea sa o natiune a carei indiferenta fatza de Dumnezeu era in crestere. A cautat ca prin mesajul sau sa-i smulga pe evrei din apatie.