Privire generala asupra Noului Testament
Cartile istorice
Cuvantul Evanghelie inseamna "veste buna". Aproape jumatate din Noul Testament este format din cele patru relatari consacrate vietii lui Isus si vestii bune pe care El a adus-o pe pamant. Fiecare dintre aceste patru carti, sau evanghelii, se concentreaza asupra unor aspecte diferite si a unor personaje diferite. Luate la un loc, ele alcatuiesc un tablou complet al vietii si al invataturii lui Isus. Aproape o treime din paginile lor sunt dedicate evenimentelor din ultima saptamana pe care a petrecut-o pe pamanat, printre care se numara si rastignirea si invierea Sa.
Cartea Faptele Apostolilor este o prelungire a relatarii evangheliilor in perioada de dupa inaltarea lui Isus la cer.
Matei: Adresata unui public alcatuit din evrei, aceasta evanghelie face legatura dintre Vechiul Testament si Noul Testament. Ni-L descopera pe Isus ca pe Mesia si ca pe Regele fagaduit in Vechiul Testament. Matei accentueaza autoritatea si puterea lui Isus.
Marcu: A scris probabil Evanghelia adresand-o unor cititori romani, deci unor oameni mai pragmatici. Evanghelia lui pune accentul pe actiune si ne ofera o relatare simpla, directa, sistematica a lucrarii lui Isus pe pamant.
Ioan: Are un stil diferit, mai meditativ decat al celorlalti evanghelisti. Autorul acestei carti a ales sapte semne care-l indica pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu si inlantuie celelalte fapte pentru a pune in evidenta acest lucru.
Faptele Apostolilor: Povesteste ce li s-a intamplat ucenicilor lui Isus dupa despartirea de El. Petru si Pavel s-au ridicat curand ca adevarati lideri ai cresterii rapide a bisericii.
Epistolele
Foarte tanara biserica a fost hranita cu invatatura impartasita de apostoli, care si-au formulat credinta si mesajul intr-o serie de epistole. Primele treisprezece astfel de epistole (de la Romani pana la Filimon) au fost scrise de apostolul Pavel care s-a aflat in fruntea lucrarii de raspandire a crestinismului printre ne-evrei.
Epistolele apostolului Pavel:
Romani: Adresata unui public mai pretentios, aceasta epistola exprima teologia invataturii crestine intr-o forma logica, organizata.
1 Corinteni: O carte foarte practica; abordeaza problemele cu care se confrunta biserica din Corint referitoare la: casatorie, dezbinari, imoralitate, inchinarea in biserica, chemarea in judecata.
2 Corinteni: Pavel a scris aceasta epistola pentru a se apara de o razvratire impotriva sa condusa de niste falsi apostoli.
Galateni: Constituie o varianta prescurtata a mesajului pe care Pavel il transmisese mai inainte romanilor si trateaza in mod special problema legalismului. In ea Pavel arata ca Isus a venit sa ne aduca libertatea si nu sa ne faca robii unei insiruiri de legi.
Efeseni: Desi a fost scrisa in temnita, aceasta epistola a apostolului Pavel este increzatoare si incurajatoare. In ea ni se vorbeste despre privilegiile de care se bucura un credincios in Hristos.
Coloseni: Este scrisa impotriva anumitor lucruri ce se practicau in Colose. Epistola ne explica cat de completa este credinta in Hristos. Concluzia ei este ca nimic nu mai trebuie sa fie adaugat la ceea ce a facut Hristos.
1 Tesaloniceni: Intocmita in perioada de inceput a lucrarii lui Pavel, aceasta epistola ne vorbeste despre biserica intemeiata aici cuprinzand si sfaturile apostolului in anumite probleme.
2 Tesaloniceni: Scrisa pe un ton mai tare decat cea dintai, reprezinta o continuare a acelorasi probleme, in special a intrebarilor bisericii legate de ce-a de-a doua venire a lui Isus.
1 Timotei: Deoarece se indrepta catre amurgul vietii sale, Pavel a ales un tanar pe nume Timotei ca sa se ingrijeasca de lucrarea sa si sa o duca mai departe. Cele doua epistole adresate lui Timotei formeaza un adevarat manual de instruire a unui pastor tanar.
2 Timotei: Scrisa chiar inaintea mortii sale, aceasta epistola cuprinde cuvintele din urma ale apostolului catre tanarul sau ucenic.
Tit: Tit fusese lasat in insula Creta, un loc renumit pentru conditiile foarte dificile pe care le oferea pentru a pastori o biserica.
Filimon: Pavel il indeamna in aceasta scurta epistola pe Filimon, proprietarul sclavului fugar Onisim, sa-l ierte pe aceasta din urma si sa-l primeasca ca pe un frate in Hristos.
Alte epistole
Evrei: Nimeni nu stie cu adevarat cine este autorul acestei epistole, dar probabil ca ea a fost destinata la inceput numai crestinilor care erau in primejdie sa se intoarca la iudaism. Ea interpreteaza Vechiul Testament explicand multe dintre practicile evreilor ca pe niste simboluri ce avea menirea de a-I pregati calea lui Hristos.
Iacov: Iacov, un om de actiune, pune accentul pe felul de purtare potrivit pentru un credincios. Cineva care se numeste pe sine crestin ar trebuie sa se poarte la fel ca Isus, este de parere Iacov.
1 Petru: Primii crestini s-au confruntat adesea cu impotriviri violente si, in aceasta prima epistola a sa, Petru cauta sa-i mangaie si sa-i imbarbateze pe crestinii care erau persecutati pentru credinta lor.
2 Petru: Spre deosebire de prima epistola, aceasta se ocupa de problemele din interiorul bisericii atragand atentia asupra falsilor invatatori.
1 Ioan: Ioan da unor cuvinte simple: lumina, dragoste, viata, intelesuri profunde si in aceasta epistola el explica adevarurile fundamentale al vietii crestine.
2 Ioan: Atragand atentia asupra falsilor invatatori, Ioan sfatuieste biserica cum sa le raspunda.
3 Ioan: Ca o replica la cea de-a doua epistola a sa, Ioan mentioneaza aici pentru crestini nevoia de a fi primitori cu adevaratii invatatori.
Iuda: Apostolul Iuda face in epistola sa o scurta dar energica expunere despre eretici.
Apocalipsa: O carte plina de vedenii si de simboluri, Apocalipsa este singura carte a Noului Testament cu caracter profetic. Ea vine sa intregeasca povestirea confruntarii universale dintre bine si rau inceputa in cartea Genesa si care se desfasoara pe pamant. Se incheie cu un tablou care infatiseaza noul cer si noul pamant.