Dovezi ale autenticitatii Scripturii:
Date, evenimente sau nume dovedite cu ajutorul arheologiei:
Piatra moabita
– Un document arheologic descoperit in 1868 la Dibon, Iordania. Inscrisul confirma atacurile moabite asupra Israelului, asa cum sunt inregistrate in 2 Regi 1 si 3.
Cilindrul lui Cir – O piatra in forma cilindrica in care este relatata victoria lui Cir asupra Babilonului si eliberarea captivilor iudei care a avut loc dupa aceasta victorie.
Piatra de la Rosetta – A fost descoperita in 1799 in Egipt de catre oamenii de stiinta ai lui Napoleon, a fost scrisa in trei limbi diferite – hieroglife, demotica si greaca. Ea dezleaga misterul intelegerii hieroglifelor. Intelegerea scrierilor hieroglife ne ajuta sa confirmam autenticitatea Bibliei.
Scrisorile de la Lachis – descoperite in perioada 1932-1938 la aprox. 40 de kilometri nord de Beersheba, descriu atacul lui Nebucadnetar asupra Ierusalimului in 586 i.H.
Numele multor persoane ce apar in Biblie (imparati, conducatori, etc.) sunt adeverite de catre istorie ca fiind vrednice de crezare. Chiar daca uneori istoria, pentru o vreme, nu a putut sa confirme unele dintre acestea, pe parcursul timpului au venit si dovezile.
De exemplu: In Daniel capitolul 5 se vorbeste despre ultimul rege al Babilonului pe nume Belsatar (Baltazar). Foarte multa vreme criticii au considerat ca aceasta informatie nu este veridica. Dar, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, in sudul Irakului, sub niste ruine s-au descoperit niste cilindri mici cu scrieri cuneiforme. Oamenii de stiinta au inceput sa descifreze inscrisurile si au gasit ca pe un astfel de cilindru era scrisa o rugaciune. Zeii erau implorati ca sa-i aduca vindecare trupeasca celui mai mare fiu a imparatului Nabonid. Despre cine era vorba? Chiar despre Belsatar!
Dar de unde stim ca Belsatar a devenit rege? S-a descoperit o inscriptie cuneiforma denumita apoi ca "Istoria versificata a lui Nabonid". In ea se poate citi: "Nabonid i-a incredintat fiului mai mare, intaiul nascut, corpul expeditionar si a pus sub orinile sale trupele de pretutindeni din tara. El s-a retras mana si din afaceri incredintandu-i lui (Belsatar) regalitatea". Deci Biblia este veridica la acest capitol.
Foarte multe evenimente descrise in Scriptura au fost dovedite prin descoperiri arheologice ca fiind reale
Profetii implinite:
Robia in Egipt va fi de 400 de ani (Genesa 15:13; Exodul 12:40,41)
Babilonul nu va mai fi locuit (Isa. 13:19-22),
Robia israelitilor in Babilon avea sa fie doar de 70 de ani (Ieremia 25:11,12; 29:10; Ezra 1:1)
Aparitia si misiunea imparatului Cir (Isa. 44:28; 45:1; Ezra 1:1),
Tirul va fi pustiit (Ezec. 26:3-5),
Sidonul va fi distrus (Ezec. 28:21-23),
Succesiunea imparatiilor Medo-Persia si Grecia (Dan. 8:20,21),
Cronologia nasterii lui Isus, rastignirea si distrugerea Ierusalimului in anul 70 d. Hr. (Daniel 9:24-27)
Isus Hristos se va naste dintr-o fecioara (Isaia 7:14)
Locul de nastere al lui Isus (Mica 5:2),
Intrarea lui Isus, in Ierusalim, calare pe un magarus (Zaharia 9:9)
Vanzarea lui Isus pe 30 de arginti (Zaharia 11:12,13)
Isus avea sa fie pus in rand cu facatorii de rele (Isaia 53:9)
Lucruri intamplate si cuvinte spuse la rastignirea lui Isus (Psalmii 22),
Sulurile de la Marea Moarta
Aceste scrieri confirma acuratetea Bibliei. Textele de la Qumran. Niste ciobani beduini au gasit in 1947 intr-o pestera din Valea Qumran, situata pe malul vestic al Marii Moarte, 14 km la sud de Ierihon, niste role de pergament infasurate in panza si conservate in vase de lut. Aceste scrieri provin de la o secta evreiasca denumita esseni. Calugarii acestei secte au pus scrierile la adpost, ferindu-le astfel de invadatorii romani (66 si 132 d.Hr.). Cu ocazia unor expeditii s-au gasit in 11 pesteri multe manuscrise: un sul complet al lui Isaia, fragmente cuprinzand toate cartile V.T., fara Estera, comentarii cu textul V.T., scrieri apocrifice si manuscrisele sectei respective. Aceste scrieri au fost datate din sec. 2 si 1 i.Hr. si sunt cele mai vechi manuscrise cunoscute. Valoarea lor nu se poate estima si sunt, pentru iudaism si crestinism, de o importanta hotaratoare.
Asemanarea dintre scrierile de pe sulurile descoperite si scrierile masoretice, pe care le detinem astazi, este uluitoare. Deci Biblia nu a fost falsificata.
Cu permisiune
Sursa – www.imaginealuidumnezeu.ro